ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εργασιακή επανάσταση στην Ευρώπη: Δουλέψτε έξυπνα, όχι περισσότερο, με ευέλικτη 4ήμερη εβδομάδα

Εργασιακή επανάσταση στην Ευρώπη: Δουλέψτε έξυπνα, όχι περισσότερο, με ευέλικτη 4ήμερη εβδομάδα

Η εμπειρία της περιόδου του κορωναϊού που επέβαλε -άνευ διαπραγματεύσεων – νέες ευέλικτες μορφές εργασίας έδωσε καθώς φαίνεται καρπούς που μπορούν να φανούν πολύτιμοι και σε μη έκτακτες περιπτώσεις ή περιόδους.

Ήδη από χθες το Βέλγιο με απόφαση της επτακομματικής του κυβέρνησης καθιερώνει την τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές.

Επίσης προχθές στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά ανακοίνωσε δοκιμαστική εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας, ενώ την μορφή αυτή ήδη έχουν θέσει σε δοκιμαστική εφαρμογή η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Η Ουαλία προχωρά σε δοκιμαστική εφαρμογή στον δημόσιο τομέα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προγράμματα δοκιμαστικής εφαρμογής της 4ήμερες εβδομάδας ήδη εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η Ευρώπη φαίνεται πως αφομοίωσε πολύ γρήγορα τα διδάγματα της περιόδου αυτής που στον εργασιακό τομέα έδιναν την δυνατότητα στους εργαζομένους να συνδυάζουν καλύτερα επαγγελματική και ιδιωτική ζωή.

Μοιάζει με μια εμπειρία που συμφέρει και τις δυο πλευρές – εργοδότες και εργαζομένους: Καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασιακής και ιδιωτικής ζωής και αύξηση της παραγωγικότητας.
Η σώρευση εργασίμων ωρών σε μια τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα έναντι ενός “τριήμερου Σαββατοκύριακου” ή η “υπερ-εργασία” μέσα σε μια εβδομάδα ώστε την επομένη ο εργαζόμενος να δουλέψει αντίστοιχα λιγότερες ώρες, είναι μια νέα μορφή που πλέον δεν αποτελεί ταμπού.

Εξάλλου, στην πορεία της εφαρμογής της τηλεργασίας στην περίοδο του κορωναϊού, με νομοθετικές παρεμβάσεις διορθώθηκαν “στρεβλώσεις” όπως, για παράδειγμα, η δυνατότητα “αποσύνδεσης” των εργαζομένων που δουλεύουν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες ώστε να μην επιτρέπεται στον εργοδότη η όχληση ή απασχόληση του εργαζομένου μετά το πέρας του ωραρίου του με mail ή τηλεφωνικά.

Δεν είναι λίγοι οι υπέρμαχοι της αλλαγής του εργασιακού μοντέλου και δεν έχουν “χρώμα” καθώς προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Επίσης, μελέτες που έγιναν δείχνουν πως πράγματι τώρα είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε το πενθήμερο, 40 ωρών εργασίας.

“Ο COVID μάς δίνει την τέλεια δικαιολογία για να δούμε πραγματικά ποιο είναι το μέλλον της εργασίας. Μπορεί να είναι ένα τρομερό αυτό που περνάμε, αλλά το συναρπαστικό είναι ότι μπορούμε να ανακαλύψουμε ξανά τον χώρο εργασίας“, δηλώνει  στο Euronews η Charlotte Lockhart, Διευθύνουσα Σύμβουλος του 4 Η Day Week Global που πρωτοστατεί στην καθιέρωση της 4ήμερης εργασιακής εβδομάδας.

Λιγότερες ώρες, καλύτερη παραγωγικότητα; Το πείραμα της Microsoft

Όταν η Microsoft δοκίμασε τη τετραήμερη εβδομάδα εργασίας σε μια θυγατρική της στην Ιαπωνία πέρυσι, ανέφερε αύξηση παραγωγικότητας 40% .

Το πείραμα ήταν μέρος ενός πρότζεκτ που εξέταζε την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την επίδρασή της στην παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

Εξάλλου, δεν είναι μόνο η Microsoft που υποστηρίζει πως η η 40ωρη εβδομάδα εργασίας δεν λειτουργεί πλέον. Όταν “εφευρέθηκε” δεν υπήρχε διαδίκτυο, e-mail, smartphones και οι εργαζόμενοι δεν είχαν τις σημερινές ανάγκες στην προσωπική τους ζωή.

Κυβερνητική απόφαση στο Βέλγιο

Χθες λοιπόν έγινε γνωστό ότι οι Βέλγοι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε μία νέα εργατική συμφωνία με στόχο να φέρει ευελιξία σε μια κατά τα άλλα άκαμπτη αγορά εργασίας.

Μιλώντας μετά την -εν μία νυκτί- επίτευξη συμφωνίας από τον  επτακομματικό συνασπισμό της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρό είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τους ανθρώπους να εργάζονται πιο ευέλικτα και να συνδυάζουν την ιδιωτική και την επαγγελματική τους ζωή.

«Αυτό έχει οδηγήσει σε νέους τρόπους εργασίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εργαζόμενοι που θα το ζητήσουν θα μπορούν να εργάζονται έως και 10 ώρες την ημέρα, εάν συμφωνήσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, αντί για το ανώτατο όριο 8 τώρα, προκειμένου να εργάζονται μία ημέρα λιγότερη την εβδομάδα με την ίδια αμοιβή.

Οι Βέλγοι θα μπορούν επίσης να επιλέξουν να εργάζονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της μίας εβδομάδας και λιγότερο την επόμενη, επιτρέποντας στους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα την επαγγελματική και την ιδιωτική τους ζωή, για παράδειγμα, σε περίπτωση για παράδειγμα από κοινού ανατροφής των παιδιών.

Και δικαίωμα αποσύνδεσης

Η συμφωνία εισάγει επίσης το δικαίωμα αποσύνδεσης μετά το κανονικό ωράριο για εταιρείες με περισσότερους από 20 υπαλλήλους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μετά το πέρας της εργσίας ο εργοδότης δεν θα μπορεί να αποασχολεί, τηλεφωνικά ή με mail τον εργαζόμενο.

Ο νόμος καθορίζει επίσης νέους κανόνες για τους λεγόμενους εργαζόμενους σε πλατφόρμες – άτομα που απασχολούνται σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Uber συμπεριλαμβανομένων και κάποιων νέων κριτηρίων για να θεωρούνται ως εργαζόμενοι.

Το Βέλγιο στοχεύει σε ποσοστό απασχόλησης 80% για το 2030, έναντι 71,4% στο τέλος του περασμένου έτους.

Ηνωμένο Βασίλειο: Το μοντέλο 100:80:100

Ένα εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ψάχνει εταιρείες που θα ήθελαν ερευνήσουν τον αντίκτυπο που θα έχουν οι λιγότερες εργασιμες ώρες επί της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και της ευημερίας των εργαζομένων τους,  καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.

Οι εταιρείες θα ακολουθήσουν το μοντέλο 100:80:100, όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 100%  της αμοιβής για το 80% του χρόνου – σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση να διατηρήσουν το 100% της προηγούμενης παραγωγικότητάς τους.

«Η τετραήμερη εβδομάδα το τρέχον μοντέλο εργασίας και βοηθά τις εταιρείες να απομακρυνθούν από την απλή μέτρηση του χρόνου που βρίσκονται οι υπάλληλοι «στη δουλειά» και να επικεντρώσουν σε μια πιο έξυπνη εστίαση στο αποτέλεσμα της παραγωγικότητας” , λέει ο Joe O’Connor, διευθυντής του πιλοτικού προγράμματος για την 4ήμερη εβδομάδα.

Το πρόγραμμα, το οποίο εποπτεύεται από ερευνητές στα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης και στο Κολέγιο της Βοστώνης, καθώς και από τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις 4 Day Week Global, την 4 Day Week UK Campaign και το UK think tank Autonomy, στοχεύει στη “στρατολόγηση” 30 πρόθυμων βρετανικών εταιρειών από τη στιγμή που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

4ήμερη εργασιακή εβδομάδα η Ισπανία

Η Ισπανία ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή δοκιμαστική περίοδο τετραήμερης απασχόλησης.  Η δοκιμαστική αυτή φάση προτάθηκε από το αριστερό κόμμα Más País – το οποίο υποστηρίζει ότι οι περισσότερες ώρες δεν σημαίνουν απαραίτητα υψηλότερη παραγωγικότητα.

Το τριετές σχέδιο είναι  κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ, και επιτρέπει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να συμμετάσχουν στη δοκιμή με ελάχιστο ρίσκο.

Το κόστος των εταιρειών θα καλύπτεται κατά 100% το πρώτο έτος, 50% το δεύτερο έτος και 33% το τρίτο έτος.

 

Ουαλία: Υγιέστερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής

Μια τετραήμερη εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές θα προωθούσε την υγιέστερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αυξημένη παραγωγικότητα, καθώς και δημιουργία σχεδόν 38.000 θέσεων εργασίας και μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της χώρας, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Επίτροπο Μελλοντικών Γενεών της Ουαλίας, Sophie Howe.

Η Howe, η οποία έχει επιφορτιστεί με την εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της χάραξης πολιτικής από την κυβέρνηση της Ουαλίας το 2016, είπε ότι ο αντίκτυπος του COVID-19 στην απασχόληση και την ψυχική υγεία σημαίνει ότι τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να δοκιμάσουμε έναν εναλλακτικό τρόπο εργασίας.

Οι ώρες που εργαζόμαστε δεν έχουν αλλάξει πραγματικά τα τελευταία 100 χρόνια και είναι ώρα για μια συζήτηση σχετικά με το αν αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα», λέει η  Howe
«Έχουμε μερικές τεράστιες προκλήσεις μπροστά μας για το μέλλον, πώς θα φροντίσουμε έναν γηράσκοντα  πληθυσμό, πώς θα περιορίσουμε τα προβλήματα που βλέπουμε με την ψυχική υγεία και νομίζω ότι αυτό θα είναι μέρος της συζήτησης για μια πιθανή λύση», είπε.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από το think tank Autonomy, καλεί την κυβέρνηση της Ουαλίας να ξεκινήσει με τη δρομολόγηση μιας δοκιμαστικής τετραήμερης εβδομάδας χωρίς μείωση των αποδοχών σε όλο τον δημόσιο τομέα της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τέταρτο των εργαζομένων σε πολλά μέρη της Ουαλίας. Αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά απουσίας από την εργασία από το μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση, με το άγχος, την υπερεργασία και την κακή ψυχική υγεία να ευθύνονται συνήθως.

Η κυβέρνηση της Ουαλίας θα πρέπει επίσης – βάσει των προτάσεων της έκθεσης – να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν, συνέστησε η έκθεση και θα πρέπει να συνεργαστεί με τα συνδικάτα για να τις βοηθήσει να διαπραγματευτούν μικρότερες ώρες εργασίας σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

Mε πληροφορίες από Reuters – Euronews

Απάντηση