ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κρούσματα κορωνοϊού: 38 νέα – Στα 228 το σύνολο

Στα 22 τα «ορφανά» κρούσματα σήμερα – Πέντε διασωληνωμένοι –  Άνω των 65 ετών ένας στους δύο ασθενείς, αλλά θα νοσήσουν και νέοι άνθρωποι, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας – Στην Αθήνα τα περισσότερα νέα κρούσματα.

Στα 228 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αφού το τελευταίο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 38 νέα κρούσματα.  Οπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, πέντε ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ από σύνολο των κρουσμάτων τα 22  είναι «ορφανά»,  57 άνθρωποι νοσηλεύονται, εκ των οποίων πέντε είναι διασωληνωμένοι και οχτώ έχουν πάρει εξιτήριο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του κ.Τσιόδρα τα «ορφανά« κρούσματα ήταν 11, εκ των οποίων τα 9 στην Αθήνα. Σήμερα, τα κρούσματα αυτής της κατηγορίας διπλασιάσθηκαν και τα περισσότερα εντοπίζονται και πάλι στην Αθήνα. Όπως είπε μάλιστα, ο κ.Τσιόδρας  η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, αφού κάθε ένα «ορφανό» μπορεί να αποτελέσει μια εστία διάδοσης του κορωνοϊού.  Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η ιχνηλάτηση επαφών των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.  «Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα «ορφανά» κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας και προειδοποίησε με έμφαση ότι « αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κ. Τσιόδρας ώστε να μην παρατηρηθούν συνθήκες όπως αυτές στα σούπερ μάρκετ καθώς ευνοούν την μετάδοση ασθένειας. «Όλα αυτά ευνοούν τη μετάδοση. Έχουμε πει να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2». Τα σούπερ μάρκετ δεν θα κλείσουν όποτε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα βρίσκει τρόφιμα ανέφερε και πρόσθεσε: «Το θέμα το ζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και θα το ξαναδούμε. Ίσως θα βοηθούσε το διευρυμένο ωράριο. Θα δούμε». Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για την ατομική ευθύνη και είπε ότι ο αυτοπεριορισμος παραμένει το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Αυτό που επισήμανε αρκετές φορές ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί την ατομική του ευθύνη ως προς την μετάδοση του ιού ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωσή του. Παράλληλα, συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ ανέφερε ότι θα πλήξει κυρίως τους ανθρώπους άνω των 70, αλλά θα πληγούν και νέοι άνθρωποι.

Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στην εμπροσθοφυλακή και είναι λογικό αρκετοί να νοσήσουν.

Όσον αφορά στο προφίλ των νοσούντων, το 51% είναι άνω των 65 ετών και τα περισσότερα είναι στην Αθήνα. Συνολογικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα από πολίτες.

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κι αν βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά Ιταλίας, ο εκπρόσωπος του υπ.Υγείας ήταν προσεκτικός στα λόγια του. «Δεν μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας, θα μου επιτρέψετε να περιμένω μια εβδομάδα για να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κος Τσιόδρας συνέστησε να περιμένουμε όλοι για να δούμε πως εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας και μετά να προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιοι πλήττονται περισσότερο από αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αναμένουμε αυτός ιός να πλήξει κυρίως ανθρώπους άνω των 65 με 70 ετών. Προκαλεί σοβαρές πνευμονίες οι οποίες μια στις 1000 περιπτώσεις μπορεί να αφορούν και νέα άτομα. Υπάρχουν λοιπόν και νεωτέρα άτομα άτομα που έχουν κάνει αυτήν την πνευμονία και ήδη νοσηλεύονται στη χώρα μας»

Από τα 228 κρούσματα συνολικά σήμερα στη χώρα μας 3 αφορούν ανθρώπους που κατέληξαν, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 57 ασθενείς, από τους οποίους οι 5 είναι διασωληνωμένοι και 8 έχουν πάρει εξιτήριο. Το 51% όσων νοσούν είναι άνω των 65 ετών και οι περισσότεροι εντοπίζονται στην Αττική. Συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για έλεγχο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε και πάλι ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς πολίτες και όσους έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ χρησιμοποίησε μια φράση ενός Βρετανού συναδέλφου του για να μας πει πως πρέπει να συμπεριφερθούμε στο νέο ιό. «Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους»

Συνέστησε προσοχή στους καπνιστές, καθώς είπε ότι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά όχι απαραίτητα να νοσήσουν βαρύτερα, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από τον ιό.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

Απάντηση