ΔΙΕΘΝΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ιταλία: 175 νεκροί σε μία ημέρα, 21.157 τα συνολικά κρούσματα!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία είναι 21.157. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.441 ενώ ιάθηκαν 1.966 ασθενείς.

Μέσα σ΄ένα 24ωρο έχασαν την ζωή τους 175 ασθενείς και επιβεβαιώθηκαν 3.497 νέα κρούσματα.

Στην Λομβαρδία συνολικά υπάρχουν 11.685 κρούσματα και 966 νεκροί.

Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια μολύνθηκαν   2.644 άνθρωποι  και οι νεκροί, συνολικά, είναι 241.

Στο δε Βένετο σημειώθηκαν 1.937 μεταδόσεις και υπάρχουν 55 νεκροί.

Σε παγκόσμιο “lockdown” από την πανδημία

Η μια μετά την άλλη οι χώρες του πλανήτη κλείνουν σύνορα και αναστέλλουν αεροπορικές πτήσεις. Την ίδια ώρα αυξάνεται ο απολογισμός των κρουσμάτων και των θανάτων από την φονική επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν 145.682 καταγεγραμμένα κρούσματα και 5.436 θύματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ρωσία: Κλείνει τα σύνορα με Νορβηγία-Πολωνία

Η Ρωσία θα κλείσει από τα μεσάνυκτα της Κυριακής τα χερσαία σύνορά της με τη Νορβηγία και την Πολωνία για τους ξένους πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ρώσου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απαγόρευση αφορά όλους τους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν για “επαγγελματικούς, ιδιωτικούς, τουριστικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους”, με εξαίρεση τους πολίτες της Λευκορωσίας, “τα μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών” και όσους διαθέτουν άδεια παραμονής στη Ρωσία.

Νορβηγία: Μην ταξιδεύετε στο εξωτερικό

Οι αρχές της Νορβηγίας συνέστησαν σήμερα στους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τον επόμενο μήνα, ενώ κάλεσε τους Νορβηγούς που βρίσκονται εκτός χώρας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατό εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η εξάπλωση της επιδημίας covid-19 και ο κίνδυνος άλλες χώρες να περιορίσουν τα ταξίδια ώθησαν το νορβηγικό υπουργείο να εκδώσει αυτή την προειδοποίησε, διευκρίνισε.

“Οι χώρες ενδέχεται να υιοθετήσουν αιφνιδιαστικά περιορισμούς στα ταξίδια, καραντίνες στις αφίξεις από χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, τα σύνορα ενδέχεται να κλείσουν, οι πτήσεις να ακυρωθούν ή να υιοθετηθούν άλλα μέτρα”, εξήγησε η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ίνε Έρικσεν Σοράιντε.

Το κεντρικό αεροδρόμιο του Όσλο έκλεισε για τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες χθες Παρασκευή, ανακοίνωσαν οι αρχές της νορβηγικής πρωτεύουσας, επικαλούμενες τους νέους περιορισμούς που έθεσε η κυβέρνηση της χώρας και οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας έκανε χρήση την Πέμπτη έκτακτων εξουσιών προκειμένου να κλείσει ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των σχολείων και των εστιατορίων, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι, εφόσον έχουν τη δυνατότητα.

Σε κατάσταση καταστροφής κηρύχθηκε η Τζαμάικα

Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα Άντριου Χόλνες κήρυξε χθες Παρασκευή το νησί σε κατάσταση καταστροφής εξαιτίας της απειλής από τον νέο κορονοϊό και πρόσθεσε ότι η χώρα ζητεί 100 νοσηλευτές από την Κούβα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

“Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού”, ανέφερε ο Χόλνες στον λογαριασμό του στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Τζαμάικα από τη Βρετανία.

Μέχρι στιγμής στη Τζαμάικα έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 .

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέτει μέρος του νησιού σε καραντίνα αλλά και την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού.

Το πρώτο κρούσμα στη Τζαμάικα εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα Κίνγκστον την Τρίτη και αφορούσε μία υπήκοο της χώρας η οποία μόλις είχε επιστρέψει στη χώρα της από τη Βρετανία.

Ιρλανδία: Αποφύγετε τα ταξίδια στην ΕΕ

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προέτρεψε χθες Παρασκευή τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Το Δουβλίνο μέχρι τώρα συνιστούσε να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στην Ιταλία και όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Κίνα, στο Ιράν και στην Ισπανία. Η νεότερη ταξιδιωτική οδηγία δεν αφορά πάντως τη γειτονική Βρετανία, πρώην χώρα μέλος της ΕΕ, διευκρίνισε ο Κόβενι μέσω Twitter.

“Υπό το φως των ταχύτατα μεταβαλλόμενων συνθηκών και περιορισμών σε πολλές χώρες της ΕΕ, το υπουργείο μου πλέον συστήνει στους πολίτες να επιδεικνύουν ‘υψηλό επίπεδο σύνεσης’ προτού αποφασίσουν να ταξιδέψουν σε άλλη κράτη μέλη της ΕΕ”, τόνισε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ.

Σερβία: Κλείνει τα σύνορα με τη Ρουμανία

Στα 41 ανέρχονται τα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Σερβία και είναι έξι περισσότερα απ ότι χθες το βράδυ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται επίσης ότι ένας ασθενής από όσους προσβλήθηκαν από το ιό Covid-19 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στον νοσοκομείο της πόλης Νόβισαντ. Από το ίδιο νοσοκομείο έλαβε εχθές το βράδυ εξιτήριο ένας από τους πρώτους ασθενής, αφού διαπιστώθηκε ότι είναι πλέον αρνητικός στον νέο ιό.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να κλείσουν προσωρινά όλες οι συνοριακές διαβάσεις με την Ρουμανία και να μην επιτρέπεται η είσοδος σε ξένους υπηκόους. Συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση εισόδου στην Σερβία ξένων υπηκόων που προέρχονται από την Ιταλία, το Ιράν, την Νότια Κορέα, την Ελβετία και κάποιες περιοχές της Κίνας.

Ειδικό καθεστώς εφαρμόζεται και για τα διερχόμενα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα προς τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται να κάνουν στάσεις εντός της Σερβίας και θα πρέπει να εξέλθουν από την χώρα το αργότερο μέσα σε δώδεκα ώρες. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει αν θα κλείσουν τα σχολεία. Η εισήγηση της Επιτροπής επιδημιολόγων είναι αρνητική, εκδηλώνονται ωστόσο, έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των γονέων και πολλοί είναι αυτοί που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο.

Εξαιτίας του κορονοϊού ακυρώθηκε και η επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βερολίνο που ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα. Η συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Άγκελα Μέρκελ να προβλεφθούν από την ΕΕ κονδύλια για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την επιδημία και για τις χώρες που δεν είναι μέλη.

Κλείνει τα σύνορα και η Λιθουανία

Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι κλείνει με τη σειρά της τα σύνορά της στους ξένους από σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ έχουν καταγραφεί επτά κρούσματα έως σήμερα στη χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 2,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι έλεγχοι θα τεθούν σε ισχύ από τις 18.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στα σύνορα με τη Λετονία και την Πολωνία, τις δύο χώρες της ΕΕ με τις οποίες γειτνιάζει, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Ρίτα Ταμασούνιεν.

“Η ελεύθερη κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν ήταν ό,τι πιο πολύτιμο, όμως τώρα έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή” σημείωσε η υπουργός.

Ανάλογους περιορισμούς έχουν υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Μόλις τεθούν σε ισχύ οι έλεγχοι, θα απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους με εξαίρεση τους κατόχους άδειας εργασίας στη Λιθουανία.

Σαουδική Αραβία: Αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις

Η Σαουδική Αραβία αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις για δύο εβδομάδες από αύριο Κυριακή για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του σουνιτικού βασιλείου.

Η ίδια περίοδος δεκατεσσάρων ημερών θα κηρυχθεί κατ’ εξαίρεση αργία για τους υπηκόους και τους κατοίκους του βασιλείου που δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην επικράτεια εξαιτίας της αναστολής των πτήσεων ή στις περιπτώσεις που θα τεθούν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Στη Σαουδική Αραβία καταμετρώνταν ως σήμερα το πρωί 86 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Κλείνει τα σύνορα με τη Βενεζουέλα η Κολομβία

Τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκαν στη Βενεζουέλα, σε έναν άνδρα και μία γυναίκα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία επίσης ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων.

Μετά την ανακοίνωση αυτών των δύο πρώτων κρουσμάτων του ιού SARS-C0V-2 ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. “Μπαίνουμε όλοι σε καραντίνα, μια κοινωνική καραντίνα”, τόνισε σε διάγγελμά του.

“Νωρίς σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα του κορονοϊού στη Βενεζουέλα”, δήλωσε η Ροντρίγκες στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Πρόκειται για μία γυναίκα 41 ετών που είχε πρόσφατα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία και έναν άνδρα 52 ετών που πρόσφατα είχε πάει στην Ισπανία. Και οι δύο κατάγονται από την πολιτεία Μιράντα όπου ανήκει το ανατολικό τμήμα του Καράκας.

Οι δύο ασθενείς “έχουν μπει σε καραντίνα και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία εντοπισμού των άμεσων επαφών τους αλλά και την αλυσίδα των έμμεσων επαφών τους”, υπογράμμισε η Ροντρίγκες.

Οι επιβάτες της πτήσης της εταιρείας Iberia από την Ισπανία της 5ης και 6ης Μαρτίου, στην οποία επέβαιναν οι ασθενείς, “πρέπει να μπουν σε προληπτική, υποχρεωτική καραντίνα”.

Εξάλλου για προληπτικούς λόγους η Βενεζουέλα έκλεισε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

Την Πέμπτη ο Μαδούρο είχε ανακοινώσει την αναστολή όλων των αεροπορικών συνδέσεων με την Ευρώπη και την Κολομβία για διάστημα ενός μήνα, κηρύσσοντας παράλληλα το υγειονομικό σύστημα της Βενεζουέλας σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Από την πλευρά της η Κολομβία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά της με τη Βενεζουέλα και δεν θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα όσων αλλοδαπών έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη και την Ασία τις τελευταίες 14 ημέρες, με την ελπίδα να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

“Ενισχύουμε την προστασία της χώρας μας και προχωράμε ένα βήμα στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας”, υπογράμμισε ο Ντούκε.

Τα σύνορα με τον Ισημερινό θα παραμείνουν ανοικτά, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πρώτο κρούσμα στην Μαυριτανία

Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για άνθρωπο που ταξίδεψε εκεί από την Ευρώπη, γεγονός που εξώθησε τις αρχές να μειώσουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Γαλλία.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο υπουργός Υγείας Νεντχίρου Ουλντ Χάμε εξήγησε ότι η διάγνωση έγινε νωρίτερα χθες.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί “τέθηκε αμέσως σε απομόνωση” και το κράτος “διαθέτει όλα τα μέσα για να του προσφέρει φροντίδες”, διαβεβαίωσε.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται λόγος για πρόσωπο “εκπατρισμένο” (η εθνικότητά του δεν διευκρινίζεται) που έφθασε από την Ευρώπη στη μαυριτανική επικράτεια τη Δευτέρα και τέθηκε από μόνο του σε απομόνωση, καθώς είχε έλθει σε επαφή στην Ευρώπη με φιλικό του πρόσωπο που έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Χθες Παρασκευή, ανέβασε πυρετό.

Ο Ουλντ Χάμε πρόσθεσε στο διάγγελμά του ότι η Νουαξότ θα απαγορεύσει τις πτήσεις τσάρτερ από τη Γαλλία.

Η ασθένεια COVID-19, συγκριτικά λίγα κρούσματα της οποίας καταγράφονταν στη δυτική Αφρική ως τώρα, σταδιακά εξαπλώνεται. Την Παρασκευή, η Γουινέα ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα· η Σενεγάλη, χώρα γειτονική της Μαυριτανίας, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην επικράτειά της σχεδόν διπλασιάστηκε στα 19, κατά 11 από την προηγουμένη.

Νέα κρούσματα στη Βολιβία
Το υπουργείο Υγείας της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν επτά νέα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού χθες Παρασκευή, τα πρώτα αυτής της φύσης.

Πλέον καταγράφονται δέκα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Βολιβία. Στις υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα στον Παναμά

Η υπουργός Υγείας του Παναμά Ροσάριο Τέρνερ ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα της κεντρικής Αμερικής αυξήθηκε στα 36, συμπεριλαμβανομένων τριών ξένων.

Την προηγουμένη, ο Παναμάς καταμετρούσε 27 κρούσματα, εκ των οποίων ένα θανατηφόρο.

Καλύτερη εικόνα στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν σχεδόν διπλάσιες περιπτώσεις ασθενών που αποθεραπεύτηκαν κι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία απ’ ό,τι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η πτωτική τάση της εξάπλωσης γεννά ελπίδες πως η επιδημία έχει μπει σε φάση επιβράδυνσης στη χώρα της Ασίας που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά μετά την Κίνα.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) επιβεβαίωσαν 107 νέα κρούσματα σήμερα Σάββατο, από 110 μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται πλέον 8.086. Στον αντίποδα, 204 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου είχαν εισαχθεί και νοσηλεύονταν σε απομόνωση.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά και η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που ο αριθμός των ανθρώπων που θεραπεύτηκαν ξεπερνά αυτόν των ανθρώπων που μολύνθηκαν από την 20ή Ιανουαρίου, όταν καταγραφόταν το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2.

Από τα 107 νέα κρούσματα, τα 62 εντοπίστηκαν στην Ντέγκου, τη νοτιοανατολική πόλη που αποτελεί την έδρα μιας χριστιανικής αίρεσης η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης της επιδημίας. 13 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Σεούλ.

Ως το βράδυ της Παρασκευής, οι ασθενείς που υπέκυψαν είχαν φθάσει τους 72.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση