ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με καλούς οιωνούς ξεκινά η συγκομιδή βαμβακιού στο νομό Λάρισας

Καϊλιάνης Βασίλειος – Τεχνολόγος Γεωπόνος

Όχι μόνο δεν δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα οι βροχές στη βαμβακοκαλλιέργεια του κάμπου, αφού αυτές δεν είχαν ένταση και μεγάλη διάρκεια, αλλά απεναντίας χαρακτηρίστηκαν «ευεργετικές», καθώς το βαμβάκι απέκτησε την κατάλληλη βαρύτητα, που χρειάζεται πριν συγκομισθεί.

Μοιραία η συγκομιδή θα καθυστερήσει, ωσότου στεγνώσουν τα χωράφια, αν και στις περιοχές της επαρχίας Φαρσάλων, στους Σοφάδες Καρδίτσας και στον νομό Βοιωτίας, όπου η καλλιέργεια πρωίμησε, η συλλογή ανέρχεται στο 30%. Οι ενδείξεις από τη μέχρι τώρα συγκομιδή στις παραπάνω περιοχές αποδεικνύουν μείωση της παραγόμενης ποσότητας, αφού η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 300-320 κιλά. Όπως φαίνεται, το πράσινο σκουλήκι και οι άστατες καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά τη φετινή παραγωγή. Όσον αφορά στη λαρισινή παραγωγή, η μέση στρεμματική απόδοση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 370-380 κιλά\στρ.

Το πράσινο σκουλήκι είχε πολλαπλές συνέπειες στην εξέλιξη της βαμβακοπαραγωγής, αφού για την αντιμετώπισή του ο παραγωγός ξόδεψε αρκετά χρήματα για τη διενέργεια 3-4 ψεκασμών και στο τέλος δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για την αποφύλλωση, ώστε να βοηθηθεί περαιτέρω η συγκομιδή του βαμβακιού.

Όσον αφορά στην τιμή που θα κυριαρχήσει φέτος, μόνο ικανοποίηση σκόρπισε στους παραγωγούς η ανακοίνωση της κλωστοϋφαντουργίας «Επίλεκτος» για παραλαβή βαμβακιού στο εκκοκκιστήριο με τιμή 53 λεπτά, καθώς η πρώτη δημόσια προσφορά είναι πολύ πάνω από τις διαρροές, κυρίως μεσιτών, που μιλούσαν για 48-49 λεπτά. Οι βαμβακοπαραγωγοί, ευελπιστούν ότι θα λειτουργήσει υπέρ τους ο ανταγωνισμός των εκκοκκιστών κι ότι και οι υπόλοιποι παίκτες στην εμπορία βαμβακιού θα ακολουθήσουν τη γραμμή Δοντά και θα στηρίξουν το προϊόν. Οι ίδιοι μιλούν για «μια καλή ποιοτική χρονιά», την οποία επιβραβεύει η αγορά, οι έμποροι από την πλευρά τους, διαπιστώνοντας την απροθυμία των αγροτών να καλλιεργήσουν σωστά, αντιτείνουν ότι «είναι υποχρέωσή τους να στηρίξουν γενναιόδωρα το ποιοτικό βαμβάκι, προλαβαίνοντας περαιτέρω μειώσεις καλλιεργούμενων στρεμμάτων». Άλλωστε και οι συνεχείς ανακοινώσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος αποσκοπούν στο να πεισθούν οι παραγωγοί ότι η ποιότητα είναι το ζητούμενο και ότι αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο στις όποιες οικονομικές συμφωνίες.

Το θετικό είναι ότι οι παραγωγοί συνειδητοποίησαν την αξία του ποιοτικού βαμβακιού, παραμερίζοντας την τακτική της συγκομιδής με μηχανές striper, ενώ ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα αποθηκεύσουν, καθώς η περσινή σεζόν δεν προσέφερε μεγαλύτερο εισόδημα σε αυτούς που δεν βιάστηκαν, ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της ποιοτικής υποβάθμισης.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης, Τυποποίησης Βαμβακιού στην Καρδίτσα Μοχάμεντ Νταράουσε, ο οποίος χαρακτηρίζει τη σοδειά «όψιμη» και ευελπιστεί οι βροχές που προβλέπονταν για τούτες τις μέρες να μην είναι έντονες και υποβαθμίσουν το προϊόν. Σχετικά με τις Ομάδες Παραγωγών Βάμβακος που δημιουργήθηκαν στην Κεντρική Ελλάδα (π.χ. Φάρσαλα, Δομοκός), ο κ. Νταράουσε υποστηρίζει ότι «αντιμετωπίζουν δυσκολίες παρέμβασης στην αγορά, διότι δεν διαθέτουν τεχνική υποστήριξη. Ο Σεπτέμβριος με τις υψηλές θερμοκρασίες χαρακτηρίστηκε «ιδανικός μήνας» και βοήθησε το φυτό να αναπτυχθεί σωστά στα τελευταία του στάδια».

Πηγή: ELEFTHERIA.GR

Απάντηση