ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σπριντάρει για τις νέες αγροτικές συντάξεις ο ΕΦΚΑ

Καϊλιάνης Βασίλειος – Τεχνολόγος Γεωπόνος
Σίγουρη ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει χορηγηθεί το σύνολο των συντάξεων σε όσους από τους αγρότες γεννηθέντες το 1950 δεν έχουν «ανοιχτές» εκκρεμότητες (π.χ. απλήρωτες εισφορές) εμφανίζεται η διοίκηση του ΕΦΚΑ, παρά την απόκλιση σε σχέση με το ανακοινωθέν τον Ιούλιο χρονοδιάγραμμα, που εμφανίζουν τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Ήλιος».

Σύμφωνα με αυτά, από τις συνολικά 1.271 συντάξεις, που καταβλήθηκαν τον Αύγουστο σε νέους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, μόλις οι 585 έχουν να κάνουν με συνταξιοδότηση λόγω γήρατος. Εξ αυτών, οι 515 αφορούν συνταξιούχους ηλικίας από 66 έως 70 ετών, κατηγορία η οποία προφανώς περιλαμβάνει και τους γεννηθέντες το 1950.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το πλάνο που γνωστοποιήθηκε το καλοκαίρι και στο οποίο αναφέρθηκε πριν από λίγες μέρες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, εντός του Αυγούστου έπρεπε να καταβληθούν περί τις 1.000 νέες συντάξεις σε αγρότες-ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ γεννηθέντες το 1950 και άλλες 4.000 τον Σεπτέμβριο. Από τον Οκτώβριο, δε, και μετά, επρόκειτο να πληρωθούν 3.000 νέες συντάξεις κάθε μήνα, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η κάλυψη των αγροτών.

Παρά το γεγονός ότι, με βάση τα δεδομένα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν κατά πόσο το χρονοδιάγραμμα αυτό μπορεί πλέον να τηρηθεί, μιλώντας στην «ΥΧ» ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Θανάσης Μπακαλέξης, εμφανίζεται καθησυχαστικός. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι, σε κάθε περίπτωση, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η καταβολή των συντάξεων όσων αγροτών – ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πληρωθούν. Αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι συντάξεις που θα καταβληθούν τον Σεπτέμβριο να είναι και περισσότερους του αριθμού- στόχου των 4.000.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι συντάξεις των γεννηθέντων το 1950 θα χορηγηθούν αναδρομικά από 1/1/2017. Υπενθυμίζεται ότι η καθυστέρηση, που εξαρχής παρατηρήθηκε φέτος στην απονομή των συντάξεων οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι συντάξεις των αγροτών υπολογίζονται με τους ενιαίους κανόνες που ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας μας. Ένα μέρος της σύνταξης αντιστοιχεί σε αναλογία της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και σε μέρος της ανταποδοτικής. Σταδιακά, σε ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 6,20% ανά έτος από το 2017 έως το 2030, θα αυξάνεται η αποδιδόμενη αναλογία της εθνικής σύνταξης. Αυτός ο διπλός υπολογισμός προκαλεί, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, καθυστερήσεις στην επεξεργασία των νέων συντάξεων».

Σύμφωνα με την έκθεση του «Ήλιος», τον Αύγουστο χορηγήθηκαν συνολικά 1.271 συντάξεις σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ. Το συνολικό ποσό των καταβαλλόμενων αναδρομικών ανήλθε σε 4,45 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων στις 483.343 ευρώ. Τον Ιούλιο καταβλήθηκαν 351 νέες συντάξεις λόγω γήρατος (802 συνολικά) και τον Ιούνιο 570 (1.178 συνολικά).

Το σύνολο των συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ ανερχόταν τον Αύγουστο σε 623.000 περίπου (622.988), που κατανέμονταν ως εξής: 526.016 λόγω γήρατος, 94.104 λόγω αναπηρίες και 2.868 ενέπιπταν σε άλλη κατηγορία (π.χ. ανασφάλιστοι υπερήλικοι).

Απάντηση