ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως να Μεγαλώσετε Κουνουπίδια σε Γλάστρα στον Κήπο Σας!

Καϊλιάνης Βασίλειος – Τεχνολόγος Γεωπόνος

Το να καλλιεργήσετε κουνουπίδια σε γλάστρες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τα μεγαλώσετε, διότι αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να ελέγξετε και να επηρεάζετε σχεδόν κάθε πτυχή των συνθηκών ανάπτυξης των κηπευτικών σας. Επειδή οι ρίζες του κουνουπιδιού είναι αρκετά ρηχές, είναι το κατάλληλο λαχανικό για να μεγαλώσει σε δοχεία και μεγάλες γλάστρες, μιας και οι ρίζες του δεν θα ασφυκτιούν στο δοχείο.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε βήμα προς βήμα λεπτομερώς πώς να μεγαλώσετε κουνουπίδια από σπόρο σε μια γλάστρα.

Εργαλεία και Υλικά που απαιτούνται για να μεγαλώσετε Κουνουπίδι σε Γλάστρα:
Σπόροι κουνουπιδιού με καλή φυτρωτική ικανότητα συσκευασμένοι
Πλαστική μεμβράνη (για να τη χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της βλάστησης)
Βιοδιασπώμενα δοχεία (για να τα χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της βλάστησης)
2 κιλά. χαλίκι για κηπουρικές εργασίες
1 σακί με οργανικό μείγμα χώματος για γλάστρες
2 έως 3 δοχεία διαμέτρου 30 εκατοστών με οπές αποστράγγισης
Βήμα 1: Αποφασίστε πότε θα φυτέψετε τους σπόρους
Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε κουνουπίδι σε εξωτερικούς χώρους είναι νωρίς το φθινόπωρο, ενώ σε δροσερές περιοχές με όχι πολύ θερμό και ξηρό καλοκαίρι μπορείτε να αρχίσετε στα τέλη του καλοκαιριού, η φύτευση των σπόρων μερικών ανοιξιάτικων ποικιλιών μπορεί να γίνει τον Φλεβάρη με τις γλάστρες να διατηρούνται σε προστατευμένους χώρους και στη συνέχεια μόλις περάσει ο κίνδυνος του παγετού να μετακινούνται έξω.

Βήμα 2: Βλάστηση των Σπόρων σε μικρά Βιοδιασπώμενα Δοχεία
Γεμίστε τα βιοδιασπώμενα δοχεία με οργανικό μείγμα χώματος και ποτίστε τα ώστε να έχει υγρασία το χώμα. Όταν επιλέξετε οργανικό μείγμα χώματος από το φυτώριο, να έχετε κατά νου ότι το κουνουπίδι αναπτύσσεται καλύτερα σε χώμα με pH μεταξύ 6,0 και 7,0 και απαιτεί το έδαφος να έχει καλή αποστράγγιση. Αφού ποτίσετε τα βιοδιασπώμενα δοχεία, τοποθετήστε τα σε ένα πλαστικό δοχείο που θα χρησιμεύσει σαν θήκη, ώστε να μην διαρρεύσει η υγρασία από αυτά.

Διασπείρετε μερικούς σπόρους σε κάθε ένα από αυτά και καλύψτε την επιφάνεια με ξηρό χώμα για μισό εκατοστό. Καλύψτε τις γλάστρες με την πλαστική μεμβράνηγια να αυξήσετε την υγρασία και τη θερμοκρασίας εντός των βιοδιασπώμενων δοχείων, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της βλάστησης των σπόρων. Σε λίγες εβδομάδες, οι μικροί πράσινοι βλαστοί του κουνουπιδιού θα εμφανιστούν στην επιφάνεια. Εκείνη είναι η κατάλληλη στιγμή που θα πρέπει να αφαιρέσετε το πλαστικό περιτύλιγμα.

Βήμα 3: Αραιώστε τα Νεαρά Σπορόφυτα και προετοιμάστε τις Γλάστρες για Μεταφύτευση
Όταν τα νεαρά φυτά του κουνουπιδιού φτάσουν σε ύψος περίπου τα 5 εκατοστά, θα πρέπει να αραιωθούν, όπως προβλέπεται από τις οδηγίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας που αγοράσατε από το φυτώριο. Καλό είναι να αφαιρέσετε όλα τα αδύναμα σπορόφυτα και να αφήσετε αυτό που έχει την πιο ζωηρή ανάπτυξη.

Μετά την αραίωση, θα πρέπει να προετοιμάσετε τις γλάστρες με διάμετρο 30 εκατοστά για την μεταφύτευση. Για να το κάνετε αυτό, καλύψτε το κάτω μέρος της γλάστρας με το χαλίκι κήπου ως τα 5 εκατοστά για να διασφαλίσετε έτσι ότι η αποστράγγιση θα γίνεται σωστά. Γεμίστε τον υπόλοιπο όγκο της γλάστρας με το χώμα και ρίξτε από πάνω νερό για να υγρανθεί πλήρως το υπόστρωμα.

Βήμα 4: Μεταφυτεύστε τα Σπορόφυτα και φροντίστε τα Κουνουπίδια στη Γλάστρα
Αφού έχετε προετοιμάσει τις γλάστρες, μπορείτε να μεταφυτεύσετε δύο ή τρία από τα σπορόφυτα μαζί με τα βιοδιασπώμενα δοχεία σε κάθε γλάστρα. Τα μικρά βιοδιασπώμενα δοχεία που φυτέψαμε αρχικά τους σπόρους θα διασπαστούν και οι ρίζες των ώριμων κουνουπιδιών θα αυξηθούν και θα εδραιωθούν στις μεγαλύτερες γλάστρες. Από ‘κει και πέρα φροντίστε τα κουνουπίδια στις γλάστρες με τον ίδιο τρόπο που το κάνετε στην ύπαιθρο.

ΠΗΓΗ: SHARE24.GR

Απάντηση