ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τέλος στο καθεστώς ποσοστώσεων ζάχαρης της ΕΕ

Καϊλιάνης Βασίλειος – Τεχνολόγος Γεωπόνος

Το τελευταίο καθεστώς ποσοστώσεων στον τομέα της γεωργίας για τη διαχείριση της παραγωγής ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταργήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από σχεδόν 50 χρόνια.

Η απόφαση να λήξει τώρα το καθεστώς ποσοστώσεων ζάχαρης συμφωνήθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) του 2013.

Η λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων παρέχει στους παραγωγούς τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στις πραγματικές εμπορικές ευκαιρίες, ιδίως στη διερεύνηση νέων εξαγωγικών αγορών. Απλουστεύει, επίσης, σημαντικά την τρέχουσα διαχείριση της πολιτικής και του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, τους καλλιεργητές και τους εμπόρους.

Η μέση τιμή της ζάχαρης στην ΕΕ ανέκαμψε μετά το τέλος του 2016 σε περίπου 500 ευρώ ανά τόνο και παρέμεινε σταθερή κατά τους τελευταίους μήνες.

Συνέχιση της παροχής στήριξης στον τομέα της ζάχαρης από την ΕΕ

Διάφορα μέτρα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση της στήριξης του τομέα της ζάχαρης της ΕΕ με σκοπό την αντιμετώπιση απροσδόκητων διαταραχών της αγοράς. Σε αυτά περιλαμβάνονται ένας σημαντικός εισαγωγικός δασμός της ΕΕ (εκτός των προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών) και η δυνατότητα παροχής στήριξης για ιδιωτική αποθεματοποίηση και μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που θα επιτρέπουν στην Επιτροπή να λάβει μέτρα σε περίπτωση σοβαρών κρίσεων της αγοράς οι οποίες συνεπάγονται απότομη αύξηση ή μείωση των τιμών αγοράς.

Η στήριξη του εισοδήματος των γεωργών με τη μορφή άμεσων ενισχύσεων είναι επίσης διαθέσιμη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για τα κράτη μέλη της ΕΕ να παρέχουν την καλούμενη προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη για τους τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς και για την παραγωγή ζαχαροτεύτλων.

Η δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων των όρων επιμερισμού της αξίας στις συμβάσεις μεταξύ μεταποιητών και παραγωγών ζάχαρης τεύτλων στην ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει μετά τη λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων.

Η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ζάχαρης από ζαχαρότευτλα (περίπου το 50 % του συνόλου). Ωστόσο, η ζάχαρη από ζαχαρότευτλα αντιπροσωπεύει μόνο το 20 % της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης, το υπόλοιπο 80 % παράγεται από ζαχαροκάλαμο. Τα περισσότερα από τα ζαχαρότευτλα που καλλιεργούνται στην ΕΕ είναι στο βόρειο ήμισυ της Ευρώπης, όπου οι συνθήκες είναι καταλληλότερες για την καλλιέργεια τεύτλων. Η ΕΕ έχει επίσης σημαντική βιομηχανία ραφιναρίσματος που μεταποιεί εισαγόμενη ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Απάντηση