ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στα 0,35 ευρώ το κιλό το συμπύρηνο ροδάκινο το 2022 ανακοινώνει η Ένωση κονσερβοποιών

Στα 0,35 ευρώ το κιλό το συμπύρηνο ροδάκινο το 2022 ανακοινώνει η Ένωση κονσερβοποιών

Ένα εύρος τιμών από 33 μέχρι 35 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εργοστάσιο ανακοίνωσε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος για την επερχόμενη παραγωγή, σε μια προσπάθεια τόνωσης του ενδιαφέροντος των καλλιεργητών, με τη βιομηχανία να παραδέχεται ανησυχίες για την εκδήλωση τάσης εγκατάληψης της καλλιέργειας.

Σε μια λιτή ανακοίνωση, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) εκτιμά ότι η μεταποιημένη φετινή παραγωγή είναι περιορισμένη, με το κόστος παραγωγής τσιμπημένο λόγω του ευρύτερου οικονομικού πλαισίου, ωστόσο αναμένεται ότι τα αποθέματα της βιομηχανίας θα εξαντληθούν σε υψηλές τιμές. Ωστόσο επισημαίνεται πως τα κοστολόγια προδιαγράφονται επιβαρυμένα και για την επερχόμενη περίοδο, με τις αυξήσεις να αφορούν τόσο το καλλιεργητικό κομμάτι, όσο και το μεταποιητικό. Με την προϋπόθεση -αναφέρει η ανακοίνωση- ότι για φέτος υπάρχουν ενδείξεις για μια χρονιά με καλές αποδόσεις ανά δέντρο, «τα 0,33-0,35 ευρώ ανά κιλό προϊόντος παραδοτέου στο εργοστάσιο μπορούν να θεωρηθούν ένα δίκαιο επίπεδο τιμής».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, με την συνολική παραγωγή μειωμένη κατά πάνω από 50% ενώ σε πολλά παραγωγικά κέντρα ο καταστροφικός παγετός της άνοιξης του 2021 έκοψε τη δυναμική των δέντρων έως και 70 ή 100%, η μέγιστη τιμή που πληρώθηκε έφτασε τα 43 λεπτά το κιλό, παραδοτέα στο εργοστάσιο.

Σημειώνεται ακόμα ότι η ΕΚΕ ξεκαθαρίζει την πρόθεση της βιομηχανίας να προμηθεύεται τα ροδάκινα μόνο από Ομάδες Παραγωγών – Συνεταιρισμούς που διαθέτουν κέντρα παραλαβής τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση γίνεται έκκληση προς τους τους παραγωγούς «να στηρίξουν αυτούς τους φορείς και να δημιουργήσουν σταθερές σχέσεις με τις οργανώσεις τους και τη βιομηχανία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΕ:

Με την ολοκλήρωση της χρονιάς, θεωρώ υποχρέωσή μου να προχωρήσω σε μια αποτίμηση των δραστηριοτήτων του κλάδου μας με στόχο την ενημέρωση των συνεργατών μας και κυρίως των παραγωγών, αλλά και την κατάθεση προβληματισμών για τη διαχείριση της χρονιάς που έρχεται.

Κύριο χαρακτηριστικό του προηγούμενου έτους ήταν η δραματικά μειωμένη παραγωγή, στο μισό περίπου μιας κανονικής χρονιάς. Αυτό είχε ως συνέπεια τη θεαματική αύξηση της τιμής της α’ ύλης κατά 70% περίπου, ενώ παράλληλα και η ποιότητα ήταν ελάχιστα ικανοποιητική. Το κόστος αυτό, συνδυασμένο και με τις λοιπές αυξήσεις (κουτί, ενέργεια, ζάχαρη, μεταφορικά κλπ.) οδήγησε σε εντυπωσιακή αύξηση του τελικού κόστους τόσο της κομπόστας, όσο και των προϊόντων χυμού και κατάψυξης. Η αύξηση αυτή καλύφθηκε σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση των τιμών πώλησης λόγω της συνολικά μειωμένης προσφοράς. Αναμένουμε πλέον να επιβεβαιωθεί η πρόθεση των τελικών καταναλωτών για αποδοχή των υψηλών τιμών των προϊόντων μας, ώστε η καινούργια χρονιά να μας βρει χωρίς αποθέματα. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί.

Παράλληλα, άλλη μία χρονιά, η λειτουργία απειράριθμων κέντρων παραλαβής ενέτεινε τα προβλήματα στη διαχείριση του προϊόντος.

Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, εκτιμάται ότι το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής θα εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο, αφού θεωρούνται δεδομένες αυξήσεις στα υλικά παραγωγής (κουτιά κλπ.) όπως και στην ενέργεια που θα ξεπεράσουν το 60% σε σχέση με τη χρονιά που πέρασε.

Γνωρίζουμε ότι και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα (αυξήσεις εφοδίων, εργατικών, ενέργειας κλπ.). Απαιτείται λοιπόν να προσπαθήσουμε για την καλύτερη οργάνωση διαχείρισης του προϊόντος, για τη βελτίωση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας.

Από την πλευρά της βιομηχανίας, είναι δεδομένη η πρόθεση να προμηθεύεται τα ροδάκινα μόνο από Ομάδες Παραγωγών – Συνεταιρισμούς και όποιους διαθέτουν κέντρα παραλαβής που λειτουργούν σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ. Καλούμε τους παραγωγούς να στηρίξουν αυτούς τους φορείς και να δημιουργήσουν σταθερές σχέσεις με τις οργανώσεις τους και τη βιομηχανία.

Τέλος, είναι κατανοητό ότι υπάρχει προβληματισμός για την εξέλιξη της αξίας των προϊόντων και την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής. Έχοντας την εκτίμηση ότι θα έχουμε μια κανονική χρονιά ως προς το ύψος της παραγωγής και άριστη ποιότητα συμπύρηνου, τα 0,33-0,35 ευρώ ανά κιλό προϊόντος παραδοτέου στο εργοστάσιο μπορούν να θεωρηθούν ένα δίκαιο επίπεδο τιμής.
Σχόλια (0)

Απάντηση