OIKONOMIKAΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Θα γίνονται ακόμη και κατασχέσεις σε όσους δεν εμβολιαστούν και τους επιβεβαιωθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ

Θα γίνονται ακόμη και κατασχέσεις σε όσους δεν εμβολιαστούν και τους επιβεβαιωθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ

Το πρόστιμο των 100 ευρώ, όταν ξεπεράσει τα 500 ευρώ από μόνο του ή αθροιζόμενο με άλλες οφειλές μπορεί να οδηγήσει σε λήψη μέτρων εναντίον τους, όπως η κατάσχεση του λογαριασμού τους ή η δέσμευσή του.

Με ηλεκτρονικά κατασχετήρια και προσαυξήσεις απειλούνται όσοι άνω των 60 ετων δεν συμμορφωθούν και αρνηθούν να κάνουν το εμβολιο και δεν θα εξοφλούν εγκαίρως το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ ανά μήνα.

Οι πρώτες βεβαιώσεις των προστίμων θα πρέπει να αναμένονται μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα αυτά να καταστούν ληξιπρόθεσμα την 1η Μαρτίου. Τα πρώτα πρόστιμα θα είναι της τάξης των 50 ευρώ, καθώς αφορούν μισό μήνα, το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), τα χρέη που καταβάλλονται εφάπαξ καθίστανται ληξιπρόθεσμα την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα. Αν το πρόστιμο δεν πληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωσή του, επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Προσοχή, καθώς αν οι αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ανεμβολίαστου φορολογούμενου ξεπερνούν συνολικά τα 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει σε ηλεκτρονικό κατασχετήριο ή δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού, εφόσον τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία (ο λογαριασμός δεν είναι δηλωμένος ως ακατάσχετος ή υπάρχουν χρήματα πάνω από 1.250 ευρώ ή ο δικαιούχος εισπράττει μισθό ή σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ).

πηγή 

Απάντηση