ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Άνοιξε και για τους αγρότες η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ προς επιλογή εισφοράς

Άνοιξε και για τους αγρότες η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ προς επιλογή εισφοράς
Αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τέθηκε σε λειτουργία η πύλη.

Μπαίνοντας στην πύλη, όλοι οι μη μισθωτοί έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ηλεκτρονικά την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους.

Οι νέοι κανόνες για νέους και παλαιούς ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες διαμορφώνουν ένα διαφορετικό πλαίσιο στον χώρο της ασφάλισης.

Μέσω του νέου εισφοροδοτικού συστήματος:

Αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα.
Από 01/01/2020 δημιουργούνται ασφαλιστικές κατηγορίες, ανά κλάδο, με συγκεκριμένα ποσά: Πιο συγκεκριμένα δημιουργούνται:
επτά (7) ασφαλιστικές κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες (πρώτα πέντε έτη ασφάλισης)
έξι (6) κατηγορίες για αγρότες.
Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες αυτές γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή σχετικής αίτησης.
Προσφέρεται έτσι ευελιξία μέσω της δυνατότητας ετήσιας αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας.
Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για αγρότες και νέους επαγγελματίες-ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους.
Υπάρχει νέα προσέγγιση της παράλληλης ασφάλισης μέσω του προσδιορισμού ελάχιστου ύψους εισφορών που προκύπτει από το άθροισμα εισφορών μισθωτής και μη μισθωτής απασχόλησης και δυνατότητα καταβολής προαιρετικά υψηλότερων εισφορών.
Διαμορφώνεται νέο ανώτατο όριο εισφορών.
Εισάγεται η έννοια του ασφαλιστικού προγραμματισμού μέσω της διαμόρφωσης των συντάξιμων αποδοχών.
Υποχρεωτική για τους αγρότες είναι η επιλογή εισφοράς, με την κατώτατη να ξεκινά από τα 121 ευρώ
Επισημάνσεις

Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική
Η προθεσμία για υποβολή της αίτησής είναι έως και Παρασκευή 13/3/2020.
Ανακοίνωση από το Εργασίας

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (πατήστε εδώ), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα που θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Για πρώτη φορά, οι 1,5 εκ. μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.

Αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει φέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης και αναβαθμίζοντας τη σύνταξή του.

Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος.

Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές ενώ η σταθεροποίηση της εισφοράς υγείας σε ενιαίο ποσό από την δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και άνω, κατευθύνει το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς υγείας στην κύρια σύνταξη βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την τελική συνταξιοδοτική παροχή. Άρα, η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμφέρει όλους περισσότερο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατηγορίας, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου 2020 τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.
Μπίκας Αλέξανδρος

Απάντηση