Μεγάλη ζήτηση για ζωοτροφές βάζει πιο νωρίς στα αλώνια τις κομπίνες

Νωρίτερα στο χωράφι για θέρισμα φέρνει φέτος τις αλωνιστικές μηχανές η έντονη ζήτηση εκ μέρους των παραγωγών για κτηνοτροφικά φυτά, που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή, στοιχείο που συνδέεται άρρηκτα και με το γεγονός ότι λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν κατάφεραν να αποθηκεύσουν το χειμώνα τροφές για τα ζώα, με αποτέλεσμα τώρα να το έχουν ανάγκη.

Αίτημα για επέκταση του χρόνου θεώρησης αδειών θεριζοαλωνιστικών από 15 Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου, ώστε να αρχίσει η συγκομιδή Μάι

Η αναγκαιότητα αυτή φάνηκε ξεκάθαρα στο πλαίσιο συνάντησης που έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την Ομοσπονδία Συλλόγων Αγροτών – Θεριζοαλωνιστών Ελλάδος, να αιτείται στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη, την επέκταση του χρόνου θεώρησης αδειών θεριζοαλωνιστικών από 15 Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου, λόγω της πρωιμότητας ωρίμανσης σιτηρών σε κάποιες περιοχές, ώστε να αρχίσει η συγκομιδή μέσα στο Μάιο.

«Είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα», τονίζει από την πλευρά του στο Agronews ο Χρήστος Σιδερόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών, ο οποίος προσθέτει ότι: «από τη μία πλευρά σπάρθηκαν πολλά σιτηρά και ψυχανθή και ενδεχομένως λόγω της έλλειψης ρευστότητας οι παραγωγοί να θέλουν να τα κόψουν νωρίτερα (όταν είναι πράσινα) φοβούμενοι χαμηλότερες αποδόσεις από την απουσία λιπασμάτων και γιατί όσο θα μένουν θα ζητάνε εφόδια και από την άλλη πλευρά υπάρχει ζήτηση από τους κτηνοτρόφους γιατί δεν μπόρεσαν το χειμώνα να αποθηκεύσουν ζωοτροφές και τώρα έχουν ανάγκη».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου στις 10 Μαρτίου, εξέφρασε και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως είναι η υποχρέωση ταχογράφου στα οχήματα που συνοδεύουν τις κομπίνες και το ζήτημα των ABS στα αγροτικά.

Αναλυτικότερα εστίασαν στα εξής σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου:

Α) στην υποχρεωτικότητα της τοποθέτησης ταχογράφου σε όλα τα κυκλοφορούντα χύδην φορτίου και ογκομετρικά οχήματα ΑΜ, για τα οποία είχε δοθεί παράταση για τοποθέτηση και προσκόμιση βεβαίωσης καλής λειτουργίας μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2015, θεωρώντας την υπερβολή αφού αυτά κινούνται με την ταχύτητα των γεωργικών ελκυστήρων.

Β) στην τοποθέτηση ή μη ABS σε Φ.Ι.Χ αυτοκίνητα των ιδιόκτητων αυτοπροωθούμενων θεριζοαλωνιστικών μηχανών, ισχυριζόμενοι ότι είναι περιττή καθώς τα συγκεκριμένα οχήματα κινούνται με μικρότερη ταχύτητα από αυτήν που απαιτείται για την ενεργοποίηση του ABS.

Γ) στην επέκταση του χρόνου θεώρησης των αδειών από 15 Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου, λόγω της πρωιμότητας ωρίμανσης σιτηρών σε κάποιες περιοχές, ώστε να αρχίζει ο θεριζοαλωνισμός μέσα στο Μάιο.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παύλος Στεφανίδης, οι κκ Ιωάννης Δούκας και Ιωάννης Τουλης πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου νομού Σερρών, ο Βασίλης Ουζουνίδης πρόεδρος του Συλλόγου Νομού Γρεβενών, ο Στέργιος Κόλλιας πρόεδρος του Συλλόγου Νομού Φθιώτιδας, οι κκ Νικόλαος Καρυπίδης και Θωμάς Παπαστεργίου πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νομού Λάρισας, ο Γιώργος Πουλιαράκος Ταμίας του Συλλόγου Νομού Κοζάνης και ο Ανδρέας Παπανδρέου μέλος του Συλλόγου Νομού Αχαΐας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπόλαρης, αναγνώρισε τις αντικειμενικές δυσκολίες του κλάδου και τόνισε ότι παραπέμπει άμεσα τα ζητήματα που τέθηκαν από την Ομοσπονδία στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου

Απάντηση