Ενστάσεις Θεσμών στο σχέδιο Κατρούγκαλου για εισφορές ΟΓΑ

Στα τέσσερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βελτιωμένες προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τόσο όσον αφορά τους μειωμένους συντελεστές (σε σχέση με την πρώτη εκδοχή του σχεδίου Κατρούγκαλου), όσο και τη διάρκεια της μεταβατικότητας, από το τωρινό καθεστώς στο καινούργιο

Οι δανειστές ζήτησαν μεγαλύτερη διασύνδεση της Εθνικής Σύνταξης με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών για τους αγρότες.

Η πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές ανέδειξε τις γενικότερες ενστάσεις των Θεσμών, οι οποίοι σε σχέση με τους αγρότες οριοθετούνται κυρίως στο σκέλος του ύψους εισφορών, μετά τις προτάσεις Τσίπρα στους εκπροσώπους των μπλόκων. Πάνω σε αυτό, εκπρόσωπος των δανειστών έδωσε τον τόνο, του τι θα επακολουθήσει, καθώς φέρεται να είπε πως «ό,τι δίνεις, πρέπει να παίρνεις».

Ειδικότερα, τώρα, τέσσερις θεματικές ενότητες οριοθετούν τον οδικό άξονα των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό. Πρόκειται για

α) αρχιτεκτονική και ύψος ποσοστό αναπλήρωσης.

β) Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνησης για αυτές τις ομάδες

γ) Επανϋπολογισμός των συντάξεων μέχρι το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς

δ) Επικουρικές Συντάξεις

Κατά τη συνάντηση της Τετάρτης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για το Σάββατο στις 11:30, ενώ την Πέμπτη θα γίνουν συναντήσει του γενικού γραμματέα, Ν. Φράγκου, με τα τεχνικά κλιμάκια.

Κατά πληροφορίες στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης οι δανειστές εξέφρασαν ενστάσεις και για τα τέσσερα θέματα. Στο πρώτο θεωρούν υψηλό το ύψος της εθνικής σύνταξης και ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα συντάξεων-εισφορών σε αντίθεση με την κυβέρνηση που θέλει μεγαλύτερη αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων.

Αντίστοιχα στο θέμα των βελτιωτικών προτάσεων σε ομάδες, όπως αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι, οι δανειστές ζήτησαν μεγαλύτερη διασύνδεση της Εθνικής Σύνταξης με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, ειδικά στην περίπτωση που αυτές θα είναι μειωμένες.

Μεγάλο αγκάθι είναι και το θέμα του επανϋπολογισμού των συντάξεων κυρίως λόγω τεχνικών, αλλά σημαντικών, προβλημάτων που αφορούν το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εισοδηματικά στοιχεία πριν από το 2002.

Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το θέμα των περικοπών στις επικουρικές, το οποίο άλλωστε συνδέεται και με το αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα για αύξηση των εισφορών στους μισθωτούς κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θα μείνουν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει να κλείσει τα πρώτα τρία θέματα προκειμένου να διαπραγματευτεί στη συνέχεια τις επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, αξίζει να σημειωθεί, βγαίνοντας από τη συνάντηση εξέφρασε τη διάθεση της Αθήνας να υπάρξει άμεσα συμφωνία από το ασφαλιστικό, κάτι που όμως ίσως απαιτήσει έκτακτο Eurogroup κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό αν μπορεί να γίνει.

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για τους αγρότες

Η τελευταία χρονικά πρόταση της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να πληρώνουν εισφορά 20% επί τους εισοδήματός, από 1.1.2017.

Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με αντίτιμο, όμως, χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη.

Οι συναντήσεις της Πέμπτης

Το φορολογικό και η αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα αναμένεται να συζητηθούν στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς το απόγευμα της Πέμπτης 10 Μαρτίου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

17.30: Φορολογία εισοδήματος

19.30: Αναπτυξιακή στρατηγική αγροτικού τομέα

Απάντηση