Τα σημάδια ότι ένας έρωτας γεννιέται- Μέρος Α

Φυσικά και υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά, χωρίς δυνατότητα γυρισμού ή υπεκφυγής. Είναι παθιασμένος έρωτας με την πρώτη ματιά, ακόμα και αν κάποιες φορές κρατά μικρό χρονικό διάστημα.

Από την άλλη υπάρχει και η αγάπη που γεννιέται, που θέλει χρόνο για να ξεδιπλωθεί. Όχι, απαραιτήτως λιγότερα υποσχόμενη, αλλά πολύ  πιο διφορούμενη στην εκδήλωσή της. Γι αυτό θα μιλάς σκύβοντας στο αυτί κάποιου ή ενός φίλου μας «ξέρεις νομίζω ότι τον αγαπώ».

Αυτή η αβεβαιότητα, χωρίς να αναιρεί τη δύναμη του συναισθήματος, αντανακλά τη μάχη, στην οποία βρίσκεσαι βαθιά μέσα σου. Πολλά πράγματα σε ελκύουν στους άλλους, η αναγνώριση, η εμπιστοσύνη, το αίσθημα γαλήνης, η διασκέδαση...και την ίδια στιγμή σε απωθούν, εξαιτίας του φόβου της απόρριψης, του φόβου της εξάρτησης, του ότι είσαι αδύναμος, ή ανέτοιμος. Διάφορα ερωτήματα σε ωθούν στο να κάνεις τρία βήματα μπροστά και ένα πίσω, το βαλς του δισταγμού που συχνά σηματοδοτεί ένα ισχυρό ενδιαφέρον.

Όταν η καρδιά σας φτερουγίζει στην αρχή ενός ραντεβού, δεν είναι σαφές αν η καρδιά σας μιλά τη γλώσσα του έρωτα. Κάποια στοιχεία μπορεί να σας οδηγήσουν σε ένα δρόμο συμπεριφορών που να πείτε: «τον ή την αγαπώ πραγματικά». Ξέρετε ποια είναι αυτά; Ας τα δούμε μαζί ένα ένα.

Συστολή

Αρκετά συχνά όταν είμαστε ερωτευμένοι το σώμα μας προδίδει τον ερωτά μας, ακόμα και αν προσπαθούμε να αγνοήσουμε τα σημάδια που μας στέλνει. Η αγωνία προκαλεί ένα ξέσπασμα αδρεναλίνης, που με τη σειρά της προκαλεί ταχυκαρδία και εφίδρωση. Την ίδια στιγμή, το αίσθημα της αγάπης, θα σας απελευθερώσει τις ουσίες της ντοπαμίνης, σεροτονίνης και ενδορφίνες που είναι  το αντίθετο της αδρεναλίνης.

Τα σημάδια ότι ένας έρωτας γεννιέται- Μέρος Α

Αυτές οι ορμόνες της αγάπης θα δημιουργήσουν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία θα σας κάνουν να κοκκινίζετε και λιγότερο συχνά μπορεί να κοκκινίσουν και τον λαιμό σας. Αυτά τα συμπτώματα φαίνονται και στα μάτια. Αλλά ο λαιμός είναι η πεμπτουσία της αδυναμίας στους ανθρώπους. Με ένα πολύ παλιό αρχαϊκό τρόπο, όταν ερωτεύεστε κάποιον, δείχνετε αυτό το σημείο του σώματος (το λαιμό), στον άλλον, αντιστρέφοντας το κεφάλι σας, ως απόδειξη εγκατάλειψης και εμπιστοσύνης».

Η φωνή  επίσης αλλάζει: «οι γυναίκες έχουν την τάση να υψώνουν τον τόνο υιοθετώντας μια πιο μεταλλική φωνή, ενώ οι άντρες υιοθετούν μια πιο βραχνή φωνή, προκειμένου να γοητεύσουν ο ένας τον άλλο».

Αμηχανία

Θέλεις να είσαι καλός και τέλειος εκείνη τη στιγμή, τόσο που η πίεση σε οδηγεί στο να πράττεις χαζά πράγματα. Θέλεις να κάνεις εξαιρετική εντύπωση σε αυτόν ή αυτήν, αλλά στο τέλος, εξαιτίας της αμηχανίας σου …ρίχνεις πάνω του ένα ποτήρι. Σαν αυτή την ιστορία «ένα απόγευμα πήγα για δείπνο με μια κοπέλα που μου άρεσε πολύ, σε ένα μεξικανικό εστιατόριο. Στο τραπέζι βρίσκονταν πάνω μια μικρή σαλάτα και τσίλι που πήρα αντί για πιπέρι. Μόλις έφαγα από τη σαλάτα με το τσίλι η γλώσσα μου διπλασιάστηκε. Την επόμενη στιγμή βρισκόμασταν στα επείγοντα του νοσοκομείου!»

Αυτή είναι η δύναμη της επιθυμίας στην σκληρή της πλευρά και όπως με τη γλώσσα που φλεγόταν, ένας καλός τρόπος του να αποφύγεις να ξεστομίσεις τη λέξη «σ’ αγαπώ». Αυτού του τύπου τα σφάλματα είναι ένας έμμεσος τρόπος για να δείξεις στον άλλον, ότι είσαι τσιμπημένος μαζί του, με αποτέλεσμα να χάνεις τον έλεγχο. Αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι που στέλνεις στον άλλον και παρόλο που φαινομενικά δείχνει αντιπαραγωγικό στην πραγματικότητα είναι πολύ ελπιδοφόρο! Ασυνείδητα στο μυαλό αρέσει να παίζει παιχνίδια. Η εκτίμησή σας για την κατάσταση που βγαίνει εκτός του ελέγχου σας, είναι ότι πρόκειται, μάλλον για ένα σημαντικό ραντεβού.

Οι τακτικές

Τα σημάδια ότι ένας έρωτας γεννιέται- Μέρος ΑΈνα επικείμενο ειδύλλιο είναι γεμάτο αμφιβολίες και βάσανα. Και μερικές φορές σας ωθεί σε κωμικές και αστείες τακτικές για να το κρύψετε. Μπορεί να προσποιηθείτε ότι δεν περιμένετε τηλέφωνο. Μπορεί να προσποιείστε ότι είστε απασχολημένοι ένα βράδυ, ενώ μπορεί να είστε ελεύθεροι και στη συνέχεια το μετανιώνετε που φερθήκατε έτσι. Τι κρύβεται πίσω απ’ αυτήν την παράλογη τακτική; «ο φόβος της αποκάλυψης των συναισθημάτων, ο φόβος της απόρριψης. Είναι ο ναρκισσισμός σας που εκδηλώνεται πίσω από αυτές τις τακτικές. Αυτές οι τακτικές είναι συχνά ένδειξη χαμηλής αυτοεκτίμησης».

Είναι αλήθεια πως βρίσκεστε σε μια άγνωστη τρομακτική κατάσταση, αναγκασμένοι να σκέφτεστε αντί του άλλου, να συμπεριφέρεστε όπως πιστεύετε πως ο άλλος θα ήθελε να του συμπεριφέρεστε, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχετε ιδέα  τι μπορεί ο άλλος ή η άλλη να σκέφτεται! Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζετε τον αληθινό σας εαυτό να βγει στην επιφάνεια.

Ευτυχώς, καμία στρατηγική δεν μπορεί να αντισταθεί στην αγάπη. H προσποιούμενη αδιαφορία λειτουργεί μόνο, όταν δεν είμαστε ουσιαστικά σε σχέση.

(η συνέχεια στο 2ο μέρος του άρθρου…)

Απάντηση