Μπορώ να αυξήσω την αυτοεκτίμηση μου; Και πως;

Όλοι έχουμε μια εικόνα για το ποιοι είμαστε, πως φαινόμαστε, σε τι είμαστε καλοί και ποιες είναι οι αδυναμίες μας. Αναπτύσσουμε την εικόνα μας μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από την παιδική μας ηλικία. Η διαδικασία δεν τελειώνει ποτέ και όλοι έχουν περιθώριο να αναπτύξουν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ένα μεγάλο μέρος της εικόνας μας σχηματίζεται μέσα από τις συναναστροφές μας με άλλους ανθρώπους και εμπειρίες τις ζωής μας, και συμβάλει σημαντικά στην αυτοεκτίμηση μας.

Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με το βαθμό που νιώθουμε ότι έχουμε αξία, μας αγαπούν, μας αποδέχονται αλλά και το κατά πόσο εμείς οι ίδιοι δίνουμε αξία στον εαυτό μας, τον αγαπάμε και τον αποδεχόμαστε.

Οι άνθρωποι με υγιή αυτοεκτίμηση νιώθουν καλά για τον εαυτό τους, αναγνωρίζουν την αξία τους και αισθάνονται περήφανοι για τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις επιτυχίες τους. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά νιώθουν ότι δεν αρέσουν στους άλλους, δεν τους αποδέχονται και δεν έχουν ικανότητες.

10 τρόποι να αυξήσεις την αυτοεκτίμηση σου μέσα από την επικοινωνία:

  1. Χτίσε την αυτοεκτίμηση σου. Κάνε μια καταγραφή με αυτά που θέλεις να βελτιώσεις ή να αλλάξεις στον τρόπο που αλληλεπιδράς με τους άλλους ανθρώπους. Προσπάθησε να κάνεις μια αλλαγή τη φορά. Πάντα να ελέγχεις την πρόοδο σου πριν προχωρήσεις στην επόμενη αλλαγή.
  2. Ευχαριστήσου το ταξίδι σου, όχι μόνο τον προορισμό. Μάθε να αισθάνεσαι καλά με το πού είσαι τώρα και να γεμίζεις αυτοπεποίθηση από το πού μπορεί να βρεθείς αύριο.
  3. Θέσε στόχους στον εαυτό σου πριν από κάθε συναναστροφή σου. Γνώριζε τι θέλεις. Έπειτα αποφάσισε πως θα προσεγγίσεις το κάθε άτομο καταλλήλως. Ενέργησε θετικά.
  4. Μπορώ να αυξήσω την αυτοεκτίμηση μου; Και πως;Πάρε πρωτοβουλίες και γίνε αποφασιστικός. Δώσε στους άλλους να καταλάβουν με ποιόν τρόπο μπορούν να σε βοηθήσουν. Οι άνθρωποι που δρουν θετικά τείνουν να έχουν πιο υγιείς σχέσεις και επιτυχημένες καριέρες.
  5. Επικοινώνησε με τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι σα να είναι πραγματικά σημαντικοί.
  6. Η χειραψία σου να είναι δυνατή και σταθερή, ενώ κοιτάς το άτομο στα μάτια. Πρόσεξε η χειραψία σου να μην είναι ούτε πολύ δυνατή αλλά και ούτε πολύ χαλαρή. Εντόπισε κάτι στο άτομο που σου αρέσει ή βρίσκεις ελκυστικό.
  7. Άκου, άκου, άκου! Ανάπτυξε δεξιότητες προσεκτικής ακρόασης. Βρες ένα τρόπο να θυμάσαι το όνομα του ατόμου που επικοινωνείς. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μη διστάσεις να ρωτήσεις το όνομα του ατόμου κατά την επικοινωνία σας.
  8. Ανταποκρίσου στο άτομο. Χαμογέλα, κάνε ένα νεύμα συμφωνίας, απευθύνσου στο άτομο αυτό με το όνομα του. Η γλώσσα του σώματος είναι το πιο σημαντικό μέρος της επικοινωνίας. Εξασκήσου!
  9. Δώσε μεγαλύτερη προσοχή στο άλλο άτομο. Δες την πραγματικότητα του με τα δικά του μάτια. Δείξε νοιάξημο.
  10. Μείνε στη στιγμή. Μην «φεύγεις» όταν το άλλο άτομο σου μιλάει. Εστίασε 100% στο άτομο κατά τη διάρκεια τις συνομιλίας σας.

Όσο περισσότερο εφαρμόζεις τα παραπάνω τόσο πιο όμορφα θα νιώθεις εσύ αλλά και οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι. Ξεκινάς σιγά σιγά να χτίζεις μια χαρισματική προσωπικότητα που θα σε ωφελήσει στη δημιουργία και διατήρηση ενός καλού κλίματος στην οικογένεια σου, στην καριέρα σου αλλά και στη γνωριμία σου με κάποιον πιθανό σύντροφο.

Απάντηση