Απάντηση του Αν. Υπουργού Οικονομικών στον Θανάση Θεοχαρόπουλο για το τελωνείο Βέροιας

Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης απαντά στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο για το τελωνείο Βέροιας: «ΝΑΙ στην εγκατάσταση του νέου τελωνείου στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στους χώρους της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., στη θέση Κουλούρα Ημαθίας – Αναμένουμε τα στοιχεία, τις αποφάσεις και την θετική ανταπόκριση Δήμου Βέροιας και Π.Ε. Ημαθίας»

Δήλωση Θ. Θεοχαρόπουλου με αφορμή την απάντηση από τον Υπουργό και τις νέες εξελίξεις:  «Η προγραμματική και εποικοδομητική μας αντιπολίτευση φέρνει αποτελέσματα.  Ο Υπουργός δεν δεσμεύθηκε σε όλα τα ερωτήματα που θέσαμε. Όμως το πρώτο βήμα έγινε. Επιχειρηματολογήσαμε και πείσαμε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει η εγκατάσταση του νέου τελωνείου στη θέση Κουλούρα Ημαθίας. Οι ενέργειες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής μας δράσης αποδίδουν καρπούς. Τώρα για την ευόδωση των προσπαθειών χρειάζεται η άμεση συνεργασία του Υπουργείου με την αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια και Δήμος. Στόχος να προχωρήσει η προετοιμασία του χώρου στην Κουλούρα για να ολοκληρωθεί ο αγώνας μας για την παραμονή και την αναβάθμιση του Τελωνείου. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς οι επιπτώσεις της επίτευξης συγκεκριμένων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων κινδυνεύουν να πλήξουν βαρύτατα την οικονομία και την αναπτυξιακή ικανότητα της περιοχής. Η κομβικότητα του γεωγραφικού σημείου, της Κουλούρας, θα δώσει οριστικό τέλος στην καθημερινή ταλαιπωρία του επιχειρηματικού κόσμου και μπορεί να εξοικονομήσει κρίσιμους πόρους, σε χρόνο και χρήμα, για τη διακίνηση προϊόντων συγκριτικού πλεονεκτήματος της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η δημιουργία κομβικού κέντρου στην Κουλούρα θα αποτελέσει πόλο έλξης σημαντικών επιχειρηματικών προτεραιοτήτων και σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής. Τώρα πλέον καμία καθυστέρηση δεν πρέπει να υπάρξει  και άμεσα όλοι οι αρμόδιοι να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες. Απαιτείται συνεργασία και συντονισμός για το καλύτερο αποτέλεσμα».

 

Απάντηση στην Βουλή στην ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς και Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, σχετικά με το ενδεχόμενο υποβάθμισης – παύσης του Tελωνείου Βέροιας, έδωσε ο αρμόδιος αν. Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Η ερώτηση του κ. Θεοχαρόπουλου περιλάμβανε 3 υποερωτήματα. Στα δύο πρώτα ο Υπουργός δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις. Στο τρίτο όμως  σχετικά με το εάν προτίθεται να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση του Τελωνείου στις εγκαταστάσεις της Κουλούρας, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό την προοπτική ενοποίησης των τελωνειακών αρχών, στην απάντηση του αν. Υπουργού στον κ. Θεοχαρόπουλο  εκφράζεται πλέον επίσημα πως η βούληση για εγκατάσταση του νέου Τελωνείου, που θα προκύψει από την συγχώνευση των Τελωνείων Βέροιας και Σκύδρας, είναι να γίνει στην Κουλούρα, στις εγκαταστάσεις της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.

Η απάντηση του κ. Αλεξιάδη, που προήλθε μετά από τις παρεμβάσεις και την κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Θεοχαρόπουλου, κομίζει θετικές πληροφορίες για την τύχη του Τελωνείου αλλά τίθενται και σημαντικές προϋποθέσεις από τον Υπουργό. Όπως τονίζει ο αν. Υπουργός στον κ. Θεοχαρόπουλο, για να υλοποιηθεί η εγκατάσταση του νέου Τελωνείου Βέροιας – Σκύδρας στην Κουλούρα, απαιτούνται στοιχεία που αφορούν την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης των εγκαταστάσεων για αυτό το σκοπό, οι οποίες εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες προς χρήση από το νέο τελωνείο με κόστος που θα αναληφθεί από τους παραχωρησιούχους. Τα στοιχεία αυτά αναφεέρει ο Υπουργός ότι έχουν ζητηθεί από τον Δήμο και την Περιφέρεια με έγγραφο στις 16-10-2015. Μάλιστα, ο  χρόνος υλοποίησης της εγκατάστασης επαφίεται από το Υπουργείο στον Δήμο Βέροιας και την Π.Ε. Ημαθίας, όταν, δηλαδή, δώσουν τα στοιχεία για την παραχώρηση για χρήση των χώρων. Ο Υπουργός αναφέρει δε ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η ευόδωση της ανωτέρω προσπάθειας και μόνο σε αντίθετη περίπτωση θα εξεταστούν άλλες λύσεις. Στην απάντηση του αναφέρει εξάλλου ότι η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των Τελωνείων θα γίνει  έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Παράλληλα με την συγχώνευση, ο Υπουργός αναφέρει ότι εξετάζει την δυνατότητα διατήρησης και στην Σκύδρα (στο δημόσιο ακίνητο), τμήματος ή γραφείου που θα ανήκει στο νέο τελωνείο.

 

Τα ερωτήματα που έθετε κ. Θεοχαρόπουλος στην κοινοβουλευτική του ερώτηση και τα οποία βασίσθηκαν σε αναλυτική τεκμηρίωση της ερώτησης που κατατέθηκε στον Υπουργό:

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών η υποβάθμιση ή η κατάργηση του Τελωνείου Βέροιας;
  2. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγχώνευσης των τριών Τελωνείων, της Βέροιας, της Κατερίνης και της Σκύδρας; Κι αν ναι, έχει συνυπολογισθεί το κόστος που αυτή η απόφαση θα επιφέρει στους επαγγελματίες και τους άμεσα εμπλεκόμενους;
  3. Προτίθεται να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση του Τελωνείου στις εγκαταστάσεις της Κουλούρας, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό την προοπτική ενοποίησης των τελωνειακών αρχών;»

Απάντηση