Tips για να αποφύγετε τις καούρες

Όσοι εμφανίζετε συχνά καούρες γνωρίζετε καλά τα συμπτώματα, όπως λόξιγκας και στη συνέχεια μια αίσθηση καψίματος στο στήθος και στο λαιμό. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται είτε όταν φάτε κάποιο πικάντικο, πολύ λιπαρό ή όξινο τρόφιμο ή επειδή έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια χρόνια πάθηση. Ότι και να προκαλεί την καούρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα συναισθήματα δεν είναι ευχάριστα, γι αυτό παρακάτω θα δείτε πως θα τα αντιμετωπίσετε.

Χαλαρώστε τα ρούχα σας. Η καούρα συμβαίνει επειδή το περιεχόμενο του στομάχου πηγαίνει πίσω στον οισοφάγο, όπου τα οξέα του μπορεί να κάψουν τους ιστούς. Μια αιτία καούρας είναι αν φοράτε πολύ στενά ρούχα, τα οποία πιέζουν το στομάχι. Άρα το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε τη ζώνη σας, το φόρεμα σας ή ότι άλλο σας σφίγγει την κοιλιά.

Καθίστε σε ευθεία θέση. Η στάση του σώματος μπορεί να συμβάλλει στην καούρα, οπότε αν μετά το φαγητό είστε σε ξαπλωμένη θέση, δοκιμάστε να είστε όρθιοι. Προσπαθήστε να στέκεστε όσο περισσότερο σε ευθεία στάση μπορείτε και θα αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της καούρας. Όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι προσπαθήστε να έχετε σηκωμένο το πάνω μέρος του σώματος. Βάζοντας όμως, μόνο ένα μαξιλάρι στο κεφάλι σας, δεν είναι αρκετό, γιατί στόχος σας πρέπει να είναι η ανύψωση από τη μέση και πάνω. Ένα ρυθμιζόμενο κρεβάτι θα ήταν το ιδανικό. Εάν δεν είναι εφικτό, τότε μπορείτε να αυξήσετε τη γωνία του σώματος χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι σαν σφήνα.

Αν είστε καπνιστής και πάσχετε από καούρες, τότε πρέπει να κόψετε το κάπνισμα, γιατί επιδεινώνει τα συμπτώματα. Εκτός λοιπόν από όλες τις άλλες άσκημες συνέπειες του καπνίσματος, αυξάνει και τις πιθανότητες να βιώσετε τα δυσάρεστα συναισθήματα της καούρας.

Εάν αντιμετωπίζετε καούρα τακτικά, πιθανώς έχετε ακούσει τις παρακάτω συμβουλές πρόληψης:

  • Τρώτε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο
  • Μην ξαπλώνετε μετά από το φαγητό
  • Αποφεύγετε τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα
  • Διατηρήστε ένα
  • Αν έχετε καούρα περισσότερο από δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, μιλήστε με το γιατρό σας.

Απάντηση