Οι 3 σκληροί όροι του Πούτιν στον Ερντογάν για να «ξεχάσει» την κατάρριψη

Τρεις όρους έχει θέσει η Μόσχα στην Αγκυρα, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση μεταξύ των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά στις 24 Νοεμβρίου.

Αυτό αποκαλύπτει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ με συνέντευξή του στην Cumhuriyet. Σύμφωνα με τον ρώσο διπλωμάτη οι τρεις όροι που θέτει το Κρεμλίνο είναι οι εξής:

  1. Η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού τζετ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ρώσων πιλότων.
  2. Να βρεθούν οι υπαίτιοι της κατάρριψης και να λογοδοτήσουν
  3. Η Αγκυρα να καταβάλει χρηματική αποζημίωση για την ζημία που υπέστη η Ρωσία

«Αν οι προσδοκίες μας δεν ικανοποιηθούν, όποια άλλη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης δεν θα αποκαθιστά τα πράγματα» δήλωσε ο Καρλόφ.

Μάλιστα έσπευσε να ασκήσει κριτική στην Αγκυρα για την στάση της λέγοντας πως την ώρα που η Τουρκία φέρεται να τάσσεται υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, γίνονται επίσης δηλώσεις που δεν ταιριάζουν σε μια τέτοια προσέγγιση».

Ο ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα, κατονόμασε τον Αλπαρσλάν Τσελίκ (που είχε παρουσιαστεί ως τουρκμένος αντάρτης), ως υπαίτιο της δολοφονίας του ενός πιλότου, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτόξευσης και προσπαθούσε να προσγειωθεί με το αλεξίπτωτο. «Ο Τσέλικ σκότωσε τον πιλότο μας. Πήγε μπροστά στις κάμερες και έκανε δηλώσεις και στη συνέχεια έδειχνε κομμάτι από το αλεξίπτωτο. Μιλούσε άνετα την τουρκική γλώσσα» είπε ο Κάρλοφ προσθέτοντας πως ο πατέρας του υπήρξε δήμαρχος σε τουρκική πόλη

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Υπό τέτοιες συνθήκες, δεν είναι περίεργο που το Κρεμλίνο ακύρωσε την διμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου στο Αγία Πετρούπολη, αλλά όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ «Δεν θα συμβεί, δεν είναι προγραμματισμένη».
Η διμερής σύνοδος κορυφής είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών στην Τουρκία στο περιθώριο της G-20 στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, πριν την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Νέο επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας

Την ίδια ώρα, αποκαλύφθηκε και νέο «θερμό» επεισόδιο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, στη Μαύρη θάλασσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του RT, ένα πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας και ένα ταχύπλοο σκάφος της ακτοφυλακής καταδίωξαν ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το τουρκικό πλοίο παρεμπόδιζε τη διέλευση πλοίων που μετέφεραν δύο πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και ένα τρυπάνι σε νέα θέση εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Πρόκειται για το δεύτερο θερμό επεισόδιο μέσα σε ένα 24ωρο ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά τα όσα σημειώθηκαν στο Αιγαίο, με τους Ρώσους να υποστηρίζουν πως έριξαν προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικού αλιευτικού που ήταν σε πορεία σύγκρουσης με πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί – Στη Μόσχα ο Κέρι

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχουν έντονες ανησυχίες και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει την Τρίτη στην Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα ασκήσει πιέσεις στη ρωσική ηγεσία για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων στις σχέσεις της Ρωσίας με την Άγκυρα.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται δημοσίως να αισιοδοξεί: «Δεν έχουμε παρατηρήσει καμία απτή κλιμάκωση ως αυτό το σημείο», μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας και αυτή η εξέλιξη προσφέρει μια αχτίδα αισιοδοξίας» δήλωσε ο Τζος Έρνεστ.

Ο Κέρι, συναντήθηκε την Δευτέρα στο Παρίσι με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Ιορδανία, στο πλαίσιο της προπαρασκευής για τις αυριανές συνομιλίες του στη Μόσχα. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα προσπαθήσει να μειώσει τις διαφορές Ουάσιγκτον-Μόσχας για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στην όποια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία. Και μάλιστα θα αναζητήσει τρόπους για να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει του τρίτου γύρου συνομιλιών για τη Συρία, αν και διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν πραγματοποιηθεί τελικώς η συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στην Νέα Υόρκη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Κέρι και ο Λαβρόφ συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία για την ανάγκη εκπλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων πριν από την σύγκληση νέας συνόδου, θέτοντας εν αμφιβόλω την ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης.

Από το Παρίσι, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως ο Κέρι θα εκφράσει τις ανησυχίες του για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, αντί των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κάνοντας μια τοποθέτηση που πιθανόν να προκαλέσει αντιδράσεις στη Μόσχα.

Ενόψει των συνομιλιών, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα, με την οποία επικρίνει την πολιτική των ΗΠΑ για τη Συρία, εκφράζοντας την διαμαρτυρία της Μόσχας ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως στην μάχη ενάντια του ΙΚ και χρειάζεται να επανεξετάσει την πολιτική «διαχωρισμού των τρομοκρατών σε καλούς και κακούς», στην οποία προβαίνει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις συνομιλίες που θα έχει ο Τζον Κέρι με τον Πούτιν και με τον Λαβρόφ, θα υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες της προγραμματισμένης εκεχειρίας την 1η Ιανουαρίου στη Συρία, καθώς και στις πρόσφατες δηλώσεις από την ρωσική πλευρά για την υποστήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ).

«Θα ακούσουμε με ενδιαφέρον τι έχουν στο μυαλό τους οι Ρώσοι σε αυτό το πεδίο, με δεδομένο την ανησυχία που έχουν εκφράσει οι δυνάμεις του ΕΣΣ για το πώς ο Άσαντ μεταχειρίζεται τον ίδιο του τον λαό», ανέφερε ο αξιωματούχος.

 

Απάντηση