Μετά τα μνημόνια που δεν έσκισε, το κατοχικό δάνειο που δεν ενέγραψε στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση δεν θα διεκδικήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, για να μη χάσουμε το δικαστήριο!
Μιλώντας σε δημόσια συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής και απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τις κινήσεις του υπουργείου για την επιστροφή των μαρμάρων είπε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νομικές διεκδικήσεις γιατί εκτιμά ότι η χώρα μας θα χάσει το δικαστήριο.
«Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο» είναι η φράση του κ. Μπαλτά που «πάγωσε» τους παριστάμενους βουλευτές όλων των κομμάτων καθώς ενισχύει την θέση των Βρετανών.
Για πρώτη φορά άλλωστε έλληνας υπουργός Πολιτισμού υποστηρίζει δημόσια πως μια δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα απέβαινε υπέρ των Βρετανών. Είναι δε εντυπωσιακό ότι η δήλωση του κ. Μπαλτά έγινε κατά την συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων νομοσχεδίου σχετικού με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους – μέλους της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η τακτική της νομικής διεκδίκησης είχε εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ωστόσο, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, είχε προχωρήσει σε πιο προσεκτικές δηλώσεις χωρίς να εκθέσει την θέση της χώρας. Να σημειωθεί ότι η νομική διεκδίκηση αναθερμάνθηκε επι υπουργίας Κώστα Τασούλα όταν κάλεσε να συνδράμει μεγάλο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου στο οποίο εργάζεται και η κυρία Αμάλ Αλαμπουντίν.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες το κόστος των 200.000 λιρών που ζήτησαν οι διεθνούς φήμης νομικοί για να συντάξουν το σχετικό πόρισμα κάλυψε Έλληνας ομογενής. Πάντως, ο κ. Τασούλας αντιδρώντας στις δηλώσεις του κ. Μπαλτά είπε πως είναι «ανήκουστη και απαράδεκτη η άποψη – όχι μόνο γιατί ενισχύει την αστήριχτη επιχειρηματολογία των Βρετανών – αλλά γιατί προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πολλά επιχειρήματα. Η γνωμάτευση του δικηγορικού γραφείου του Λονδίνου δεν προσέδωσε μόνο νομικές συμβουλές αλλά και μια ανεκτίμητη δημοσιότητα υπέρ του αγώνα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών. Η χώρα μας δεν είχε κανένα λόγο να στερηθεί μια νέα ευνοϊκή, παγκόσμια δραστηριότητα υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων που θα ενεργοποιούσε η κίνηση της κυβέρνησης να παραλάβει το πόρισμα – γνωμάτευση».
Απάντηση