Ειδομένη: Εφοδος από τα ΜΑΤ στους μετανάστες για να ανοίξουν οι γραμμές

Ήπια μέχρι στιγμής η επιχείρηση – Οι περίπου 1.200 μετανάστες που βρίσκονταν εκεί επιβιβάζονται στα λεωφορεία – Δεν έχει ανοίξει ακόμα το σημείο διέλευσης – Εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια παραμένουν εκεί για σχεδόν 20 μέρες, καθώς οι μετανάστες είχαν αποκλείσει τις γραμμές – Ήδη πολυεθνικές απεύφευγαν την Ελλάδα για τα δρομολόγιά τους προς την Κεντρική Ευρώπη

Ξεκίνησε, λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί της Τετάρτης η αστυνομική επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που είχαν αποκλείσει εδώ και 20 ημέρες οικονομικοί μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη.

Δυνάμεις των ΜΑΤ, απομακρύνουν τους μετανάστες, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση εξελίσσεται ήρεμα, καθώς στην περιοχή είχαν μείνει περίπου 1.200 μετανάστες (από τους 5000 που βρίσκονταν εκεί το τελευταίο διάστημα), οι οποίοι επιβιβάζονται προς το παρόν ήσυχα στα λεωφορεία. Για την ώρα πάντως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν εκκαθαρίσει το σημείο διέλευσης, που παραμένει αποκλεισμένο και αφορά στην δεύτερη φάση της επιχείρησης, που θεωρείται και η πιο «επικίνδυνη», με άγνωστη διάρκεια.

Τα λεωφορεία με τους μετανάστες πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα για την Αθήνα, με τελικό προορισμό το γήπεδο του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο, ενώ με το πέρας της επιχείρησης αναμένεται να ξεκινήσει και το πρώτο δρομολόγιο του τρένου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε προαναγγείλει την επιχείρηση με συνεντεύξεις του τις τελευταίες, όταν μάλιστα, χαρακτηριστικά είχε πει πως η κυβέρνηση δεν θέλει αιματοχυσία, αλλά η εκκαθάριση της Ειδομένης δεν πρόκειται να είναι «βόλτα στο δάσος για κολεγιόπαιδα».

Υπενθυμίζεται ότι η σιδηροδρομική γραμμή, μέσω της οποίας μεταφέρονται εμπορεύματα προς την Κεντρική Ευρώπη παρέμενε αποκλεισμένη για 20 ημέρες από μετανάστες που διαμαρτύρονταν με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν τους επιτρέπουν οι αρχές των Σκοπίων να περάσουν τα σύνορα. Οι Σκοπιανοί από τον Νοέμβριο δεν επιτρέπουν την είσοδο στην χώρα παρά μόνο σε όσους έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, δηλαδή προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αποτέλεσμα του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν η απόφαση της εταιρείας Hewlett Packard να αλλάξει προορισμό σε 100 εμπορευματοκιβώτιά της, που επρόκειτο να μεταφερθούν στον Πειραιά και μέσω Ειδομένης στην Κεντρική Ευρώπη. Η εταιρεία αναπροσάρμοσε το δρομολόγιό της προς την Σλοβενία, ενώ στην ίδια λογική κινούνταν και άλλες πολυεθνικές.

Μόλις χθες Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θ. Ζηλιασκόπουλος είχε υποβάλει την παραίτησή του, υποστηρίζοντας πως η ζημιά της κρατικής εταιρείας από το μπλόκο των μεταναστών στις γραμμές είναι τεράστια, όπως και οι αποζημιώσεις που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν μεγάλες επιχειρήσεις με τις οποίες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει υπογράψει συμβάσεις.

Γερμανός, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που βρίσκεται στην Ειδομένη το τελευταίο διάστημα, τουίταρε στις 08:00 το πρωί: «Η Ειδομένη είναι περικυκλωμένη από την αστυνομία, φαίνεται πως αρχίζει η εκκένωση»

Απάντηση