Προσκλητήριο για 7 Δεκεμβρίου δίνει ο Μπούτας στη Θεσσαλία

«Θέλεις λίγο, θέλεις πολύ αν σε… πνίξουν η δουλειά έγινε». Μ’ αυτή την ατάκα υποδέχθηκε ο Θεσσαλάρχης Βαγγέλης Μπούτας τις υποσχέσεις, ότι το υπουργείο θα δώσει µάχη µε τους δανειστές στις επερχόµενες διαπραγµατεύσεις για να ελαφρυνθούν οι αγρότες, δίνοντας σύνθηµα στα τρακτέρ να βγουν στους δρόµους από ∆ευτέρα.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα παίρνει η συνάντηση της Κυριακής 6 ∆εκεµβρίου που έχει προγραµµατίσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή στο δηµαρχείο Παλαµά, για να καθορίσει τις λεπτοµέρειες των µπλόκων. Τα οποία αναµένονται  πολύ σύντοµα, ίσως και από ∆ευτέρα, όχι µόνο στη Θεσσαλία, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές, µετά το λάδι που έπεσε στη φωτιά των αντιδράσεων εξαιτίας της απόφασης για ανάκτηση ενισχύσεων από το πακέτο Χατζηγάκη.

Ο Βαγγέλης Μπούτας υποστήριξε μετά τη συνάντηση με Αποστόλου, ότι ο υπουργός δε δέχθηκε κανένα από τα αιτήματα τους, μεταξύ των οποίων, είναι η απόσυρση της ρύθμισης που προβλέπει την ανάκτηση 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους αγρότες ως αποζημίωση το 2008-2009 και κρίθηκαν ως παράνομες ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η θέσπιση αφορολόγητου ορίου 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και η μη αύξηση των εισφορών τους στον ΟΓΑ.

«Επιβάλλεται ο καθένας που δε μπορεί να παράγει να βγει στα μπλόκα», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, συμπληρώνοντας «δε δώσαμε καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τον αφανισμό των αγροτών».

«Δεν υπάρχει θέληση και διάθεση για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις», ανέφερε ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού επεσήμανε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, σημείωσε ότι υπήρχε κατανόηση σε πολλά ζητήματα αλλά όχι και ταύτιση απόψεων για την επίλυση των προβλημάτων του χώρου.

«Οι όποιες λύσεις πρέπει να δοθούν στο πλαίσιο των όρων που προβλέπει η νέα ΚΑΠ», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το υπουργείο συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμβλυνση των επιπτώσεων των μέτρων στους αγρότες. Εκτίμησε ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αγροτικός χώρος θα έχει ανασάνει με τις δράσεις που αναλαμβάνονται για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα».

Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι αγρότες, ο κ. Αποστόλου είπε ότι είναι δικαίωμά τους να οργανώνονται και να κινητοποιούνται προκειμένου να αναδείξουν τις επιδιώξεις τους. Αναφορικά με την πορεία της πληρωμής των άμεσων ενισχύσεων ο κ. Αποστόλου είπε ότι η προκαταβολή θα αρχίσει να πιστώνεται από την ερχόμενη Δευτέρα στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, ενώ μέσα στο μήνα θα καταβληθούν και περίπου 200 εκατ. ευρώ που αφορούν σε οικονομικές εκκρεμότητες από το 2009 έως το 2014.

Επίσης, ανέφερε ότι το Φεβρουάριο θα δοθεί το 35% των ενισχύσεων που σχετίζεται με το λεγόμενο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ και τον Ιούνιο θα γίνει η εξόφληση των επιδοτήσεων, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από τον κοινοτικό κανονισμό. Να σημειωθεί τέλος ότι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου συγκαλείται στον Παλαμά της Καρδίτσας πανελλαδική σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, προκειμένου να καθοριστεί η μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις τους.

Το Δελτίο τύπου του υπουργείου

Δηλώσεις Βαγγέλη Αποστόλου μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των αγροτών

Με αντιπροσωπεία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε τα εξής:

Υπουργός: Είχαμε μια συνάντηση σε καλό κλίμα με τις  Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Κάθε πλευρά κατέθεσε τη δική της άποψη για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Θα έλεγα ότι σε αυτό το σημείο είχαμε σύγκλιση απόψεων.

Από εκεί και πέρα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να την ακολουθούμε, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε φέρει και ψηφίσει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Σε πολλά σημεία υπήρχε θα έλεγα μια κατανόηση χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει και ταύτιση απόψεων όσον αφορά στην επίλυσή τους.

Εμείς όπως αναφέρθηκα και χθες στη Βουλή διεξοδικά θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας από τη μια μεριά της διαπραγμάτευσης για να απαλύνουμε όσο γίνεται τις επιπτώσεις ειδικά στα δυο ζητήματα το φορολογικό και το ασφαλιστικό και από εκεί και πέρα έχουμε ένα πρόγραμμα – ξεκινήσαμε ήδη την πρώτη φάση ανάδειξης και υλοποίησης τους με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο αγροτικός χώρος όχι απλά  θα ανασάνει  αλλά θα μπει και σε μια νέα περίοδο.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε  ότι το καταλαβαίνουν αυτό οι αγρότες; Ήδη ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους.

Υπουργός: Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι ο αγροτικός κόσμος κατανοεί τις δυσκολίες αλλά και τις προσπάθειες που κάνουμε προς την κατεύθυνση στήριξής του. Είναι δικαίωμά τους –  και δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να το αμφισβητήσω – να οργανώνονται, να κινητοποιούνται και μέσα από αυτόν τον τρόπο να αναδεικνύουν τις επιδιώξεις στην υπηρέτηση του χώρου. Από εκεί πέρα είμαστε εδώ, όποτε θέλουν, κάθε στιγμή να συζητήσουμε και από τη δική μας πλευρά με ειλικρινή τοποθέτηση θα αναδεικνύουμε όλα τα προβλήματά τους.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι οι αγρότες θα μπορέσουν να επιβιώσουν με όλα αυτά τα μέτρα που έρχονται, με τις περικοπές της ΚΑΠ κλπ. Πως θα πάρουν δηλαδή ανάσα οικονομικά;

Υπουργός: Βεβαίως είναι ζήτημα πώς μπορεί να επιβιώσει γενικά ο Έλληνας πολίτης με όλα αυτά, με την κρίση που βιώνουμε. Δεν είναι το αγροτικό ζήτημα κάτι ξεχωριστό, από αυτήν την άποψη. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε μια προσπάθεια γιατί είναι μονόδρομος το να ανασυγκροτηθούμε και ιδιαίτερα να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ύφεσης. Επιτέλους πρέπει να μπει η χώρα μας σε μια πορεία ανάπτυξης. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Δημοσιογράφος: Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης αυτές τις μέρες είναι οι πληρωμές στους αγρότες. Τι εικόνα έχετε, πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών, γιατί ακούμε και παράπονα.

Υπουργός: Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα χρήματα που δίνονται είναι το 90% της βασικής ενίσχυσης, ο Κανονισμός το προβλέπει αυτό. Το ποσό είναι συγκεκριμένο περίπου 1,1 δις ευρώ. Επιπλέον όμως της βασικής ενίσχυσης, εμείς περί τα μέσα του Δεκέμβρη θα κάνουμε και την πληρωμή άλλων περίπου 250 εκατ. ευρώ που αφορούν τις παλιές εκκρεμότητες ακόμα και από το 2008.

Από εκεί και πέρα δεν έχουμε δυνατότητα για περισσότερα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν επιτρέπεται από τον Κανονισμό. Επειδή μιλάμε για καινούργια δικαιώματα ενόψει της νέας ΚΑΠ, μιλάμε για άλλα δεδομένα. Μόνο και μόνο το  ότι έχουμε πλέον τρεις περιφέρειες, αντιλαμβάνεστε ότι όλη αυτή η διαδικασία για να ταυτοποιηθεί, για να γίνει η κατανομή των αντίστοιχων δικαιωμάτων ήταν μια επίπονη εργασία. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ορισμένοι επιμένουν ότι αυτό μπορούσε να γίνει πολύ πιο μπροστά. Τα έχουμε εξηγήσει πολλές φορές.

Σήμερα το πρωί είχα ενημέρωση: ελάχιστες, δυο – τρεις χώρες έχουν καταβάλει την προκαταβολή το Νοέμβριο. Όλες οι υπόλοιπες χώρες ξεκινούν από το Δεκέμβριο και ίσως και αργότερα να δώσουν την προκαταβολή διότι έχουν και αυτές αντίστοιχο πρόβλημα ταυτοποίησης όλων των δικαιωμάτων.

Δημοσιογράφος: Η εξόφληση πότε θα γίνει κύριε υπουργέ;

Υπουργός: Υπάρχει ο καινούργιος Κανονισμός ο οποίος λέει ότι από την 1η του Δεκέμβρη γίνεται κανονικά η εκκαθάριση (αυτό δηλαδή που πληρώνουμε τώρα σε ποσοστό 90%), στη συνέχεια το 30% του πρασινίσματος το οποίο θα δοθεί στα μέσα του Φλεβάρη και βεβαίως η οριστική εκκαθάριση, ένα 10% περίπου της βασικής, που θα γίνει τέλος Ιουνίου.

Απάντηση