Τι να κάνεις για να περάσει το κρυολόγημα (γρήγορα)

12 κινήσεις για να περάσει το κρυολόγημα (γρήγορα). Όλοι οι τρόποι για να περάσει γρήγορα και εύκολα το κρυολόγημα.
Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Μέλιος, γενικός γιατρός.
Όπως όλα δείχνουν, οι ιώσεις θα μας ταλαιπωρούν για καιρό. Δες πώς να προστατευτείς και να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος πιο αποτελεσματικά.

Κοινό κρυολόγημα ή ίωση;

«Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια νόσος του αναπνευστικού με φτάρνισμα, ρινική συμφόρηση, ρινόρροια, πονόλαιμο, βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο και κακουχία» λέει ο Ανδρέας Μέλιος, γενικός ιατρός. «Συνήθως εμφανίζεται 2-3 φορές το χρόνο σε ενηλίκους και υπολογίζεται ότι ευθύνονται περίπου 200 ιοί. Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Τα συμπτώματα της συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα συνήθως ξηρό)».

Τι ΔΕΝ πρέπει να  κάνεις εάν έχεις  κρυολογήσει

1. Άσ’ το να κάνει τον κύκλο του

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, τα ενοχλητικά συμπτώματα είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας ίασης – απόδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα «μάχεται» την ασθένεια. Ο πυρετός, για παράδειγμα, είναι τρόπος του σώματός σου να αντιμετωπίσει τους ιούς, δημιουργώντας ένα θερμότερο περιβάλλον. Έτσι, αν έχεις ένα μέτριο πυρετό για μία ημέρα ή δύο, θα νιώσεις καλά πιο γρήγορα από το να πάρεις αντιπυρετικά για να τον ρίξεις.

2. Φύσα τη μύτη σου συχνά (και σωστά)

Είναι σημαντικό να φυσάς τη μύτη σου συχνά όταν έχεις συμφόρηση και να μην αφήνεις τη βλέννα μέσα. Αλλά όταν φυσάς σκληρά, η πίεση μπορεί να μεταφέρει μικρόβια που φέρει το φλέγμα πίσω στα αφτιά σου, προκαλώντας πόνο σε αυτά. Ο καλύτερος τρόπος για να φυσήξεις τη μύτη σου: πίεζε ένα δάχτυλο πάνω από το ένα ρουθούνι, ενώ θα φυσάς απαλά για να καθαρίσεις το άλλο.

3. Ρίξε στη βουλωμένη μύτη χλιαρό αλατόνερο

Η πλύση με θαλασσινό νερό βοηθά να «σπάσει» η ρινική συμφόρηση, ενώ απομακρύνονται επίσης σωματίδια του ιού και τα βακτηρίδια από τη μύτη σου. Μια γνωστή συνταγή: ανακάτεψε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 200 γραμμ. ζεστό νερό. Χρησιμοποίησε μία σύριγγα χωρίς βελόνα για να εκτοξεύσεις το νερό στη μύτη. Κράτησε το ένα ρουθούνι κλειστό εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση των δαχτύλων, ενώ ψεκάζεις το μείγμα αλατιού στο άλλο ρουθούνι. Άφησέ το να στραγγίσει και επανάλαβε δύο έως τρεις φορές. Συνέχισε το ίδιο στο άλλο ρουθούνι.

4. Μείνε ζεστή και ξεκουράσου

Μένοντας ζεστή και αφήνοντας το σώμα σου να ξεκουραστεί στην αρχή της ίωσης, βοηθάς τον οργανισμό σου να κατευθύνει την ενέργειά του προς τη «μάχη» με το ανοσοποιητικό.

3. Λαιμός που πονάει

5. Κάνε γαργάρες

Μπορούν να ενυδατώσουν έναν ξηρό, πονεμένο λαιμό και να φέρουν προσωρινή ανακούφιση. Κάνε γαργάρες με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι διαλυμένο σε 200 γραμμ. ζεστό νερό, τέσσερις φορές την ημέρα. Για να μειωθεί το γαργάλημα στο λαιμό σου, δοκίμασε γαργάρα με ένα στυπτικό, όπως το τσάι που περιέχει ταννίνη, για να σφίξει τις μεμβράνες. Ή χρησιμοποίησε ένα παχύ ιξώδες μείγμα που γίνεται με μέλι ή μέλι και λεμόνι.

6. Πιες ζεστά ροφήματα

Ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση, προλαμβάνουν την αφυδάτωση και καταπραΰνουν από τις ενοχλητικές φλεγμονές στις μεμβράνες που καλύπτουν τη μύτη και το λαιμό σου. Αν έχεις τόσο συμφόρηση που δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ, δοκίμασε ένα ζεστό ηδύποτο, μια παλιά θεραπεία. Φτιάξε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι από βότανα, πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και ένα μικρό σφηνάκι ουίσκι. Περιορίσου σε ένα όμως, αφού το περισσότερο αλκοόλ θα αυξήσει το οίδημα στις μεμβράνες και θα σε κάνει να νιώσεις χειρότερα.

Απάντηση