Παραδοσιακή κρεατόπιτα από την Κεφαλονιά

Υλικά

  • 1/2 κιλό αρνάκι γάλακτος κομμένο σε κομματάκια
  • 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε κομματάκια
  • 4-5 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 αβγό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
  • 1 πατάτα μέτρια κομμένη σε κύβους
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 κουταλάκι μέντα
  • 1 κουταλάκι μαϊντανό
  • 1/2 κουταλάκι μαντζουράνα
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • αλάτι και πιπέρι
Για το  φύλλο: 
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • λίγο αλάτι

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε ελαφρά. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρέας και το τσιγαρίζετε. Προσθέτετε νερό και –προαιρετικά- λίγο κρασί και αφήνετε το κρέας να βράσει. Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βρασμένο κρέας και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά, ρίχνοντας τελευταίο το ρύζι και ανακατεύοντας πολύ καλά.

 

Για το φύλλο: 

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι, το κρασί, το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί, ώσπου να γίνουν μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ανοίγετε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα.

 

Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Τυλίγετε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα. Ραντίζετε την πίτα με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε την πίτα για μία ώρα στους 220-250°C.

Απάντηση