Στις αγορές των Βαλκανίων άρχισαν να ξεφορτώνουν τα κηπευτικά τους οι Τούρκοι, μετά την ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις και το εμπάργκο Πούτιν στα τουρκικά προϊόντα.
Ήδη μάλιστα τα πρώτα τούρκικα κηπευτικά άρχισαν να εμφανίζονται στην αγορά της Θεσσαλονίκης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις κρητικές επιχειρήσεις που πουλούν τα προϊόντα τους στη Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Πριν από την όξυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων οι τιμές στα αγγούρια δεν πήγαιναν καλά, τελευταία μάλιστα παραμένουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετες. Τώρα, όλοι ανησυχούν στο ενδεχόμενο την ίδια «πορεία» να «τραβήξουν» και τα υπόλοιπα εκτός εποχής κηπευτικά.
Ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα για εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα, όμως δίνει περιθώριο ολίγων ημερών στις ρώσικες επιχειρήσεις για να το εφαρμόσουν, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο ανόδου του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα όμως έχουν ενταθεί οι έλεγχοι υπολειμματικότητας χημικών ουσιών στα τουρκικά προϊόντα, με προφανή στόχο τη μείωση των εισαγωγών. Έτσι, οι Τούρκοι αποφάσισαν να στραφούν αρχικά στα Βαλκάνια και στη συνέχεια στην Ελλάδα,γεγονός που προκαλεί ήδη αφόρητες πιέσεις στις τιμές των κρητικών εκτός εποχής κηπευτικών.
«Όνειρο θερινής νυκτός» χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο των ευρωπαϊκών προϊόντων από τον Πούτιν. Οι ίδιοι ωστόσο τονίζουν ότι είναι ρεαλιστικό να βρεθεί τρόπος εξαγωγής των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση από την κυβέρνηση. Υπάρχουν λύσεις, έχουν εξεταστεί στο παρελθόν, έχουν χαρακτηριστεί εφικτές σε επίπεδο κεντρικής διπλωματίας, όμως δεν εφαρμόστηκαν. Κι όπως όλοι γνωρίζουν, θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την ελληνική γεωργία, το άνοιγμα των συνόρων της Ρωσίας!
Στα ψυγεία ποσότητες αγγουριών
Όπως προαναφέρθηκε, μεγάλες ποσότητες κρητικών αγγουριών παραμένουν αδιάθετες, ακόμα και πριν την κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Τα κύρια αίτια είναι δύο:
-Η παρατεταμένη καλοκαιρία στη Δυτική Ευρώπη, συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων κυρίως στην Ισπανία. Υπάρχει υπερπαραγωγή και κατά συνέπεια υπερπροσφορά, γεγονός που ασκεί πιέσεις στο ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο.
-Η 4ήμερη απεργία των ναυτεργατών στάθηκε αφορμή για να χαθούν προγράμματα που είχαν κλείσει κρητικές επιχειρήσεις με αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Όταν σταμάτησε η απεργία οι δυτικοευρωπαίοι είχαν ήδη προμηθευτεί μεγαλύτερες ποσότητες από τους Ισπανούς, αντικαθιστώντας αυτές που περίμεναν από την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, οι ελληνικές επιχειρήσεις έπρεπε να κλείσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών, για να επανακτήσουν τα «ράφια» που προσωρινά έχασαν.
Οι επιχειρήσεις ζητούν τώρα τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να αξιοποιήσουν το επιδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών σε απόρους, το οποίο ως γνωστό λειτουργεί για να παράσχει οικονομικό αντιστάθμισμα στους Ευρωπαίους αγρότες για την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί από το εμπάργκο της Ρωσίας.
Απάντηση