Βέροια: Ψάχνουν γωνία τον κύκλο – Αδιέξοδο με τ’ αστικά – Ένταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου(VIDEO)

Διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν από αμφιλεγόμενες επιλογές και εφαρμογές του πρόσφατου παρελθόντος, αναζήτησε – ανεπιτυχώς τελικά – το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου.

Μετά από μια ιδιαίτερα έντονη διαδικασία που απασχόλησε το Σώμα κάτι περισσότερο από δύο ώρες, προέκυψε, αναδείχθηκε και έγινε αποδεκτό ότι η περίφημη “αστική ανάπλαση” δεν προκάλεσε μόνο εξωτερικές και αισθητικές μεταβολές, αλλά κυρίως προκάλεσε έντονα λειτουργικά προβλήματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να “θεραπεύσει” πρόβλημα που ο ίδιος ο Δήμος δημιούργησε όταν αποφάσιζε και εφάρμοζε μια μελέτη – αυτή της “αστικής ανάπλασης” – αγνοώντας το πασιφανές και το αυτονόητο. Ότι είναι ανήκουστο να γίνεται μια πόλη περισσότερο λειτουργική, στενεύοντας τους δρόμους!!!

Το 11ο θέμα αφορούσε το χώρο αφετηρίας των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο, όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να κινηθούν με άλλα μέσα μεταφοράς. Δηλαδή μαθητές και ηλικιωμένους ανθρώπους, μέσα στο αστικό περιβάλλον και στα γύρω χωριά.

Κι επειδή η “λογική” εξίσωση που λέει ότι “10 άνθρωποι χωράνε πιο άνετα μέσα σε ένα ταξί, παρά μέσα σε ένα λεωφορείο”,  δεν επαληθεύεται ούτε από φακίρη, αναζητήθηκε ακόμη μια φορά η αντίστροφή διαδρομή. Τουτέστιν, όλοι ψάχνουν λύσεις για τα προβλήματα, αλλά στη Βέροια φτιάχτηκε πρόβλημα στη λύση!!!

Ένας χώρος που για δεκαετίες λειτουργούσε με συγκεκριμένο ρυθμό και χρήση, βρέθηκε ξαφνικά να αλλάζει φυσιογνωμία και η φυσιογνωμία επέβαλε νέα δεδομένα.

Ο δρόμος έγινε πεζοδρόμιο τέτοιων διαστάσεων, λες και στη Βέροια κάνουν βόλτες κοπάδια από ελέφαντες. Κι αφού στένεψε ο δρόμος τόσο που δεν επαρκεί πλέον, αρχίσανε τα προβλήματα.

Ενέκυψε και η αρχαιολογία για τον “έτερο ναό”, όπως έχει μείνει να αποκαλείται μετά από τη γνωστή “ρήση” και το πράγμα κατέληξε στο “ήμασταν καλά και δεν το ξέραμε”…

Τώρα το ανακάτεμα τελειωμό δεν έχει, καθ’ ότι δεν υπάρχει λύση.

Για περισσότερο από δυο ώρες βρισκόταν σε εξέλιξη ένα μοναδικό γαϊτανάκι που επιχειρούσε να λύσει ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε λόγος να δημιουργηθεί. Κι επειδή ένα πόδι νούμερο 45 δε μπορεί να χωρέσει σε παπούτσι νούμερο 38, η κατάληξη που μπορεί να έχει η “εξίσωση” είναι ή περπατάμε ξυπόλητοι ή κόβουμε τα δάχτυλα…

Μετά από δυο ώρες συζήτηση η υπόθεση κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο, σε εκνευρισμούς και εντάσεις και με διαφαινόμενες νέες “περιπέτειες”… Και όλα αυτά για ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε και το δημιούργησε ο ίδιος φορέας που τώρα καλείται να δώσει λύση. Όχι με απολύτως ίδια σύνθεση προσώπων, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα….

Το ζήτημα είναι ότι όταν εφαρμόστηκε η περίφημη ‘αστική ανάπλαση” με τέτοιο πεισματικό και “δογματικό” τρόπο, ουσιαστικά άνοιξε ο χορός των προβλημάτων… Και λύση δε φαίνεται να υπάρχει πλέον…

Για την ιστορία, υπέρ της τελικής εισήγησης για έγκριση στάσης στο σημείο ψήφισαν 19, αριθμός που υπολείπεται κατά δύο από τις 21 ψήφους που απαιτούνταν για να “περάσει” το θέμα. Τέσσερις ψήφισαν “κατά” της πρότασης και καταμετρήθηκαν και 6 “λευκα”

Ο Οδικός άξονας, “λευκές νύχτες”  και “έτερα” θέματα

Προ ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν διάφορα θέματα με σημαντικότερο αυτό του “κουμπώματος” του οδικού άξονα “Βέροιας-Σκύδρας” σε έναν από τους τρεις κόμβους Μέσσης, Κουλούρας ή Βέροιας.

Ο κ. Μαρκούλης τόνισε κατηγορηματικά ότι το “κούμπωμα” πρέπει να γίνει στον κόμβο της Βέροιας. Μάλιστα μεταξύ άλλων, έδωσε και συγχαρητήρια τη…συμπολίτευση και συγκεκριμένα στον Δημοτικό Σύμβουλο, Λεωνίδα Ακριβόπουλο που φρόντισε για την δυνατότητα για κατ’ οίκον επικύρωση γνησίου υπογραφής.

Δεκτό έγινε το αίτημα για την πραγματοποίηση “λευκής νύχτας”, με συνεργασία των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας, δια της προέδρου του Αθηνάς Τσιπουρίδου – Πλιάτσικα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20 ή στις 27 Νοεμβρίου (ημέρα Παρασκευή), αναλόγως του καιρού και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 το βράδυ, χωρίς παράταση του ωραρίου των εργαζομένων.

Ομόφωνα η παράταση των 5μηνων

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα των εργαζομένων στα “5μηνα” παράταση εργασίας και δικαίωμα λήψης αδειών.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας υπογραμμίζοντας το παράλογο της υπόθεσης το οποίο έγκειται στο ό,τι όταν αρχίζει ο εργαζόμενος και αποδίδει ουσιαστικά, τελειώνει το πρόγραμμα απασχόλησης.

“Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν ουσιαστικό έργο στο Δήμο”, τόνισε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε το σύνολο των μελών του Σώματος. Το θέμα είναι να έχει την ίδια άποψη και η κεντρική διοίκηση που έχει “του μαχαίρι και το πεπόνι”…

Στα άλλα θέματα, χωρίς ουσιαστικές αναπροσαρμογές θα είναι τα Δημοτικά Τέλη του Δήμου Βέροιας για το 2016 Μετά από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, μόνες εξαιρέσεις θα είναι σε κάποιες διορθώσεις λαθών και μεμονωμένες μικρής κλίμακας αναπροσαρμογές.
VIDEO

Δ. Καρολίδης

Απάντηση