ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΓΕΙΑΣ

Ρομποτική Yπερμικροχειρουργική: Μια εξελιγμένη τεχνική στα χέρια των χειρουργών

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη υπερμικροχειρουργική λύνει το πρόβλημα της ακρίβεια και της σταθερότητας των χεριών του γιατρού που επηρεάζουν την επιτυχία μιας επέμβασης στα αγγεία, καθώς επιτρέπει την εκτέλεση πιο λεπτών και σταθερών κινήσεων

Ολλανδοί γιατροί πραγματοποίησαν επιτυχώς την πρώτη κλινική δοκιμή της ρομποτικά υποβοηθούμενης υπερμικροχειρουργικής σε ανθρώπους.

Οι πρόοδοι στην τεχνολογία έχουν επιτρέψει να γίνονται από χειρουργούς επεμβάσεις σε αγγεία μέσα στο σώμα με διάμετρο μόλις 0,3 χιλιοστών. Όμως η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται καθοριστικά από την ακρίβεια και τη σταθερότητα των χεριών του γιατρού.

Η υπερμικροχειρουργική με τη βοήθεια μιας ρομποτικής πλατφόρμας μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, καθώς επιτρέπει την εκτέλεση πιο λεπτών και σταθερών κινήσεων. Το νέο ρομπότ δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε 20 ασθενείς με καρκίνο του μαστού και λεμφοίδημα, που χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και υποβλήθηκαν σε επέμβαση είτε από ανθρώπους χειρουργούς είτε με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος. Το ρομποτικό σύστημα βοήθησε τους γιατρούς να μετακινήσουν λεμφικά αγγεία του στήθους και να τα ξανασυνδέσουν με αιμοφόρα αγγεία.

Απάντηση