ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με απεργία διαρκείας απειλούν οι γεωπόνοι του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης ζητώντας νομική κάλυψη από μηνύσεις.

Με απεργία διαρκείας απειλούν οι γεωπόνοι του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης ζητώντας νομική κάλυψη από μηνύσεις.

Με απεργία διαρκείας απειλούν οι ελεγκτές στις ΔΑΟΚ και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε) επειδή όπως υποστηρίζουν δεν προστατεύονται νομικά από τους ελεγχόμενους.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) κ. Αριστείδης Ζαχίλας, «από το έτος 2014 τα Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε του ΥπΑΑΤ, πραγματοποιούν δευτεροβάθμιους ελέγχους στα καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σύμφωνα με το νόμο 4036/2012.

Σε ένα από αυτούς τους ελέγχους σε κατάστημα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις (σε περιοχή της Κρήτης). Τα ευρήματα αξιολογήθηκαν από την Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, του ΥπΑΑΤ και επεβλήθησαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής διαβίβασε το φάκελο της υπόθεσης στην αρμόδια υπηρεσία που έκανε τον επιτόπιο έλεγχο και εν συνεχεία την κάλεσε να διαβιβάσει το φάκελο της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, για τη διερεύνηση της επιβολής ποινικών κυρώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄/8).

Ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας πλήρωσε το πρόστιμο χωρίς να κάνει ένσταση, όπως ο νόμος του δίνει το δικαίωμα, αλλά όταν ειδοποιήθηκε από τα δικαστήρια στα πλαίσια της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών του για τις μη συμμορφώσεις που είχαν βρεθεί αποφάσισε να μηνύσει τους 3 Γεωπόνους ελεγκτές!

Οι συνάδελφοί μας αναγκάστηκαν κατά την προανακριτική φάση να καταφύγουν σε ιδιώτη δικηγόρο (με δική τους οικονομική επιβάρυνση) αφού το Ελληνικό Κράτος δεν έχει μεριμνήσει για το αυτονόητο.

Πώς θα συνεχίσουν οι ελεγκτές των Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε. και των Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειακών Ενοτήτων να κάνουν τους ελέγχους που τους εντέλει η υπηρεσία τους όταν είναι απροστάτευτοι από τους ελεγχόμενους σε λεκτική – σωματική βία και σε άδικες μηνύσεις όπως στην παραπάνω περίπτωση και υπάρχει απουσία νομικής υποστήριξής τους;».

Μετά από αυτό η ΠΕΓΔΥ ζητά μέχρι την οριστική επίλυση παραπάνω προβλήματος, δηλαδή της Νομικής υποστήριξη των υπαλλήλων δημοσίου τομέα, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) να κηρύξει απεργία αποχή των μελών της που εργάζονται στους ελέγχους.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκο Κακαβά, ο οποίος δήλωσε ότι «μετά αποδεχόμαστε το αίτημα της ΠΕΓΔΥ και αναμένυομε από τους συναδέλφους να καθορίσουν την ημερομηνία για να ξεκινήσει η αποχή από τους ελέγχους».

Παϊσιάδης Σταύρος

Απάντηση