Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται οι πολιτικές ηγεσίες της Δύσης μετά την απροσχημάτιστη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η πρωτοφανής για τα μεταπολεμικά χρονικά της Ευρώπης απόφαση Πούτιν να επαναχαράξει τα σύνορα έφερε ομόθυμη καταδίκη του από κάθε πλευρά με τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και των ΗΠΑ να τον χαρακτηρίζουν βάρβαρο παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας και ταυτόχρονα να προαναγγέλλουν τις σκληρότερες και ευρύτερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ.
Σήμερα οι ανακοινώσεις Μπάιντεν για κυρώσεις στη Ρωσία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Μόλις τελειώσαμε τη συνομιλία μας» με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
«Καταδίκασα αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων» συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, μερικές ώρες μετά το διάγγελμα του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ακόμη ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι του είχε ζήτησε να καλέσει «τους ηγέτες όλου του κόσμου να καταδικάσουν απερίφραστα την κατάφωρη επίθεση του προέδρου Πούτιν και να σταθούν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ανήγγειλε νωρίτερα ότι θα εκφραστεί για τις «συνέπειες» που θα έχει για τη Ρωσία η επιχείρηση αυτή αργότερα σήμερα και θα συζητήσει επίσης σήμερα με τους ομολόγους του στην G7, έχει διαμηνύσει ότι θα επιβληθούν σκληρότερες παρά ποτέ κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Μακρόν: στηρίζουμε την Ουκρανία, θα λογοδοτήσει ο Πούτιν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό επανέλαβε την στήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία.
Θα ζητήσουμε από την Ρωσία να δώσει λόγο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος επισημαίνοντας οτι οι κυρώσεις σε βάρος της θα είναι στο ύψος των πολεμικών πραξεών της.
Θα υποστηρίξουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία, σημείωσε ο Μακρόν και τόνισε πως τα όσα συνέβησαν την περασμένη νύχτα συνιστουν μία κρίσιμη καμπή στην ιστορία της Ευρώπης, θα επηρεάσουν τις ζωές των πολιτών και θα έχουν επιπτώσεις στην γεωπολιτική της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Η Γαλλία θα προστατέψει τους πολίτες της αυτή την περίοδο που ξαναγεννιούνται τα φαντάσματα του παρελθόντος, είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος στο σχετικά σύντομο διάγγελμά του αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και άλλο στο εγγύς μέλλον.
Μπόρις Τζόνσον: Βάρβαρος και δικτάτορας ο Πούτιν
Τηλεοπτικό διάγγελμα προς το βρετανικό λαό απηύθυνε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι επαληθεύθηκαν οι χειρότεροι φόβοι αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει εξαπολύσει πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο μας. Επιτέθηκε σε μία φιλική χώρα χωρίς καμία πρόκληση και χωρίς καμία αξιόπιστη δικαιολογία. Αμέτρητοι πύραυλοι και βόμβες πέφτουν πάνω σε έναν εντελώς αθώο πληθυσμό. Μια τεράστια εισβολή είναι σε εξέλιξη από ξηρά, θάλασσα και αέρα», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.
Τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αποστρέψει το βλέμμα, είπε πως σε συντονισμό με τους συμμάχους η Βρετανία θα συμφωνήσει «ένα τεράστιο πακέτο οικονομικών κυρώσεων σχεδιασμένο εγκαίρως για να περιορίσει τη ρωσική οικονομία».
Κάλεσε σε απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και στη συνέχεια τόνισε: «Η αποστολή μας είναι ξεκάθαρη. Διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά και εν τέλει στρατιωτικά αυτή η απαίσια και βάρβαρη επιχείρηση του Βλάντιμιρ Πούτιν πρέπει να καταλήξει σε αποτυχία».
Απευθυνόμενος στο ρωσικό λαό, ο κ. Τζόνσον είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως όλα αυτά γίνονται εξ ονόματός τους και ότι πραγματικά θέλουν το «καθεστώς παρία» που επιφυλάσσεται για το καθεστώς Πούτιν. Και προς τον ουκρανικό λαό, ο κ. Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία προσεύχεται και είναι στο πλευρό τους.
Κατέληξε χαρακτηρίζοντας «δικτάτορα» τον Πούτιν, ο οποίος δεν θα καταβάλει το εθνικό φρόνημα των Ουκρανών παρά τις βόμβες, τα τανκς και τους πυραύλους και τονίζοντας πως αυτή η «πράξη αναίτιας και απερίσκεπτης επιθετικότητας είναι επίθεση όχι μόνο κατά της Ουκρανίας – είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Ανατολική Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
Ερντογάν: Απαράδεκτη η στρατιωτική επιχείρηση Ρωσίας,
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι αποτελεί βαρύ πλήγμα για την ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής.
Σε δηλώσεις του έπειτα από τη Σύνοδο Ασφαλείας στο Προεδρικό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων που ζουν στην Ουκρανία. Θεωρούμε απαράδεκτη τη στρατιωτική επιχείρηση και την απορρίπτουμε. Αυτό το βήμα, το οποίο θεωρούμε αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, αποτελεί βαρύ πλήγμα για την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα της περιοχής”.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “λυπούμαστε ειλικρινά για την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς θεωρούμε και τις δύο φιλικές χώρες.”
Καταλήγοντας είπε ότι μετέφερε στον κ. Ζελένσκι “ότι η Τουρκία στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της” και υπενθύμισε ότι “οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Μινσκ”.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν αύριο, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη κορυφής.
Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η Συμμαχία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική της πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
«Συγκαλέσαμε αύριο τηλεδιάσκεψη κορυφής για να αναλύσουμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα».
- «Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία για να προσπαθήσει να ξαναγράψει την Ιστορία και να στερήσει από την Ουκρανία τον ελεύθερο και ανεξάρτητο δρόμο της», υπογράμμισε.
Φον ντε Λάιεν – Ζοζέπ Μπορέλ – Σαρλ Μισέλ: Οι σκληρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ για την “βάρβαρη” επίθεση
Η ΕΕ καταδικάζει τη «βάρβαρη» επίθεση της Ρωσίας και τα «κυνικά επιχειρήματα που τη δικαιολογούν». Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι ένα δεύτερο μεγάλο πακέτο με στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα προταθεί προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα αργά το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για τις σκληρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτές τις σκοτεινές ώρες η ΕΕ και ο λαός της στέκονται αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και το λαό της.
Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη ρωσική ηγεσία, κατά μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε:
«Η Ρωσία δεν στοχεύει μόνο το Ντονμπάς και την Ουκρανία, αλλά στοχεύει στη σταθερότητα της Ευρώπης και όλης της διεθνούς ειρηνικής τάξης. Ο Πρόεδρος Πούτιν θα λογοδοτήσει γι’ αυτό».
- Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα το βράδυ θα παρουσιάσει προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες ένα πακέτο «μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων».
Θα αποδυναμώσουμε την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της για εκσυγχρονισμό. Θα παγώσουμε το ενεργητικό της Ρωσίας στην ΕΕ και θα σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι όπως με το πρώτο πακέτο κυρώσεων, έτσι και με το δεύτερο, η ΕΕ ενεργεί σε συνεννόηση με τους εταίρους και συμμάχους της, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, αλλά και την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να γυρίσει το χρόνο πίσω στον καιρό της ρωσικής αυτοκρατορίας, αλλά βάζει σε κίνδυνο το λαό της Ρωσίας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
«Θα στοχεύσουμε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκλείοντας την πρόσβασή της στις τεχνολογίες και τις αγορές που είναι κλειδί για τη χώρα.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ- «Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια δήλωσης που έκανε από τις Βρυξέλλες μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
- «Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει», δήλωσε ο Μπορέλ.
«Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας», πρόσθεσε.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».
«Καλούμε με σθένος και ενότητα τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα αυτή την μη ανεκτή συμπεριφορά, για την οποία η ρωσική ηγεσία θα αντιμετωπίσει μια δίχως προηγούμενο απομόνωση», τόνισε ο Μπορέλ.
«Εμείς η ΕΕ παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα χωρών στον κόσμο και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί», πρόσθεσε.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολύ σύντομα η ΕΕ θα παράσχει έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εφαρμοστούν επιχειρήσεις εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΕΕ, από τις πληγείσες ζώνες που δέχονται ρωσικές επιθέσεις.
«Η ΕΕ μαζί με τους εταίρους της έχουν κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες να επιτύχουν διπλωματική λύση στην κρίση ασφαλείας που προκαλεί η Ρωσία», είπε ο Μπορέλ, ωστόσο πρόσθεσε ότι, αντί της διπλωματίας, «η Ρωσία επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση που οδηγεί στον πόλεμο».
Ο ίδιος κάλεσε, τέλος, τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αυτή την επίθεση και τόνισε ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό του Ουκρανικού λαού.
Ολαφ Σολτς: Μαύρη μέρα για την Ευρώπη
Στην πρώτη του αντίδραση ο Καγκελάριος Σολτς έκανε λόγο για μία φριτκή ημέρα για την Ουκρανία και μαύρη ημέρα για την Ευρώπη, καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις.
Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί με τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην G7 για τα μέτρα που η Δύση προειδοποιούσε πως θα επέβαλε στη Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης.
Ο Σολτς, χαρακτήρισε επίσης τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε σήμερα στην Ουκρανία «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.
- «Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο» την επίθεση που διέταξε με «αδίστακτο» τρόπο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και εκφράζει «αλληλεγγύη στην Ουκρανία και στους πολίτες της».
Μάριο Ντράγκι: «Άμεση και άνευ όρων απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων»
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, αναφέρθηκε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις συνέπειές της. Πιο αναλυτικά, ο Ντράγκι τόνισε:
«Εκφράζουμε την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον λαό της Ουκρανίας και τον πρόεδρο Ζελένσκι, προς μια δημοκρατία, η νόμιμη κυριαρχία της οποίας έχει πληγεί. Τα όσα συμβαίνουν μας αφορούν όλους, την ελεύθερη ζωή μας και τις δημοκρατίες μας».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η ιταλική πρεσβεία στο Κίεβο παραμένει ανοικτή.
«Η Ιταλία συμμερίστηκε την στάση για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης, με ειλικρινή και χρήσιμο διάλογο, αλλά οι πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης καθιστούν τον διάλογο αυτό ανέφικτο», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να θέσει τέλος στην αιματοχυσία και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έξω από τα διεθνώς αναγνωρισμένα ουκρανικά σύνορα, αμέσως και άνευ όρων».
Ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε ότι, μαζί με τους συμμάχους της, η Ιταλία αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας στο ανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ότι από την ΕΕ πρόκειται να επιβληθούν «ιδιαίτερα σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία».
«Είχαμε ανακοινώσει ότι θα συνέβαινε, αν η Ρωσία απέρριπτε μια ειρηνική λύση», εξήγησε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η χώρα του είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της και ότι, παράλληλα, η κυβέρνησή του «θέλει να εργαστεί ακατάπαυστα για την επίλυση της κρίσης».
«Με τους συμμάχους, θα κάνουμε κάθε τι αναγκαίο, υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας, της ασφάλειας της Ευρώπης και της διεθνούς έννομης τάξης, που βασίζονται σε κοινά αποδεκτούς κανόνες και αξίες» δήλωσε, τέλος, ο Μάριο Ντράγκι.
Καταδίκη και από τον ούγγρο πρωθυπουργός Ορμπάν
Η Ουγγαρία καταδικάζει την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έπειτα από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.
“Μαζί με τους συμμάχους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ καταδικάζουμε τη ρωσική στρατιωτική επίθεση”, δήλωσε ο Ορμπάν και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία θα μείνει εκτός της στρατιωτικής σύγκρουσης καθώς το σημαντικότερο όλων είναι η ασφάλεια των Ούγγρων.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ουγγαρία θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και ότι είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από τη χώρα.
Το Βέλγιο θέλει η ΕΕ να σταματήσει να εκδίδει βίζες για τους Ρώσους ενώ ο Τσέχος πρόεδρος λέει ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποκοπεί από το σύστημα SWIFT
Το Βέλγιο θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να εκδίδει βίζες σε όλους τους Ρώσους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, των εργαζόμενων και των τουριστών, δήλωσε σήμερα ο Βέλγος υφυπουργός Ασύλου απαντώντας στην επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Η επικίνδυνη επίθεση της Ρωσίας μάς αναγκάζει να είμαστε προσεκτικοί με τους Ρώσους που θέλουν να έλθουν στο Βέλγιο», δήλωσε ο υφυπουργός για το Άσυλο και τη Μετανάστευση Σάμι Μάχντι σε ανακοίνωση.
«Αυτή τη στιγμή, οι Ρώσοι δεν είναι καλοδεχούμενοι εδώ, μια γενική απαγόρευση βίζας για τους Ρώσους δεν θα πρέπει να είναι ταμπού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επηρεάζει τις παραμονές μικρής και μεγάλης διάρκειας.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο δεν έχει προβεί ακόμα σε συγκεκριμένα σχόλια για το θέμα αυτό. Αναμένεται να συναντηθεί με τους υπόλοιπους 26 ηγέτες της ΕΕ αργότερα σήμερα για να αποφασιστεί η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Την ίδια ώρα, ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, που στο παρελθόν είχε προωθήσει τις θερμές σχέσεις με τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι «έγκλημα κατά της ειρήνης» και ζήτησε απάντηση μέσω σκληρών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της αποκοπής της χώρας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.
«Είναι ώρα να πάμε πολύ σκληρότερες κυρώσεις από αυτές που σχεδιάζαμε αρχικά, και με αυτό εννοώ πάνω από όλα κυρώσεις σε ό,τι αφορά το λεγόμενο SWIFT», ανέφερε ο Ζέμαν σε ομιλία.
«Χρειάζεται να απομονωθεί ένας τρελός, όχι μόνο να αμυνθεί κάποιος εναντίον του με λόγια αλλά με συγκεκριμένα μέτρα».
Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Απάντηση