ΔΙΕΘΝΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Οι Ρώσοι στοχεύουν στο Κίεβο, σκοτώνουν δεκάδες Ουκρανούς: Ο Πούτιν επαίρεται για επιτυχίες και πουλάει… τρέλα απειλώντας με αντίποινα [videos]

Η Ρωσία με προσωπική απόφαση και εντολή Πούτιν από τα ξημερώματα της Πέμπτης έχει εισβάλει στην Ουκρανία ξεκινώντας φονική πολεμική επιχείρηση κατά της ανεξάρτητης χώρας.

Και ενώ οι Ρώσοι επαίρονται για τα στρατιωτικά τους επιτεύγματα που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων Ουκρανών στρατιωτών και αμάχων, την ίδια ώρα από το Κρεμλίνο απειλούνται αντίποινα στα όποια μέτρα λάβει η Δύση εναντίον της.

Θα λάβουμε σκληρά αντίποινα

Η Μόσχα δεσμεύτηκε την Πέμπτη να απαντήσει το ίδιο στις «μη φιλικές» κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας, η οποία είναι θεμελιώδης για το διεθνές δίκαιο, θα λάβουμε σκληρά αντίποινα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο
Ρωσία/ΜΟΣΧΑ

https://twitter.com/i/status/1496872638433665027

Καταστρέψαμε πάνω από 70 στρατιωτικούς στόχους

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει προχωρήσει σε πλήγματα κατά περισσότερων από 70 στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 11 αεροδρομίων.

«Ως αποτέλεσμα των πληγμάτων που πραγματοποίησαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καταστράφηκαν 74 χερσαίες εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας.

https://twitter.com/i/status/1496875028943568900

Οι εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν περιελάμβαναν 11 αεροδρόμια, τρεις θέσεις διοίκησης και 18 σταθμούς ραντάρ των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και Buk-M1, είπε. Πρόσθεσε ότι ένα ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο και τέσσερα drones καταρρίφθηκαν επίσης.

Ο Κονασένκοφ είπε ότι οι δυνάμεις των αυτονομιστών συνέχισαν την επίθεση με την υποστήριξη της αεροπορικής υποστήριξης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

https://twitter.com/i/status/1496872638433665027

 

Επί του παρόντος, «ένοπλες ομάδες εθνικιστών» προβάλλουν αντίσταση, είπε, υποστηρίζοντας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ήθελαν να εγκαταλείψουν την περιοχή των εχθροπραξιών.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έδωσε εντολή στα ρωσικά στρατεύματα «να μεταχειρίζονται τους Ουκρανούς στρατιώτες με σεβασμό».

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο
Ρωσία/ΜΟΣΧΑ

 

Mάχες για τον έλεγχο αεροπορικής βάσης στα βόρεια του Κιέβου

Οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για τον έλεγχο μιας αεροπορικής βάσης στα βόρεια προάστια του Κιέβου, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματικός την Πέμπτη, καθώς δεκάδες ελικόπτερα έφθασαν στην περιοχή.

«Οι μάχες διεξάγονται για έλεγχο του αεροδρομίου Gostomel», δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Valeriy Zaluzhny σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

 

Νωρίτερα δημοσιογράφοι του AFP είχαν δει ελικόπτερα να πετούν χαμηλά πάνω από την πόλη, από τα βόρεια. Το αεροδρόμιο Gostomel, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Antonov, βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Κιέβου, και οι μάχες εκεί είναι οι εγγύτερες που είχαν οι ρωσικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα.

Ο Αλεξάντερ Κοβτονένκο, ένας 30χρονος πολίτης που διαμένει στην περιοχή είπε στους δημοσιογράφους ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους κατά των ουκρανικών χερσαίων μονάδων και ότι οι πυροβολισμοί διήρκεσαν τρεις ώρες. Ανέφερε επίσης ότι πέταξαν άλλα τρία τζετ και ακούστηκαν και πάλι πυροβολισμοί.

 

Καπνός υψωνόταν από τη σκηνή και οι εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φάνηκαν να δείχνουν μια επίθεση από στρατεύματα που μεταφέρονταν με ελικόπτερα. Το CNN έδειξε πλάνα από ρωσικά στρατεύματα στο αεροδρόμιο.

Νωρίτερα, οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν επιβεβαιώσει ότι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις εξοπλισμένες με άρματα μάχης είχαν επίσης περάσει νότια από τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας στη διοικητική περιοχή του Κιέβου, κατευθυνόμενοι προς την πρωτεύουσα.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο
Ουκρανία/ΚΙΕΒΟ

 

Μάχες στο Τσερνόμπιλ

Ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας εισήλθαν σήμερα σε μια περιοχή κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, έγινε γνωστό από έναν σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

“Τα στρατεύματα των εισβολέων εισχώρησαν από τη Λευκορωσία στη ζώνη του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Τα μέλη της Εθνοφρουράς που προσταεύουν τον χώρο αποθήκευσης προβάλλουν πεισματικά αντίσταση”, έγραψε στο Telegram.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κιέβου δήλωσε ότι 4 σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ουκρανική ηγεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Κίεβο, Ουκρανία

 

Τμήμα της Χερσώνας δεν είναι πια υπό ουκρανικό έλεγχο,

Ορισμένα τμήματα της Χερσώνας, μιας επαρχίας στη νότια Ουκρανία που συνορεύει με την Κριμαία δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις τοπικές αρχές.

Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και στις περιοχές του Σούμι, του Χαρκόβου, της Χερσώνας, της Οδησσού και σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

 

Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε πριν από λίγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κίεβο, Ουκρανία

Τουρκικό πλοίο χτυπήθηκε από βόμβα στα ανοιχτά της Οδησσού

Ένα πλοίο τουρκικής ιδιοκτησίας χτυπήθηκε από βόμβα στα ανοιχτά της Οδησσού, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Το πλοίο κατευθύνεται με ασφάλεια στα ρουμανικά χωρικά ύδατα.

Η Γενική Διεύθυνση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι το πλοίο Yasa Jupiter, υπό σημαία των Νήσων Μάρσαλ, χτυπήθηκε από βόμβα αλλά δεν ζήτησε βοήθεια και δεν ανέφερε να έχει τραυματιστεί κάποιο μέλος του πληρώματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα, Τουρκία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή να αντιμετωπίζονται με σεβασμό οι Ουκρανοί στρατιωτικοί

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε ειδική εντολή σε όλους τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

Στην εντολή υπογραμμίζεται ότι «δεδομένου ότι οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε αντίθεση με τους εθνικιστές, έδωσαν όρκο στον ουκρανικό λαό και υπακούουν σε εντολές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό».

 

Ο Κανασένκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, «μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1».

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, κατά την πορεία των πολεμικών ενεργειών παραδόθηκαν 14 Ουκρανοί στρατιωτικοί ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα μαχητικό ελικόπτερο και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS-Reuters
Μόσχα, Ρωσία

 

ΠΗΓΗ:

https://hellasjournal.com/

Απάντηση