ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΣ

Ένας γεννημένος ήρωας στη Βρετανία: «Ιππότης» ο 100χρονος που συγκέντρωσε 32 εκατ. λίρες για το NHS

Ένας γεννημένος ήρωας στη Βρετανία: «Ιππότης» ο 100χρονος που συγκέντρωσε 32 εκατ. λίρες για το NHS

Ήρωας ως «Κάπτεν Τομ Μουρ» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήρωας στην πανδημία, με την πρωτοβουλία του να μαζέψει χρήματα από δωρεές για το «ματωμένο» σύστημα Υγείας στη Βρετανία – Ανακοινώνεται και επισήμως ο τίτλος του «Ιππότη»

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι «ο ήρωας δεν γεννιέται, αλλά γίνεται». Σε μία εποχή που ο ηρωισμός δεν εκτιμάται και δεν αποτελεί βασικό δίδαγμα στην Παιδεία κανενός λαού, ο Sir Tom Moore διέψευσε τις… φλεγματικές εκτιμήσεις. Ήρωας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολέμησε με μανία τους Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ και έλαβε τον τίτλο του Sir. Μετά από πολλές 10ετίες, σε ηλικία 100 ετών, ο Σερ Τομ Μουρ αντέστρεψε τους… όρους και απέδειξε ότι «ο ήρωας γεννιέται, δεν γίνεται». Χρειάζεται, απλώς, την κατάλληλη αφορμή. Και ο Σερ Τομ Μουρ βρήκε τον τρόπο να γίνει και πάλι ήρωας, συγκεντρώνοντας 32 εκατ. λίρες από δωρητές, τις οποίες και πρόσφερε στο «ματωμένο» βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS), για την ενίσχυση των δομών εν μέσω της φονικής πανδημίας Covid-19 που πλήττει τον κόσμο και τη Βρετανία.

Ο Σερ Τομ Μουρ δεν είναι ένας «καθημερινός άνθρωπος», αλλά ένας ήρωας, που βάζει τον εαυτό του κάτω από το κοινό καλό. Για την πρωτοβουλία του, αλλά και για να αναδειχθεί ως ένας φάρος στη σημερινή στάση αδιαφορίας και ατομισμού, προτάθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ να χριστεί και «Ιππότης», μία ύψιστη τιμή για έναν άνθρωπο που πρόσφερε στον κόσμο πραγματικές υπηρεσίες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο 100χρονος επέτρεψε στη χώρα «έναν φάρο φωτός μέσα από την ομίχλη του κορωνοϊού».


Ως επίτιμος συνταγματάρχης, ο επίσημος τίτλος του είναι ο καπετάνιος Sir Thomas Moore βάσει του πρωτοκόλλου του Υπουργείου Άμυνας. Ο τίτλος του «Ιππότη» έχει εγκριθεί από τη Βασίλισσα και ανακοινώνεται επίσημα σήμερα Τετάρτη.

Ο Κάπτεν Τομ, στον οποίο δόθηκε ο τιμητικός τίτλος του συνταγματάρχη στα 100α γενέθλιά του, είχε αρχικά ξεκινήσει να συγκεντρώσει 1.000 λίρες για φιλανθρωπικά ιδρύματα που βοηθούν το NHS, κάνοντας γύρους των 25 μέτρων (82 πόδια) στον κήπο του στο Marston Moretaine στο Bedfordshire.

Προς μεγάλη του έκπληξη, αλλά και ευχαρίστηση, τελικά συγκέντρωσε 32.794.701 λίρες, από περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο υποστηρικτές. Υποστηρικτές, στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια, διότι ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του σε μία προσπάθεια που θα πρέπει να διδάσκεται ως νοοτροπία σε όλα τα σχολεία του κόσμου.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο «φανταστικός έρανος του Κάπτεν Τομ έσπασε ρεκόρ και ενέπνευσε ολόκληρη τη χώρα». «Εκ μέρους όλων όσων έχουν συγκλονιστεί από την απίστευτη ιστορία του, θέλω να τον ευχαριστήσω πολύ. Είναι ένας πραγματικός εθνικός θησαυρός», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίζεται πραγματικά άλλος άνθρωπος μετά την εμπειρία της ασθένειας και της νοσηλείας του από τον νέο κορωνοϊό.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Sir Keir Starmer συνεχάρει τον Capt Tom και είπε ότι «έφερε έμπνευση σε εκατομμύρια και βοήθησε όλους μας να γιορτάσουμε τα εξαιρετικά επιτεύγματα του NHS μας». «Στις ενέργειές του, ο Τομ ενσωμάτωσε την εθνική αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί σε όλη αυτή την κρίση και μας έδειξε ότι όλοι μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος», πρόσθεσε.

Ο κάπτεν Tom, ο οποίος γεννήθηκε στο Keighley του West Yorkshire και τα 100α του γενέθλια γιορτάστηκαν με τιμές΄εθνικού ήρωα, καθώς προς τιμή του πέταξαν αεροπλάνα της RAF, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς γενεθλίων η βασίλισσα και ο πρωθυπουργός.

Έγινε επίσης επίτιμος συνταγματάρχης από το 1ο τάγμα The Yorkshire Regiment, στο οποίο είχε υπηρετήσει κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έλαβε περίπου 140.000 κάρτες.

Ένα φωτεινό παράδειγμα για όλον τον πλανήτη, ένα μεγαλείο ψυχής από έναν άνθρωπο που δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «ήρωας», αλλά που το αποδεικνύει στην πράξη, με κάθε του ενέργεια, ακόμη και τώρα στη δύση της φυσικής του παρουσίας στον κόσμο.

 

Απάντηση