ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εξελίξεις στις Καστανιές: Εκκένωσαν οι Τούρκοι τον καταυλισμό μεταναστών;

Εξελίξεις στις Καστανιές: Εκκένωσαν οι Τούρκοι τον καταυλισμό μεταναστών;

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης οι περίπου 1500-2000 μετανάστες που βρίσκονταν στην τουρκική πλευρά των συνόρων στις Καστανιές μετακινήθηκαν προς το δάσος – Αδιευκρίνιστο αν οι Τούρκοι απέσυραν τους ανθρώπους που ήθελαν να σπρώξουν στην Ελλάδα

Κινητικότητα καταγράφηκε στο φυλάκιο των Καστανέων στον Έβρο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και περίπου μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι γύρω στα μεσάνυχτα οι περίπου 1.500-2.000 μετανάστες που είχαν στρατοπεδεύσει μπροστά από το ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές και κάθε λίγο και λιγάκι εκσφενδόνιζαν πέτρες και χημικά προς τους Έλληνες αστυνομικούς προσπαθώντας να περάσουν σε ελληνικό έδαφος μετακινήθηκαν προς το δάσος των Καστανέων και από εκεί φαίνεται να μεταφέρθηκαν αλλού. Σε ποια περιοχή εντός της τουρκικής επικράτειας πήγαν οι μετανάστες που είχαν προωθηθεί στον Έβρο είναι επί του παρόντος άγνωστο. Μεταφέρθηκαν από τους Τούρκους στην περιοχή της Αδριανούπολης; Πήγαν πίσω στις περιοχές όπουζούσαν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο Ερντογάν ενεργοποίησε το αποτυχημένο σχέδιό του να… πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες;

Οι ελληνικές αρχές ακόμη δεν έχουν την απάντηση. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής διαπιστώθηκε πάντως πως πλέον οι περίπου 1500 με 2.000 μετανάστες δεν βρίσκονται ούτε απέναντι από το συνοριακό φυλάκιο των Καστανέων, ούτε στο δάσος, αλλά ούτε και σε κάποια άλλη παρέβρια -παραποτάμια- περιοχή.

Σύμφωνα με κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι μετανάστες που μεταφέρθηκαν προς το δάσος των Καστανέων τα ξημερώματα της Παρασκευής επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία, που είχαν διατεθεί προφανώς από τις τουρκικές αρχές και οργανωμένα μετακινήθηκαν αλλού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι χωματουργικά μηχανήματα από την Τουρκία ισοπέδωσαν τον χώρο όπου τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες είχαν στρατοπεδεύσει οι περίπου 1.500-2.000 μετανάστες.

Από την ελληνική πλευρά πάντως δεν υπάρχει βιασύνη για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι εκκένωσαν τον καταυλισμό μπροστά στις Καστανιές. Ούτε και η βεβαιότητα ότι ο Ερντογάν συμφιλιώθηκε με την αποτυχία παραβίασης των ελληνικών συνόρων, αφού θέλουν να παρακολουθήσουν με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στις Καστανιές.

Η αμυντική διάταξη των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναλάβει την προστασία των ελληνικών συνόρων στον Έβρο παραμένει ως έχει όπως αμετάβλητος διατηρείται και ο αριθμός των ανδρών που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 

Απάντηση