ΔΙΕΘΝΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σπίτια – Αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην διαδικασια νοσηλίας ασθενών με κορωνοϊό και τα Κέντρα Υγείας της Αττικής

Με στοχευμένες παρεμβάσεις και αποφάσεις συνεχίζει να υλοποιεί η κυβέρνηση το επιχειρησιακό πλάνο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στοχεύοντας αφενός μεν στον περιορισμό της διασποράς του νέου ιού, αφετέρου στην εντατική και βέλτιστη προετοιμασία του συστήματος δημόσιας υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής κρίση δημόσιας υγείας.

Αναστολή τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές κλινικές

Η αναστολή λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και στις ιδιωτικές δομές υγείας, που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, είναι φανερό πως αποτελεί μια απόφαση που στοχεύει σε οικονομία δυνάμεων αλλά και κλινών στο σύστημα υγείας ενόψει ενός πιθανού υψηλού κύματος ασθενών με Covid-19 τις επόμενες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί και για τα δημόσια νοσοκομεία όπου επιπλέον ανεστάλη και η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων.

Με τη διενέργεια μόνο επειγόντων χειρουργικών επεμβάσεων σε όλα τα νοσοκομεία ουσιαστικά διασφαλίζεται πως οι 130 κλίνες ΜΕΘ που θα παραχωρηθούν από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών στο ΕΚΑΒ και τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να νοσηλεύουν άμεςα όσα επείγοντα περιστατικά χρειάζονται νοσηλεία από το ΕΣΥ.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, τα επείγοντα περιστατικά από τα δημόσια νοσοκομεία θα διακομίζονται σε ιδιωτική ΜΕΘ οταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, και τα δημόσια

θα σηκώνουν αποκλειστικά το βάρος της νοσηλείας ασθενών με Covid-19.

Μονάδες υγείας ενεργοποιούνται στον «πόλεμο» κατά του κορωνοϊού

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία που περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού βρίσκονται είτε σε ετοιμότητα να υποδεχθούν τα περιστατικά είτε στην τελική ευθεία των εκκενώσεων από τους ασθενεις τους και τη νοσηλεία νέων ασθενών με τη νόσο Covi-19. Σε αυτή τη φάση μάλιστα εξετάζεται και το γεγονός να ενταχθούν στην ίδια διαδικασια κατά του κορωνοϊού και τα Κέντρα Υγείας της Αττικής.

Αναφέρεται ενδεικτικά πως το νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» εντάσσεται στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής που θα διαχειρίζονται αποκλειστικά ασθενείς με λοίμωξη Covid – 19. Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχει εκκενωθεί και θα ειναι έτοιμο να διαθέσει τις κλινικές του στους αςθενεις με κορωνοϊό. Στο «Σωτηρία» επισης έχουν τεθει σε λειτουργία 20 κλίνες ΜΕΘ. Για τον ίδιο σκοπό παραχωρήθηκε στο ΕΣΥ και το ΝΙΜΤΣ, ενώ στην «Παμμακάρριστο» ήδη νοσηλεύονται ασθενείς.

Στην 2η Υγιειονομικη Περιφέρεια τα νοσοκομεία που θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της υγειονομικής κρίσης είναι το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Attica» και το δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα».

Απάντηση