ΑΓΡΟΤΙΚΑΔΙΕΘΝΗ

Τέλος Οκτωβρίου η προκαταβολή και εντός Δεκεμβρίου η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ

Καϊλιανης Βασίλειος Τεχνολόγος Γεωπόνος.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα αρχίσει η άμεση καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 70% και θα ακολουθήσει η εκκαθάριση εντός του Δεκεμβρίου 2017. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που θα ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο. Θυμίζουμε πέρσι η προκαταβολή του τσεκ είχε πληρωθεί στις 27 Οκτωβρίου και η εξόφληση έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου. Σε ότι αφορά τους νέους αγρότες οι πληρωμές της πρώτης δόσης του προγράμματος, που αφορούν τις ενστάσεις και τους εν δυνάμει δικαιούχους, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του έτους. Επισημαίνεται ότι συνεχίζονται παράλληλα οι πληρωμές της δεύτερης ή και τρίτης δόσης, συνολικού ποσού 4.509.250 ευρώ, της προκήρυξης του έτους 2014, οι οποίες αφορούν 933 δικαιούχους.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα αναμένεται οι πληρωμές να ενταθούν το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στο μεταξύ από τους 451 επιλαχόντες νέους αγρότες στην περιφέρεια Κρήτης, εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στο Μέτρο 61 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για να πάρουν πριμ πρώτης εγκατάστασης περίπου οι μισοί. Αυτό είπε από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που διεξήχθη στο Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα την απόφαση ανάρτησης των αποτελεσμάτων ήδη έχουν ενταχθεί στο Μέτρο από την Περιφέρεια της Κρήτης 1.198 δικαιούχοι. Επίσης, υπάρχουν 34 εν δυνάμει δικαιούχοι, 451 επιλαχόντες υποψήφιοι και 83 αιτήσεις απορρίφθηκαν.

«Θα εξασφαλίσουμε και άλλους από υπερδεσμεύσεις. Θα ξεπεράσουν τις 13.000 – 14.000 οι αγρότες που θα ενταχθούν σε όλη την χώρα, υποστήριξε ο κ. Αποστόλου.

Απάντηση