ΑΘΛΗΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

VOLLEY LIFE: Αχιλλεόπουλος, Παπαφωτίου “Στόχος η άνοδος του αθλήματος & η επίλυση των προβλημάτων των αθλητών” (vid)

VOLLEY LIFE: Αχιλλεόπουλος, Παπαφωτίου “Στόχος η άνοδος του αθλήματος & η επίλυση των προβλημάτων των αθλητών” (vid)

Καλεσμένοι στην εκπομπή VOLLEY LIFE την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου ήταν ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ και παίκτης της ΑΕΚ Γιάννης Αχιλλεόπουλος και η νέα αντιπρόεδρος του ΠΑΣΑΠ και η διεθνής πασαδόρος και παίκτρια του Παναθηναϊκού Αθηνά Παπαφωτίου.

Ένας από τους βασικούς στόχους της νέας διοίκησης του ΠΑΣΑΠ είναι να γίνει το γυναικείο πρωτάθλημα, όπως το ανδρικό, επαγγελματικό, ώστε τόσο οι γυναίκες αθλήτριες όσο και οι άνδρες αθλητές να έχουν ίσα δικαιώματα. Ανάγκη που έγινε ακόμα πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Προκειμένου να συμβεί αυτό έχουν γίνει ενέργειες αλλά υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να διανύσουν ώστε να έρθει το αποτέλεσμα. Από την πλευρά τους οι αθλήτριες έχουν ενώσει τη φωνή τους καθιστώντας σαφές το αίτημά τους και ενώ υπάρχει κοινή θέληση από τις αθλήτριες, την Πολιτεία, την Ομοσπονδία και τα σωμάτια να γίνει το γυναικείο πρωτάθλημα επαγγελματικό η μεγαλύτερη προβληματική είναι ο συντονισμός που και ως χώρα πάσχουμε.

Σήμερα οι γυναίκες Ελληνίδες βολεϊμπολίστριες παρά το γεγονός ότι έχουν επαγγελματικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις δεν έχουν επαγγελματικό συμβόλαιο, που σημαίνει ότι δεν έχουν ένσημα, δεν έχουν ασφάλιση και στο τέλος της αθλητικής καριέρας θα είναι σαν να μην έχουν εργαστεί ποτέ. Επίσης, ειδική αναφορά έκαναν στο γεγονός ότι η μητρότητα δεν συμπεριλαμβάνεται σε κανένα σχέδιο, κατάσταση που στο εξωτερικό είναι διαφορετική καθώς υπάρχει η μέριμνα μια αθλήτρια αφότου γεννήσει να μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις επαγγελματικές της δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Για τις ξένες αθλήτριες που έρχονται να παίξουν σε ελληνικές ομάδες η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς έχουν επαγγελματικό συμβόλαιο.

Όπως είπαν, το γυναικείο και το ανδρικό βόλεϊ βρίσκονται σε ανοδική πορεία και είναι ευκαιρία να γίνουν αλλαγές και να μπούνε γερά θεμέλια για το μέλλον με απώτερο σκοπό στο μέλλον οι εθνικές μας ομάδες να σημειώνουν επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γιατί όχι και σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που θα φέρει και νέα παιδιά κοντά στο άθλημα του βόλεϊ.

Όσον αφορά τους άνδρες αθλητές η κατάσταση είναι καλύτερη, διότι έχουν επαγγελματικά συμβόλαια. Μέλημα του ΠΑΣΑΠ είναι να ενισχυθούν και να προστεθούν κάποιες διατάξεις ώστε να μπορεί να επωφεληθεί ο μέσος Έλληνας αθλητής και να δοθούν κίνητρα βελτίωσης.

Ακόμη, αιτήματά τους είναι να υπάρχει μεγαλύτερη προβολή του αθλήματος και ιδιαίτερα του γυναικείου πρωταθλήματος και να υπάρχει μια πιο δίκαιη αναλογικά χρηματοδότηση από την ΕΡΤ στα πρωταθλήματα μπάσκετ α1 και βόλεϊ α1 ανδρών.

Τέλος, σχολιάζοντας τα φετινά πρωταθλήματα κατέληξαν στο ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και τα παιχνίδια είναι απρόβλεπτα και αμφίρροπα και εκεί ακριβώς κρύβεται η ομορφιά των πρωταθλημάτων φέτος.

 

Απάντηση