ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μεταγραφές και νοικοκυρέματα

Άρθρο του Τάσου Τασιόπουλου

– Χωρίς αμφιβολία διανύουμε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο και άρα είναι η ώρα του εκλογικού βομβαρδισμού ψευδών υποσχέσεων δηλαδή ψευδών ειδήσεων.

– Οριστικά στις 26 Μαΐου θα έχουμε τέσσερις διαφορετικές κάλπες και όπως προβλέπουν αρκετοί ίσως και πέντε, καθώς  ήδη έχουν προσδιοριστεί οι εκλογές για ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ για ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ και ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, για ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ και για ΕΥΡΟΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

– Οι εθνικές εκλογές, για την εκλογή ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ και κυβέρνησης δεν έχουν βέβαια ακόμα προσδιοριστεί, αλλά μάλλον δύσκολα δεν θα γίνουν και αυτές την ίδια μέρα με τους άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

– Φυσικά το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις βουλευτικές εκλογές σήμερα είναι υποτονικό και είναι υποτονικό γιατί το πολιτικό μας σύστημα είναι μολυσμένο από τον μνημονιακό ιό.

– Ο ιός αυτός είναι καθαρό δημιούργημα της ψευτοκατάστασης που εισήγαγαν όσοι προσπάθησαν να διαχωρίσουν τους Έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.

– Σήμερα όμως που αποδείχτηκε το ψέμα των αντιμνημονιακών που έγιναν περισσότερο μνημονιακοί από τους πρώτους μνημονιακούς, ο ιός κατατρώγει τις σάρκες όλου του Ελληνικού λαού καταργώντας τις ψεύτικες διαφορές που πήγαιναν να υψώσουν όσοι αυτάρεσκα ψευδόμενοι διατείνονταν ότι θα διώξουν την ΜΕΡΚΕΛ και το ΔΝΤ.

– Πέρα όμως από την αμαρτία των αντιμνημονιακών οι σημερινοί κυβερνώντες φορτώθηκαν και την αμαρτία της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών, ακολουθώντας πιστά τις γραμμές τόσο της ΜΕΡΚΕΛ όσο και του Αμερικάνου πρεσβευτή, του Πάϊατ.

– Όμως επειδή στις 26 Μαΐου είναι βέβαιο ότι θα έχουμε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς έτσι προβλέπει ο νόμος 4555/18 περί του “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ” είναι καλά να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των δημοτών κυρίως σ’ αυτές τις εκλογές.

– Οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι βέβαιο ότι διαχειρίζονται χωρίς να το καταλάβει κανένας τα δυο από τα τρία μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα.

– Το ένα αφορά την ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και το άλλο είναι το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ.

– Οι 13 περιφέρειες είναι οι διαχειριστικές αρχές και άρα είναι αυτές που διαχειρίζονται τα χρήματα, είναι αυτές δηλαδή που αποφασίζουν που θα πάνε οι χρηματοδοτήσεις.

– Μόνες τους ασφαλώς όχι, καθώς δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι δήμοι.

– Η πολυετής λειτουργία του φαινομένου όμως οδήγησε στην παγίωση πολιτικών και διοικητικών νοοτροπιών τόσο στο πολιτικό προσωπικό, δηλαδή στους αιρετούς, όσο και στους διοικούμενους δηλαδή σ’ αυτούς που κάθε τέσσερα χρόνια ψηφίζουν και επιλέγουν μάλλον με λάθος τρόπο τους λάθος ανθρώπους.

– Οι δημότες συνήθως όχι μονάχα αρκούνται στην αναποτελεσματική λειτουργία των δήμων αλλά βρίσκουν σ’ αυτούς τον μοναδικό φορέα δημόσιας εξουσίας στον οποίο μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση, γεγονός που νομιμοποιεί με λάθος τρόπο τον δήμο ως κύτταρο δημοκρατίας.

– Το περιβάλλον, ένα κεφάλαιο τόσο πολυσυζητημένο, είναι μια ενότητα που πρέπει μια δημοτική αρχή να ασχοληθεί με ιδιαίτερη προσοχή.

– Είναι ευτύχημα που ένας υποψήφιος δήμαρχος του δήμου μας στα προεκλογικά του θέτει ζητήματα με προτεραιότητες τα τοπόσημα, το Δέλτα στο Κλειδί, τον Λουδία, τον Αλιάκμονα μαζί με την ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντολογικών δράσεων και βεβαιώνει ότι γνωρίζει έστω και ένας ότι το 20% περίπου της έκτασης του δήμου μας είναι χαρακτηρισμένη ως υψηλού οικολογικού ενδιαφέροντος και είναι προστατευόμενες περιοχές από διεθνείς συνθήκες. Είναι δηλαδή μια πραγματική πηγή άυλης περιβαλλοντολογικής αξίας που δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο.

– Τί γίνεται όμως με την μόλυνση και την ρύπανση του περιβάλλοντος;

όταν πλένουμε τα βυτία, όταν δεν σκεφτόμαστε την λημματολάσπη από τον ΕΕΛ, όταν δεν ακουμπάμε την τάφρο 66 και τί γίνεται με τα ζωικά απόβλητα;

– Είναι ή δεν είναι αυτά ζητήματα που πρέπει όλοι να τοποθετηθούν;

– Αλήθεια η κοινωνία της αλληλεγγύης και όχι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής κοινωνίας δεν είναι ζήτημα που πρέπει ο δήμος να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο;

– Σήμερα που η μέση οικογένεια βιώνει τις δραματικές συνέπειες της κρίσης, ο δήμος δεν πρέπει να είναι ο βασικός αρωγός σε παιδικούς σταθμούς, σε σχολεία, σε χώρους άθλησης, σε υποδομές που προσφέρουν κάθε είδους ανακούφιση στον άνεργο, στον φτωχό, στον απόμακρο, στο απροστάτευτο παιδί;

– Άρα δεν πρέπει οι δημότες να παρακολουθούν όσα οι συνδυασμοί σχεδιάζουν και δημοσιοποιούν μέσα από τα προγράμματα τους κρίνοντας και τον τρόπο και την δυνατότητα υλοποίησης;

– Προφανώς και πρέπει να παρακολουθούνται οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες αλλά και ποιος τις λέει και με ποιον τρόπο τις υποστηρίζει. Αλλιώς θα είμαστε μάρτυρες μιας επανάληψης από το κακό παρελθόν και δεν θα μας φταίει κανένας.

 

ΥΓ1. Πως είναι δυνατόν  να γίνεις πιστευτός όταν παίρνεις εργολαβικά την αγιοποίηση υποψήφιου δημάρχου που μέχρι προχτές τον κατακεραύνωνες ως άχρηστο;

– Τί να υποθέσει ο καθένας και για τον εργοδότη και για τον εργαζόμενο;

ΥΓ2. Στα χωριά μας όταν μπει κάποιος κλέφτης σε ένα σπίτι λέμε ότι το “νοικοκύρεψε”!!!

– Ας προσέξουν λοιπόν πού, πώς και γιατί χρησιμοποιούν δημαρχαίοι τη λέξη “νοικοκυρέψαμε” το δήμο, γιατί μπορεί και να παρεξηγηθούν.

ΥΓ3. Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για μεταγραφές οι οποίες αφορούν στελέχωση ψηφοδελτίων.

– Προσοχή γιατί οι μεταγραφές είναι συνυφασμένες με διάθεση κεφαλαίων.

– Και όσο πιο ηχηρές τόσο πιο ακριβές.. Ιδιαίτερα όταν δόθηκαν αφορμές τις οποίες έβγαζαν στη φόρα οι μεταγραφόμενοι, όταν ήταν καιρός που αντιπολιτεύονταν τα ψηφοδέλτια που ως ηχηρή μεταγραφή τώρα τρούπωσαν, και ήταν και πολλά υποσχόμενοι.

 

Απάντηση