ΠΟΛΙΤΙΚΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μανταλένα Παπαδοπούλου στον «FLASH 96» «Είναι η σειρά των δανειστών να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα»

«Είναι η σειρά των δανειστών να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα που αφορούν το θέμα του χρέους»

Για την προκαταρκτική συμφωνία:

 

Υπήρξε μια συμφωνία μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε μια συνολική συμφωνία για να βγούμε από την επιτροπεία και να μη συζητάμε για μνημόνια στο διηνεκές. Η συνολική λύση περιλαμβάνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μπούμε σε ένα κλίμα σταθερότητας, να υπάρξει εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η διατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους είναι προϋπόθεση εφαρμογής της συμφωνίας και των μέτρων για το 2019 και το 2020.

 

Για το ζήτημα του χρέους και τη στάση του Γερμανικού Υπ. Οικονομικών:

 

Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Η Γερμανία ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ το ΔΝΤ έθετε δύο προϋποθέσεις για να συμμετάσχει: την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος και την αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Εάν δεν γίνει η ρύθμιση του χρέους δεν μπορεί να μπει. Από την άλλη, η Γερμανία έχει μπροστά της εκλογές σε μερικούς μήνες και ο κ. Σόιμπλε επιδιώκει να απευθυνθεί στον γερμανικό λαό.

 

Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός δημόσια είναι ότι αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν σημείο έναρξης από το 2019.

 

Η κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύεται μια συνολική λύση – κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά – επιδιώκει να μη συνεχιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος, που υπάρχει από το 2010. Όμως στο διαπραγματευτικό τραπέζι υπάρχουν πολλά μέρη. Εμείς θεωρούμε ότι από τη στιγμή που το δικό μας το κομμάτι θα το έχουμε καλύψει με τη νομοθέτηση των μέτρων, είναι πλέον η σειρά των δανειστών που θα πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα τα οποία αφορούν το θέμα του χρέους. Ακούσαμε τις δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί μετά το Eurogroup και εκτιμούμε ότι θα διατυπωθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους. Χωρίς ρύθμιση του χρέους, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα».

 

Για στάση της Ν.Δ. και την πρόταση της να μοιραστεί τώρα το πλεόνασμα:

 

Αν υπάρχουν πλεονάσματα, αυτά φαίνονται στο τέλος κάθε χρονιάς. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι όταν υπάρξουν δαπάνες στο μέσο της χρονιάς, αυτές αφαιρούνται από το όποιο πλεόνασμα παρουσιάζεται στο τέλος. Το 2016 που υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση έδωσε το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε τότε και έρχεται τώρα στο μέσο της χρονιάς να πει να δοθούν χρήματα από το πλεόνασμα. Δεν το ξέρουν στη ΝΔ ότι αυτά εντάσσονται στον προϋπολογισμό του 2017 και στο όποιο πλεόνασμα διαμορφωθεί για το 2017; Η κυβέρνηση απέδειξε με την περσινή της κίνηση ότι όταν υπάρχουν πλεονάσματα, θα δίδονται στις πλέον ευπαθείς ομάδες.

 

Εφόσον η Ν.Δ. λέει προκαταβολικά ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, όφειλε να παρουσιάσει όλο αυτό το διάστημα μια αντιπρόταση. Όφειλε να το κάνει, αλλά δεν το έκανε γιατί δεν έχει καμία αντιπρόταση. Το μόνο που έλεγε είναι συνεχώς είναι «φέρτε μια συμφωνία, όποια να’ ναι με όποια μέτρα» και τώρα δεν λέει πως δεν την ψηφίζει.

 

Για τη θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

 

Η συμφωνία θα αξιολογηθεί από την Κοινοβουλευτική ομάδα και τα αρμόδια όργανα του Κινήματος που συνεδριάζουν και συναποφασίζουν τη στάση τους.

 

Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια διατηρήσιμη και όχι μια ευκαιριακή έξοδος στις αγορές και για να γίνει αυτό χρειάζεται μια λύση σε όλα τα επίπεδα, και βεβαίως τη ρύθμιση του χρέους που είναι κομβικό ζήτημα προκειμένου να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να συζητήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε διατυπώσει ποια είναι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, στα οποία θα πρέπει να επενδύσουμε προκειμένου να οδηγηθούμε σε αναπτυξιακή πορεία, όπως είναι ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή, όπου αποδεικνύεται ότι επιτελείται σημαντικό έργο.

Απάντηση