ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Παράθυρο» για μονιμοποιήσεις και αυξήσεις μισθών σε συμβασιούχους των δήμων

Εντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο ότι το νέο καθεστώς μπορεί να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό

«Παράθυρο» για μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων των δήμων και παροχή μισθολογικών αυξήσεων με απλές δικαστικές αποφάσεις ανοίγει τροπολογία που περιελήφθη στο νομοσχέδιο για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό και ψηφίστηκε πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στους δήμους που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου και είχαν δικαιωθεί, θα μπορούν πλέον να μονιμοποιούνται άμεσα, εφόσον ο εργοδότης τους, δηλαδή οι δήμοι, κρίνει ότι δεν χρειάζεται να προσφύγει εκ νέου στα δικαστήρια. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα με μία δικαστική απόφαση να παρασχεθούν μισθολογικές αυξήσεις στους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Ετσι η μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν ήδη δικαιωθεί από τα δικαστήρια, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων φορέων. Αν και οι δήμαρχοι θα συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα νέας προσφυγής, εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα σταματήσει να γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής» οι αλλαγές αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του οικονομικού επιτελείου, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν νέες δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικά το «παράθυρο» που διανοίγεται για μισθολογικές αυξήσεις προκαλεί μεγάλους πονοκεφάλους καθώς υπάρχει ανησυχία ότι το κόστος μπορεί να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό.

πηγή

Απάντηση