ΠΑΙΔΕΙΑ

Άγχος στην ζωή των εφήβων. Αυτές είναι οι αιτίες!

Αν πιστεύετε πως τα παιδιά επειδή δεν έχουν τις υποχρεώσεις που έχουν οι ενήλικες, δεν ξέρουν τι σημαίνει άγχος και stress, τότε  κάτι  δεν έχετε καταλάβει καλά…  Ποιος είπε πως  η εφηβεία είναι μια υπέροχη περίοδος για όποιον τη βιώνει; Δύσκολη και περίπλοκη φάση στην ζωή του ανθρώπου η εφηβεία!

Καθημερινά οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με σκέψεις και προκλήσεις όπως, πως να πιστέψουν στον εαυτό τους, γιατί τους κρίνουν οι άλλοι, γιατί όλα δείχνουν δύσκολα, γιατί φοβούνται, πώς να μην αποτύχουν κ.α. Οι σκέψεις αυτές, δύσκολα ελέγχονται, με αποτέλεσμα τα ποσοστά άγχους στην εφηβεία να έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Ποιες είναι όμως οι πραγματικές αιτίες που οδηγούν σε αυτές τις σκέψεις και τελικά σε αγχώδεις συμπεριφορές;

1. Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών: Σαφώς και τα ηλεκτρονικά είναι και θα είναι στην καθημερινότητα μας  καθώς αποτελούν αναπόσπαστο εργαλείο στην εποχή μας. Ομως, ο εικονικός κόσμος είναι ΚΑΙ επικίνδυνος. Μπορεί να μοιάζει τέλειος καθώς όλοι δείχνουν πόσο ωραία περνούν μέσα από «κουλ» φωτογραφίες και αναρτήσεις, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.  Ο  έφηβος γιος σας,  ή η έφηβη κόρη σας,  βλέποντας  την εικονική και ΟΧΙ την ρεαλιστική  πραγματικότητα, αισθάνονται και πιστεύουν  πως όλοι οι άλλοι περνούν καλά εκτός από αυτούς… Άρα, όριο στη χρήση ηλρεκτρονικών και πολλή κουβέντα με τα παιδιά σας.

2. Ο υπερβολικός έπαινος: Όταν επαινείτε τα παιδιά σας λέγοντας «είσαι ο πιο έξυπνος μέσα στην τάξη» ή «είσαι ο καλύτερος του κόσμου», το παιδί αυτόματα παίρνει το μήνυμα πως για να μην «πέσει» στα μάτια σας, πρέπει να είναι πάντα το «καλύτερο». Η υπερπροσπάθεια που καταβάλει για να το πετύχει πάντα,  είναι σίγουρα μια αγχώδης διαδικασία.

3. Η σύγκριση με τους γονείς: Όταν είστε ανταγωνιστικοί λέγοντας του  (της) ,  «εγώ έπαιρνα 20 στην ηλικία σου», «εμείς περάσαμε στην ιατρική» και κάνετε και άλλες τέτοιες συγκρίσεις, αυτό του (της) δημιουργεί το αίσθημα πως οι γονείς δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι μαζί του (της). Αποτέλεσμα, το εφηβάκι σας να  ζει με ένα μόνιμο αγχώδη ανταγωνισμό.

4.Το άγχος των γονιών: Όταν οι γονείς βρίσκονται διαρκώς σε καταστάσεις άγχους και stress για το πώς  και αν  μεγαλώνουν σωστά τα παιδιά τους, υπάρχει…θεμα! Με το άγχος, δύσκολα μπορεί κανείς να διαχειριστεί καταστάσεις. Αποτέλεσμα:  οι ίδιοι οι γονείς να μεταδίδετε  το άγχος στα παιδιά, μέσα από τον τρόπο που τους συμπεριφέρεστε. Συμπέρασμα…be cool!

 

 

 

Απάντηση