ΓΥΝΑΙΚΑ

Μαμά να κοιμηθώ μαζί σου; Πώς θα μάθει το παιδί να κοιμάται μόνο του

Όταν επιτέλους έρχεται το βράδυ μιας εξαντλητικής ημέρας, το μόνο που θέλεις είναι να κοιμηθεί το παιδάκι σου  για να ξαπλώσεις και εσύ. Τι γίνεται, όμως,  όταν το καμάρι σου  κάνει νυχτερινή επιδρομή στο δωμάτιο σας, ζητώντας να κοιμηθεί μαζί με τη μαμά;  Αν είστε πολύ κουρασμένες είναι λογικό, εν μέρει, να δεχτείτε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Όμως από εκείνη την νύχτα που είπατε το «ναι», εκείνο, κάθε βράδυ βρίσκει μια δικαιολογία να κοιμάται στο κρεβάτι σας.

Με τον παραπάνω τρόπο, δημιουργείται συνήθεια στο παιδί και τώρα πια έχει μάθει να κοιμάται με παρέα εσάς και όχι μόνο του. Αυτό φυσικά δεν γίνεται να συνεχιστεί γιατί δεν κάνει καλό ούτε στο ίδιο το παιδί, ούτε και εσείς μπορείτε να ξεκουραστείτε εντελώς. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, ο καθένας να κοιμηθεί στο κρεβάτι του.  Προειδοποίηση, η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολή και απαιτεί υπομονή και χρόνο.

Φροντίστε να νιώθει την παρουσία σας, ακόμα και όταν δεν βρίσκεστε στο δωμάτιο.  Μην απομονώνετε το παιδί, όταν πηγαίνει για ύπνο. Το σκοτάδι τρομάζει τα περισσότερα μικρά παιδία και μια κλειστή πόρτα χειροτερεύει την κατάσταση. Γι’αυτό αφήστε μισάνοιχτη την πόρτα του παιδικού δωματίου, προκειμένου να ακούει τα βήματα σας και να αισθάνεται πως ανά πάσα στιγμή θα είστε δίπλα του. Ένα μικρό φωτάκι σε κάποια γωνία του δωματίου είναι μια καλή ιδέα, ώστε ο χώρος να μην είναι απόλυτα σκοτεινός.

Σιγά σιγά με τις αλλαγές. Αν το παιδί έχει μάθει να κοιμάται μαζί σας, πρέπει αυτό να το σταματήσετε σταδιακά και όχι απότομα γιατί δεν θα το καταφέρετε. Βάλτε το παιδί για ύπνο στο κρεβάτι του και καθίστε δίπλα του σε μια καρέκλα μέχρι να αποκοιμηθεί. Μην ξαπλώσετε μαζί του.  Διαβάστε κάποιο παραμύθι, πείτε του μια ιστορία, νανουρίστε το.

Οι θόρυβοι αποσπούν την προσοχή του. Η ώρα του ύπνου του παιδιού, πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστή. Οι φωνές, η δυνατή τηλεόραση, τα έντονα φώτα ξεσηκώνουν το παιδί και αυτό δεν μπορεί να ηρεμίσει για να κοιμηθεί.  Φροντίστε όταν το παιδί πηγαίνει στο δωμάτιο του, να κάνετε την παρουσία σας διακριτική, όχι όμως και αόρατη όπως είπαμε παραπάνω.

Πηγαίνετε το πίσω στο κρεβάτι του. Αν ξυπνήσει μέσα στην νύχτα και έρθει στο δωμάτιο σας, μην το καθησυχάσετε απλά και του πείτε να πάει να κοιμηθεί πάλι. Ούτε είναι σωστό να κοιμηθεί μαζί σας. Πάρτε το αγκαλιά και γυρίστε στο κρεβάτι του. Μείνετε μαζί του μέχρι να ηρεμίσει. Έτσι θα μάθει πως ότι και να συμβεί μέσα στην νύχτα, θα γυρίζει στο δωμάτιο του, όπου δεν έχει να φοβηθεί κάτι.

 

 

 

Απάντηση