ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Έκτακτο δελτίο καιρού: Κακοκαιρία με καταιγίδες, χαλάζι από αύριο

Η κακοκαιρία ξεκινά την Τετάρτη από τα ηπειρωτικά – Τοπικά έντονη η Παρασκευή και το Σάββατο

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε πριν από λίγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (05-08-2020) και από τα βορειοδυτικά.

Κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους θα εκδηλωθούν:
1. Την Τετάρτη (05-08-2020) Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία και στις υπόλοιπες περιοχές πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.

2.Την Πέμπτη (06-08-2020) Τις μεσημβρινές και απογευματινές κυρίως ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής (09-08-2020) κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τις Σποράδες.

Ο καιρός από την Τετάρτη περνά σε συνθήκες κακοκαιρίας, με βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ενώ η αστάθεια το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι έντονη.

Ασθενείς βροχές από το μεσημέρι της Πέμπτης προβλέπει η  ΕΜΥ και για τον  καιρό στην Αθήνα.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Πλησιάζουν ψυχρές μάζες (Ψυχρή Λίμνη) από την Τετάρτη  με άστατο καιρό

Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ στο Αιγαίο

-Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικές τιμές για την εποχή με βαθμιαία πτώση από τα μέσα της εβδομάδος

Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» που φέρνει ισχυρή κακοκαιρία

Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Η Ψυχρή Λίμνη είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό, δηλαδή μία κακοκαιρία που βρίσκεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά, και συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους -20 βαθμούς. Η θερμοκρασιακή διαφορά από τα ανώτερα στρώματα στα κατώτερα, δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα και επομένως έχουμε αυτές τις ακραίες καταιγίδες και τις δυνατές χαλαζοπτώσεις που μας απασχολούν.

Κακοκαιρία με καταιγίδες και χαλάζι προβλέπονται λοιπόν, από την Τέτάρτη, λίγες μόνο ημέρες μετά το μίνι καύσωνα που βιώσαμε με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα Τρίτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ, στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.

Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Τετάρτη – Από πού ξεκινούν οι καταιγίδες

Αρχικά στο Ιόνιο και από το μεσημέρι βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στις βορειότερες περιοχές, σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενεις και από το απόγευμα δυτικοί 4 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από αργά το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοανατολικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.

ΠΕΜΠΤΗ 06-08-2020

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-08-2020 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 08-08-2020

Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κατά διαστήματα σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Απάντηση