ΥΓΕΙΑΣ

Aγχώδης διαταραχή: 10 σημάδια-καμπανάκια στο σώμα που δείχνουν ότι σας έχει κυριεύσει το άγχος

Η αγχώδης διαταραχή είναι μια ψυχολογική κατάσταση, μια αναμενόμενη ακούσια ανταπόκριση σε εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα, όπως οι σκέψεις και οι καθημερινές καταστάσεις που βιώνει ένας άνθρωπος.

Έχει να κάνει με μια ομάδα φυσικών και πνευματικών αντιδράσεων που έχουν την τάση να εμφανίζονται όταν βιώνουμε επικίνδυνες και αγχωτικές καταστάσεις. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε ορμονικές αλλαγές.

 

Εμφανίζεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε άτομο. Έχει να κάνει με το ανθρώπινο σώμα του και με τη δυνατότητα ελέγχου των συναισθημάτων του. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προσωρινή. Όμως, για κάποιους ασθενείς εξελίσσεται σε ένα επαναλαμβανόμενο και χρόνιο πρόβλημα.

 

Το χειρότερο με αυτή την κατάσταση είναι πως πολλοί αγνοούν το γεγονός ότι τη βιώνουν και δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για να βάλουν ένα τέλος στις βλαβερές της επιπτώσεις.

 

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια και να είμαστε σε εγρήγορση, ακόμη και αν φαίνονται φυσιολογικά.

 

Αγχώδης διαταραχή: Το άγχος προκαλεί πόνο στο στήθος
Ο πόνος στο στήθος είναι πολύ κοινός σε ασθενείς με άγχος, ενώ τις περισσότερες φορές, προκαλείται από μυϊκή ένταση.

Κάποιες φορές, ο πόνος είναι τόσο δυνατός που συγχέεται με μια καρδιακή προσβολή. Η κυριότερη διαφορά είναι ότι είναι συνήθως στιγμιαίος και δεν οδηγεί σε περαιτέρω πολύπλοκες καταστάσεις.

 

Αγχώδης διαταραχή: Κόμπος στο λαιμό ή δυσκολία στην αναπνοή
 

Αυτό το σύμπτωμα, γνωστό ως “κρικοφαρυγγικός σπασμός”, προκαλείται από τη σύσπαση των μυών που βρίσκονται στο λαιμό όταν εμφανίζεται το άγχος ή η στεναχώρια.

Η αίσθηση ενός “κόμπου” στο λαιμό σας και η δυσκολία στην κατάποση φαγητού είναι ξεκάθαρα σημάδια συναισθηματικής αστάθειας.

 

Αγχώδης διαταραχή: Υπερβολική εφίδρωση
Ο ιδρώτας είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος. Για την ακρίβεια, είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όμως, κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους, η δραστηριότητα του ιδρωτοποιού αδένα αλλάζει. Κατά συνέπεια, παράγονται υπερβολικές ή αφύσικες ποσότητες ιδρώτα.

 

Αγχώδης διαταραχή: Πόνος στο αυχένα και τους ώμους
Η μυϊκή ένταση κατά τη διάρκεια επιθέσεων άγχους έχει συνήθως άμεση επίπτωση στις πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματός σας, όπως στον αυχένα και τους ώμους.

Για την ακρίβεια, κάποιες φορές συνοδεύεται από άβολο μούδιασμα του προσώπου που μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά.

 

Αγχώδης διαταραχή: Προβλήματα στην πέψη
 

Το πεπτικό σύστημα έχει έναν ισχυρό δεσμό με τις συναισθηματικές καταστάσεις του σώματος. Γι’ αυτό όταν υπάρχει μια κρίση άγχους μπορούν να συμβούν πολλά πεπτικά προβλήματα.

Δυσπεψία, υπερβολική παραγωγή στομαχικών οξέων και δυσκοιλιότητα είναι ορισμένες παθήσεις που επηρεάζουν τους αγχώδεις ανθρώπους όπως αναφέρει στην έρευνά του, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, ο Δρ. Sang Pyo Lee.

 

Αγχώδης διαταραχή: Αλλαγές στο δέρμα
Οι περίοδοι άγχους έχουν επίσης την τάση να επηρεάζουν το σώμα σε αισθητικό επίπεδο, από τη στιγμή που προκαλούν αισθητές αλλαγές στο δέρμα.

Σπυράκια, κηλίδες και ξηρό δέρμα είναι τα πιο κοινά συμπτώματα εκείνων που διανύουν περίοδο συναισθηματικής αστάθειας.

Οι αλλαγές αυτές φαίνονται κυρίως στο πρόσωπο. Όμως, μπορεί να εμφανιστούν στα μπράτσα, στην πλάτη και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Ωστόσο, μόλις εξαφανιστεί το άγχος, το δέρμα αποκτά τη φυσική του υφή.

 

Αγχώδης διαταραχή: Αίσθηση μυρμηγκιάσματος
 

Κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων, η αίσθηση αδυναμίας και μυρμηγκιάσματος είναι μια αντίδραση καταπολέμησης του σώματος, η οποία δημιουργείται από το άγχος και τη στεναχώρια.

Αυτό εξαιτίας της συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των άκρων, το οποίο παράγεται εξαιτίας μειωμένης οξυγόνωσης.

 

Αγχώδης διαταραχή: Αϋπνία
Η αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου είναι μία από τις πιο ενοχλητικές και πιο κοινές επιπτώσεις όσων υποφέρουν από άγχος.

Η δυσκολία στον ύπνο ή το να μένει κάποιος ξύπνιος σχεδόν πάντα έχει να κάνει με τα συναισθηματικά προβλήματα που περνάει αυτό το άτομο.

Το πιο επιβαρυντικό είναι πως όσο περνούν οι μέρες, θα εμφανίζονται άλλες φυσικές και πνευματικές παρενέργειες. Έτσι επηρεάζεται και η ποιότητα της καθημερινής ζωής.

 

Αγχώδης διαταραχή: Πόνος στα μάτια

Το άγχος συνήθως προκαλεί μείωση κάποιων σωματικών υγρών ή τη μεταφορά τους σε άλλους ιστούς του σώματος.

Αυτό προκαλεί τη μείωση της φυσικής λίπανσης των ματιών, κάτι που προξενεί κοκκινίλα, ερεθισμό και ξηρότητα.

 

Αγχώδης διαταραχή: Ημικρανίες
Οι δυνατοί πονοκέφαλοι, όπως οι ημικρανίες, συνδέονται στενά με μεγάλες περιόδους άγχους.

Η ένταση και τα προβλήματα του κυκλοφορικού, τα οποία προέρχονται από το άγχος, είναι συνήθως τα αίτια αυτού του συμπτώματος.

Αναγνωρίζετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στον εαυτό σας; Αν ναι, καλύτερα να ξεκινήσετε να λαμβάνετε μέτρα για τον έλεγχο της συναισθηματικής σας αστάθειας.

Εξασκήστε τεχνικές χαλάρωσης και υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή για να καταπολεμήσετε δραστικά το άγχος.

 

Απάντηση