ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αλλάζουν όλα στην κινητή τηλεφωνία

Μια νέα εποχή φιλοδοξεί να χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της τεχνολογίας, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στις πωλήσεις των μεγάλων εταιριών της κινητής τηλεφωνίας και όχι μόνο που ήδη προβληματίζονται για το πως θα καλύψουν τα χαμένα έσοδα. Κάθε άνθρωπος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του χρησιμοποιεί περισσότερα από δύο κινητά ενώ παράλληλα αγοράζει πολλές ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες επαναφορτίζονται με μέσω ρεύματος. Τα καλώδια και τα βύσματα που χρησιμοποιούνται χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζονται δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης από τα εργοστάσια παραγωγής.

Αυτό επιθυμεί να σταματήσει η Ευρώπη, με το ευρωκοινοβούλιο να υπερψηφίζει την υποχρεωτική υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για όλες τις φορητές συσκευές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτή τη πρωτοβουλία  επιχειρεί να αναλάβει επειγόντως δράση για την ελάττωση των ηλεκτρονικών σκουπιδιών. Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου εγκρίθηκε με 582 ψήφους έναντι 40 και 37 αποχών.

Το Κοινοβούλιο θέλει επίσης η Επιτροπή:

να πάρει μέτρα που θα διασφαλίσουν τη διαλειτουργικότητα των ασύρματων φορτιστών για τις διάφορες φορητές συσκευές
να εξετάσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του όγκου των καλωδίων και φορτιστών που ανακυκλώνονται
να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές δε θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να αγοράζουν φορτιστή με κάθε νέα συσκευή, καθώς «θα πρέπει να θεσπιστούν στρατηγικές για την αποσύνδεση των δύο προϊόντων μέσω της λύσης του κοινού φορτιστή», αλλά και ότι «κάθε μέτρο που αποσκοπεί στην αποσύνδεση θα πρέπει να αποφεύγει δυνητικά υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές»
Τα παραπάνω αναμένεται να φέρουν άμεσα αλλαγές στις τιμολογιακές πολιτικές των εταιρειώνσε όλη την Ευρώπη αφού η πώληση φορτιστών αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους και θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικά έσοδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικαλείται το ΕΚ, περίπου 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών παράγονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή περισσότερα από 6 κιλά κατά άτομο. Στην Ευρώπη, το σύνολο των αποβλήτων αυτών που παράχθηκε το 2016 ήταν 12,3 εκατομμύρια τόνοι, που ισοδυναμούν με 16,6 κιλά ανά κάτοικο. Ο περιορισμένος «κύκλος ζωής» κάποιων συσκευών επιβαρύνει την κατάσταση περαιτέρω, υπογραμμίζει το ψήφισμα.

Απάντηση