ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προβλήματα λόγω χιονοπτώσεων και ισχυρών ανέμων

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Προβλήματα στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο, αλλά και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξακολουθεί να προκαλεί η κακοκαιρία που πλήττει διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σήμερα στα κεντρικά και ανατολικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ παγετός θα επικρατήσει κυρίως στα βόρεια.

την Αττική με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ προς το καζίνο, ενώ όπως έγινε γνωστό, λίγο μετά το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης και στη Λεωφόρο Διονύσου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν έτσι ώστε οι δρόμοι στην Αττική να παραμείνουν ανοικτοί παρά την έντονη χιονόπτωση που παρατηρήθηκε χθες, μέχρι αργά το βράδυ, στην περιοχή της Κάζας, στην περιοχή της Μαλακάσας και του Καπανδριτίου καθώς και στην Πάρνηθα. Συγκεκριμένα σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις αποχιονισμού στην Κάζα με 10 αποχιονιστικά μηχανήματα, στη Μαλακάσα με τέσσερα αποχιονιστικά μηχανήματα και στην Πάρνηθα με δύο μηχανήματα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται άλλα οκτώ αποχιονιστικά μηχανήματα έτσι ώστε να επιχειρήσουν άμεσα στον άξονα Μαλακάσας – παράπλευρο δίκτυο Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας – Λ. Κηφισίας, εφόσον απαιτηθεί.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση «επειδή σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας θα παραμείνουν στη θέση τους, ενώ συνίσταται στους οδηγούς, εφόσον κινηθούν στα όρια της Περιφέρειας ή εκτός αυτής, να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες».

Κανονικά η κυκλοφορία στην Ε.Ο Αθηνών – Λαμίας

Ανοιχτή είναι από το πρωί η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, όπου χθες είχαν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης στο Μαρτίνο.

Καθώς η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί επετράπη και η κυκλοφορία των φορτηγών, που είχε απαγορευτεί από τα διόδια Αφιδνών.

Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων

Παράλληλα, προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκαλούν οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, φτάνοντας κατά τόπους στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ από τον Πειραιά δεν θα εκτελεστεί το δρομολόγιο του «Blue Star Delos» για Κυκλάδες.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων γίνονται κατά την κρίση του πλοιάρχου, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα και Κυλλήνη – Ζάκυνθος.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχωρήσή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, προκειμένου να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές των σημερινών δρομολογίων.

Αποκλεισμένες κοινότητες στην ορεινή Ναυπακτία

Πέντε κοινότητες στην ορεινή Ναυπακτία εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες, λόγω του χιονιού και του παγετού, ενώ άλλες τρεις κοινότητες παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, αποκλεισμένες παραμένουν οι κοινότητες Μανδρινή, Λεύκα, Γραμμένη Οξυά, Κυδωνιά και Καλλονή. Ο ίδιος εκτίμησς πάντως ότι το μεσημέρι τα εκχιονιστικά μηχανήματα θα έχουν καταφέρει να ανοίξουν το δρόμο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο περισσότερα από 10 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες επιχειρούν συνεχώς στο οδικό δίκτυο, διότι υπάρχει πάγος.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση, ο δήμαρχος είπε ότι παραμένουν χωρίς ρεύμα οι κοινότητες Αγία Τριάς, Κεντρική και Κοκκινοχώρι, προσθέτοντας ότι όπως τον ενημέρωσαν από τη ΔΕΗ «γίνονται προσπάθειες, ώστε μέχρι το βράδυ να έχει επανέλθει το ρεύμα».

Πηγή: Ναυτεμπορική / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση