ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

Αγροφωτοβολταϊκό πρότζεκτ ανοίγει νέους ορίζοντες

Μέχρι σήμερα, μια αγροτική έκταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είτε για την ανάπτυξη μιας καλλιέργειας. Πλέον, ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τα αγροφωτοβολταϊκά (APV) αποδεικνύει ότι και οι δύο χρήσεις μπορούν να είναι συμβατές. Μάλιστα, η διπλή χρήση της γης είναι αποδοτική από πλευράς πόρων και ανοίγει μια νέα πηγή εισοδήματος για τους αγρότες.

Στην αγροτική κοινότητα Hofgemeinschaft Heggelbach της νότιας Γερμανίας, δοκιμάζεται το μεγαλύτερο σύστημα αγροφωτοβολταϊκών στη χώρα.

Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι τοποθετημένες ακριβώς πάνω από τις καλλιέργειες, οι οποίες καλύπτουν μια έκταση της τάξεως των δέκα στρεμμάτων. Έχοντας ταυτόχρονη παραγωγή, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν τόσο σε εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας όσο και συλλογή της γεωργικής σοδειάς. Οι πρώτες καλλιέργειες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το χειμερινό σιτάρι, οι πατάτες, το σέλινο και το τριφύλλι.

Τα αποτελέσματα του πρώτου έτους εφαρμογής του πρότζεκτ κρίνονται άκρως επιτυχημένα. «Το αγροφωτοβολταϊκό σύστημα αποδείχθηκε επαρκές και μη κοστοβόρο.

Η απόδοση της καλλιέργειας είναι αρκετά υψηλή και τα προϊόντα μπορούν να πωληθούν με κέρδος στην αγορά» εξηγεί ο Stephan Schindele, διευθυντής έργου για τα αγροφωτοβολταϊκά στο ινστιτούτο Fraunhofer ISE, που ηγείται του συγκεκριμένου προγράμματος. «Τα αγροφωτοβολταϊκά είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση για την αύξηση τόσο της αποδοτικότητας της χρήσης γης όσο και του μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας που παρέχεται από τον γεωργικό τομέα», σχολιάζει η καθηγήτρια Iris Lewandowski, του Πανεπιστημίου του Χόχενχαϊμ.

ΠΗΓΗ: YPAITHROS.GR

Απάντηση