ΓΥΝΑΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΣ

Εμμηνόπαυση: Να γιατί κάποιες γυναίκες έχουν πιο ενοχλητικά συμπτώματα

Εμμηνόπαυση: Να γιατί κάποιες γυναίκες έχουν πιο ενοχλητικά συμπτώματα

Νέα αμερικανική μελέτη εντοπίζει έναν νέο λόγο που κάποιες γυναίκες βιώνουν εντονότερα συμπτώματα, όπως εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας υπέρτασης, διαβήτη, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα.

Μία νέα μελέτη της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής (NAMS) έρχεται τώρα να διαπιστώσει πως ενδέχεται να είναι εξίσου αυξημένος ο κίνδυνος για την εκδήλωση πιο σοβαρών ή ενοχλητικών συμπτωμάτων κατά την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων.

Οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη, όπως η υπέρταση κύησης και η προεκλαμψία, είναι ευρέως αναγνωρισμένες ως δείκτης πρόγνωσης καρδιαγγειακών παθήσεων -η βασική αιτία θανάτου των γυναικών παγκοσμίως. Αντιστοίχως, ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, είναι γνωστό ότι αποτελούν δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, αν και η ακριβής συσχέτιση παραμένει άγνωστη.

Παρά το γεγονός ότι οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης κατά την κύηση και οι εξάψεις συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις, έχει υπάρξει ελάχιστη σχετική έρευνα που τις συνδέει.

Στη νέα αυτή μελέτη, που δημοσιεύεται στο Menopause και διενεργήθηκε σε δείγμα σχεδόν 2.700 γυναικών, οι ερευνητές ξεκίνησαν από τη βάση ότι με την κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ των διαταραχών της αρτηριακής πίεσης κατά την κύηση και των εξάψεων στην εμμηνόπαυση θα μπορούν να βοηθήσουν τους κλινικούς ιατρούς να εντοπίσουν καλύτερα τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατ’ επέκταση να παρέμβουν με αποτελεσματικές θεραπευτικές στρατηγικές.

Σκοπός της μελέτης, η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ ενός ιστορικού διαταραχών της αρτηριακής πίεσης κατά την κύηση και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Και το συμπέρασμα: Οι γυναίκες με ιστορικό διαταραχών της αρτηριακής πίεσης κύησης εμφάνιζαν πιο σοβαρά συμπτώματα στην εμμηνόπαυση συγκριτικά με γυναίκες που δεν είχαν εκδηλώσει διαταραχές της αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη ή δεν είχαν κάνει παιδιά.

Σε πιο εις βάθος ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν επιπρόσθετα ότι οι γυναίκες με διαταραχές της αρτηριακής πίεσης στην κύηση που είχαν κάνει ορμονοθεραπεία εμφάνιζαν σημαντικά περισσότερα συνολικά συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση συγκριτικά με γυναίκες που δεν διέθεταν ανάλογο ιστορικό.

«Η μελέτη καταδεικνύει μία συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών της αρτηριακής πίεσης κατά την κύηση και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αμφότερες καταστάσεις προγνωστικές μελλοντικού κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους», επισημαίνει η Δρ. Stephanie Faubion, επικεφαλής της μελέτης και ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής (NAMS).

Και υπογραμμίζει την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω σχετικών μελετών στο μέλλον στο πλαίσιο του συνολικού καθορισμού μοντέλων μεγαλύτερης ακριβείας για την πρόγνωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες και χάραξης στρατηγικών πρόληψης.

Απάντηση