ΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γιάννης Κιρκιλιαννίδης:Η παράταξή μας θα ανταποκριθεί θετικά στο να παραμείνει λειτουργικός ο δήμος μας και προτείνει

Γιάννης Κιρκιλιαννίδης:Η παράταξή μας θα ανταποκριθεί θετικά στο να παραμείνει λειτουργικός ο δήμος μας και προτείνει

Λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια πρωτόγνωρη, για τους περισσότερους από μας, διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς τη φυσική μας παρουσία και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και πολιτών.

Η Δημοτική Παράταξη “ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ” θ’ ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση αυτή, προκειμένου ο Δήμος μας να παραμείνει λειτουργικός.

Καλούμαστε λοιπόν στις 27 Μαρτίου 2020 να λάβουμε δια περιφοράς αποφάσεις για δέκα θέματα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλοι μας ζούμε καταστάσεις κρίσιμες, που έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών.  Η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται οι πολίτες αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές ο Δήμος μας έχει χρέος να σταθεί δίπλα στους δημότες του, να επέμβει άμεσα και να λάβει μια σειρά μέτρων στήριξης ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει.

Για όλα τα παραπάνω καταθέτουμε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:

Έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις τοπικών επιχειρήσεων
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε στις 20/3/2020 προτείνουμε την απαλλαγή των πληγέντων επιχειρήσεων που εδρεύουν στο Δήμο Αλεξανδρείας από τα δημοτικά τέλη (τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού και άλλες κατηγορίες φόρων), για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού, ώστε οι επιχειρηματίες να ανακουφιστούν από τις βαρύτατες οικονομικές επιπτώσεις που δημιουργεί η πανδημία.

 

Ενίσχυση Υγειονομικού Προσωπικού.
Ζητάμε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε άμεση  ενίσχυση και μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Αλεξανδρείας και των νοσοκομείων Ημαθίας,  καθώς επίσης και στην καλύτερη στελέχωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε να μη μείνει κανένας ηλικιωμένος αβοήθητος ως προς τις υγειονομικές και καθημερινές του ανάγκες.

Μέτρα προστασίας υπαλλήλων –  Απολυμάνσεις δημοτικών κτηρίων.
Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων πρόληψης και περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού ζητάμε την παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του Δήμου (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) και να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα απολυμάνσεις εντός των ορίων του Δήμου μας σε δημοτικά κτήρια, κοινοτικά καταστήματα, ΚΕΠ, κοινόχρηστους χώρους, Κέντρο Υγείας, αγροτικά ιατρεία,  αστυνομικό τμήμα και  πυροσβεστικό τμήμα.

Λαϊκές αγορές
Στις λαϊκές αγορές παρατηρείται έντονα το φαινόμενο του συνωστισμού πολιτών καθώς και ευπαθών ομάδων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 5/18.03.2020 (εδάφιο 6) του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β 915/ 17.03.202) θα πρέπει να εφαρμόζονται μια σειρά μέτρων που αφορούν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, όπως η απόσταση μεταξύ των πάγκων, απόσταση μεταξύ των πολιτών, τήρηση συνθηκών υγιεινής από τους πωλητές (χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπτικών).  Το ερώτημά μας είναι αν υπάρχει αρμόδια Επιτροπή ελέγχου της τήρησης των παραπάνω μέτρων στις λαϊκές αγορές ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύσταση Επιτροπής ασφάλειας και αντιμετώπισης κρίσης
Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε θα έχει μεγάλη διάρκεια.  Ο Δήμος πρέπει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα και να επαγρυπνεί.  Για το λόγο αυτό προτείνουμε τη σύσταση Επιτροπής ασφάλειας και αντιμετώπισης κρίσης της πανδημίας, η οποία θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα ενημερώνει τους δημότες μας για την εξέλιξη της πανδημίας και θα είναι υπεύθυνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου μας.

Σύσταση δομών
Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄1016/24-3-2020 όπου δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 2945 Υπουργική Απόφαση,  η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση 28 Δομών προσωρινής υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία.  Στις δομές αυτές ανήκει και η δομή της Αλεξανδρείας.  Οι δομές θα περιέλθουν στον διοικητικό έλεγχο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και θα ενταχθούν στο οργανόγραμμά του ως περιφερειακές υπηρεσίες υπό την διεύθυνση νέων Διοικητών.  Σα Δήμος ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη αυτή;  Εύλογα επίσης προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

Η σύσταση των δομών συνεπάγεται με νέες αφίξεις προσφύγων στη δομή του Δήμου μας;

Αν ναι, θα γίνει υγειονομικός έλεγχος των νέων αφίξεων;

Τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στη δομή για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού;

Τηρούνται οι γενικοί κανόνες υγιεινής σε καθημερινή βάση;

Έχουν παρθεί όλα τα μέτρα προστασίας για το προσωπικό της δομής;

Με την υπ’ αριθμ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20030 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 985/2020) ρυθμίζονται τα θέματα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και ο τρόπος μετάβασής τους για προμήθειες κάλυψης αναγκών.  Υπεύθυνη για την τήρηση των μέτρων αυτών είναι η Ελληνική Αστυνομία.  Στη Δομή του Δήμου μας πραγματοποιείται ο απαραίτητος έλεγχος για την τήρηση όλων των παραπάνω μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετάβασης των προσφύγων ;

 

Στις κρίσιμες αυτές συγκυρίες έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε όλες μαζί οι Δημοτικές Παρατάξεις για το καλό των δημοτών μας.  Αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης ζητάμε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Δημάρχου με τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων προκειμένου να συζητηθούν όλα αυτά τα σοβαρά θέματα και να παρθούν αποφάσεις από κοινού για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

 

Για τη Δημοτική Παράταξη

ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Ο επικεφαλής

Ιωάννης Κιρκιλιαννίδης

 

Απάντηση