ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αναστάσιος Μπαρτζώκας: «Το «μονοπάτι» της Ανάπτυξης απέναντι στον «βάλτο» της στασιμότητας»

 

Στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» στις 10 Νοεμβρίου 2019, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Αναστάσιος Μπαρτζώκας δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Το «μονοπάτι» της Ανάπτυξης απέναντι στον «βάλτο» της στασιμότητας».

Διαβάστε αναλυτικά:

Αναστάσιος Μπαρτζώκας

Χρειάζεται άραγε να επιχειρηματολογήσουμε, μετά από τόσα χρόνια κρίσης, ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι βασική προϋπόθεση της ελευθερίας – της δυνατότητας δηλαδή να έχουμε επιλογές, να δημιουργούμε, να μη συμβιβαζόμαστε;

Στις σύγχρονες οικονομίες που προοδεύουν και μεγεθύνονται το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί, μέσω της διαμόρφωσης και της υλοποίησης συνεκτικών σχεδίων, που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση των εξαγωγών. Ακούγεται σαν δύσκολη εξίσωση για την Ελλάδα; Όχι πια.
Οι προοπτικές που ανοίγονται πολλές, παρά το δύσκολο πεδίο στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε. Έχουμε να πολεμήσουμε πολλούς «δαίμονες», εγχώριους και εξωγενείς. Διαχρονικά, κάθε τι προοδευτικό και αναπτυξιακό συναντά ισχυρή αντίδραση, κυρίως από τους βολεμένους με την στασιμότητα και τη συντήρηση. Το πιο οξύμωρο είναι μάλιστα ότι, όσοι ενδύονται τον μανδύα της «προοδευτικότητας», συνήθως είναι αυτοί που υπηρετούν με λυσσαλέο τρόπο την στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά μπορούν να υπάρξουν μαγευτικά αποτελέσματα! Αρκεί να μην φοβηθούμε το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος και να δούμε «πίσω από τον τοίχο», να οραματιστούμε και να ανοίξουμε τη ματιά μας στο μέλλον, απαγκιστρωμένοι από κάθε πρόληψη, ιδεοληψία, παθογένεια, μικροπολιτική ή συντεχνιακή λογική.
Η Ανάπτυξη στην Ημαθία, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Βόρεια Ελλάδα, σε όλη την χώρα, δεν μπορεί να έρθει, μέσω της ανακύκλωσης του αποτυχημένου μοντέλου της επιδοματικής πολιτικής, ούτε της απορρόφησης κονδυλίων χωρίς πραγματική επένδυση στην οικονομία. Ο Τουρισμός, οι εναλλακτικές μορφές γεωργίας, η καινοτομία στην υψηλή τεχνολογία, ο μεταποιητικός τομέας, τα logistics και οι μεταφορές, η παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών, η έρευνα στη γεωπονία, την κτηνοτροφία, την πληροφορική, τις κατασκευές κ.λ.π., – τομείς στους οποίους η Ημαθία διαθέτει αναμφισβήτητα συγκριτικό πλεονέκτημα – πρέπει να είναι βασικοί πυλώνες που θα στηθεί το όλο εγχείρημα.

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία η Ανάπτυξη είναι μονόδρομος και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε σε κανένα ατομικό ή συντεχνιακό συμφέρον που λειτουργεί σε βάρος των πολλών. Η επιλογή είναι μονόδρομος για όλους, πολίτες και κόμματα. Με κριτική διάθεση – τη χρειαζόμαστε για να βελτιωνόμαστε – ο καθένας πρέπει να επιλέξει: Θα προχωρήσουμε σθεναρά και με προσήλωση το μονοπάτι του μέλλοντος ή θα μείνουμε στον βάλτο του παρελθόντος, πετώντας πέτρες στα νούφαρα για να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι κάτι κινείται;

Απάντηση