ΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Άκρως ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κοινότητας Κορυφής, στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας. (Βίντεο)

Του Καϊλιάνη Βασίλειου – Κατοίκου Κορυφής Ημαθίας

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κοινότητας Κορυφής έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 1 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας.

Κύριος Ομιλητής ήταν ο κατ΄ επάγγελμα Εκπαιδευτικός – Διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας αλλά και ιστορικός ερευνητής της περιοχής μας κ. Γρηγόριος Γιοβανόπουλος ο οποίος παρέθεσε στοιχεία που συνέλεξε για την πορεία του χωριού της Κορυφής τους προηγούμενους αιώνες, μετά από πολυετή έρευνα.

Ο κ. Γιοβανόπουλος (¨Κορφιώτης¨ στην καταγωγή) μέσα από θεματικές ενότητες, παρουσίασε έγγραφα των προηγούμενων αιώνων που δείχνουν την ύπαρξη του ελληνικού στοιχείου στα χωριά του Ρουμλουκιού από τον 17ο Αιώνα καθ΄όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας που έληξε για την περιοχή μας το 1912.

Επίσης, αναφέρθηκε στη πορεία της Κορυφής στον χρόνο, μέσα από φωτογραφίες που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου Αιώνα προβάλλοντας έτσι ιστορικά οικήματα (άλλα σώζονται κι άλλα όχι) όπως η παλιά Εκκλησία, το παλιό Σχολείο, η παλιά κοινότητα, η Πλατεία στην αρχική της μορφή και οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική των σπιτιών μέσα στον χρόνο.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη καθημερινή ζωή των κατοίκων, στις συνήθειές τους, στα ήθη και τα έθιμα του χωριού, τους παραδοσιακούς χορούς (κάποιους από τους οποίους μας παρουσίασε ο Μορφωτικός Σύλλογος Κορυφής), τα παραδοσιακά τραγούδια και εορταστικά δρώμενα, τους Ρουμλουκιώτικους γάμους, τους τρόπους διασκέδασης των κατοίκων, τις αθλητικές επιτυχίες του χωριού ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στους πεσόντες  ήρωες πολέμου που καταγόταν από την Κορυφή.

Ένα ευχάριστο απόγευμα που ξύπνησε μνήμες στους πιο παλιούς κάτοικους που κατέκλυσαν την αίθουσα, και αποτέλεσε αντικείμενο μάθησης της ιστορίας του χωριού για εμάς τους νεότερους…

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες αλλά και απόσπασμα σε βίντεο μαζί με δηλώσεις μετά το πέρας της εκδήλωσης στην LIVE προβολή που έκανε ο Τάσος Καμπάνης για λογαριασμό του ΡΑΔΙΟ AVENA 97,7 και avena.gr στο FACEBOOK

Απάντηση