ΑΡΘΡΑΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τάσος Τασιόπουλος:Φοβική  παρέμβαση

τασιοπουλος τασος

τασιοπουλος τασος

Φοβική  παρέμβαση

– Φαίνεται παράδοξο αλλά είναι εγγενής πραγματικότητα το ότι προτάσσεται από την κυβέρνηση “ως ανάγκη για συνεργασίες και συναινέσεις” η αλλαγή του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, καθώς η παρουσία ενός όγκου ψηφοφόρων μεγαλύτερου από κάθε άλλη φορά χωρίς ψυχικό δεσμό με το ένα ή το άλλο κόμμα, είναι αυτό που οδηγεί τα πράγματα σε πιο σύνθετες εκλογικές διαδικασίες και όχι στην απλή αναλογική.

– Η αλλαγή στον προσανατολισμό από την ύπαρξη μιας προοδευτικής, μεταρρυθμιστικής περιόδου, στην αρτηριοσκληρωτική, φοβική και εσωστρεφή δεν είναι μακρινή και ασφαλώς δεν έχει σχέση μόνον με τα διλήμματα των μημονιακών και αντμνημονιακών αφού στην κατάληξη όσοι στα λόγια ήταν αντιμνημονιακοί έγιναν στην πράξη οι πιο μνημονιακοί, υπηρετώντας την Ελλάδα της υστέρησης του λαϊκισμού και της μιζέριας.

– Όπως είναι γνωστό η μεγαλύτερη παρέμβαση στον διοικητικό μηχανισμό του κράτους υπήρξε ο νόμος που προτάθηκε ως “ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ” και υποστηρίχτηκε από τον τότε υπουργό εσωτερικών ΑΛΕΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΗΜΙΤΗ το 1997.

– Όπως επίσης είναι γνωστό το εγχείρημα έγινε μέσα σε ένα εκτεταμένο μέτωπο αντιδράσεων κομματικού και τοπικιστικού χαρακτήρα εξ αιτίας του υποχρεωτικού χαρακτήρα των συνενώσεων, και παρ’ όλα αυτά σηματοδότησε την διάθεση εξευρωπαϊσμού και την κατοχύρωση του ριζοσπαστισμού στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– Από τότε επιχειρήθηκε και εφαρμόστηκε για ακαταλαβίστικους λόγους η ατυχής έμπνευση του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” που μόνον δεινά επισώρευσε στις τοπικές κοινωνίες και σήμερα επιχειρείται για πολύ-πολύ “κατανοητούς λόγους” η στροφή στην “απλή αναλογική” η οποία είναι βέβαιο ότι το απλό κακό θα το μετατρέψει σε καταστροφή.

– Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χώρος προσφοράς των ποικιλοτρόπως καταξιωμένων ανθρώπων και όχι ανάδειξης φιλόδοξων αλλά κενών περιεχομένου ατόμων και τα ζητήματά της αντιμετωπίζονται με σωστή οργάνωση, ειλικρινή διάλογο, αποφασιστικότητα και επιλογή πρώτα πολιτικών που θα χρειαστούν και ασφαλώς προσώπων που θα τις στηρίξουν.

– Ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” σχεδιάστηκε να λειτουργήσει ως “θεσμικό κλειδί” αλλά η διαφορά στην επιτυχία από την αποτυχία έχει να κάνει με ανθρώπους και οι άνθρωποι όταν λειτουργούν με υπερβολή, με εγωισμούς, με αποκλεισμούς και μικρότητες ακυρώνουν τον θεσμό και υποβαθμίζουν κάθε δυνατότητα προοπτικής και ανάπτυξης.

– Σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει σαρωτικές, λέει, αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με πρώτη την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, και την καθιέρωση της “ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ”, για να περάσουμε, λέει σε μια νέα ποιότητα συνθέσεων και συνεργασιών.

– Αν πραγματοποιηθεί αυτό, πράγματι θα στηθεί μια σαρωτική αλλαγή αποσάθρωσης της Τοπικής Κοινωνίας άσχετα αν νομίζουν στην κυβέρνηση πως με τον τρόπο αυτόν θα βγάλουν κανα-δυο κομματικούς δημοτικούς συμβούλους ανά την επικράτεια.

– Η δεύτερη “σαρωτική αλλαγή” θα είναι , λέει, η κατηγοριοποίηση με γεωγραφικά χαρακτηριστικά – λες και σήμερα δεν υπάρχουν – και όχι πληθυσμιακά. Φέξε μου και γλίστρησα.

– Η τρίτη που είναι για γέλια είναι η μετατόπιση της ημερομηνίας των εκλογών στον Σεπτέμβριο  του 2019 χωρίς να καταλαβαίνει κανένας τι εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή.

– Όμως η πραγματική αλλαγή η οποία μπορεί να προσθέσει νέα ποιότητα συνθέσεων και συνεργασιών στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η επαναφορά στον “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ” και η ύπαρξη ξεχωριστού  ψηφοδελτίου για την εκλογή του ΔΗΜΑΡΧΟΥ και ξεχωριστού για την εκλογή των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ  από κοινή λίστα χωρίς την ύπαρξη παρατάξεων.

– Σε μια τέτοια περίπτωση γίνεται πράξη το ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι χώρος προσφοράς καταξιωμένων ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας αφού υποχρεωτικά θα επιλέγονται άτομα από κοινή λίστα χωρίς κομματισμούς και ο όποιος δήμαρχος από την μια δεν θα είναι υποχρεωμένος σε κανέναν και από την άλλη θα είναι υποχρεωμένος να καταθέτει προτάσεις που θα πείθουν και θα ψηφίζονται και δεν θα προαποφασίζονται σε προσυνεδριάσεις σκοπιμοτήτων και παραταξιακής πειθαρχίας.

 

Τάσος Τασιόπουλος

 

ΥΓ1. Προφανώς και ο πιο δύσπιστος άρχισε να πείθεται σ’ αυτό που επιμέναμε από το καλοκαίρι. Τον Μάιο ξεσκονίσετε τα εκλογικά σας βιβλιάρια. Το είπε εξ’ άλλου και ο ΣΑΡΑΚΗΣ, ο δικηγόρος του ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ και των προστατευμένων μαρτύρων.

ΥΓ2. Η φοβική εκλογική παρέμβαση που επιχειρείται, ειδικά στο δήμο μας, χωρίς τον ψυχικό δεσμό και χωρίς τη συμμετοχή ποικιλοτρόπως καταξιωμένων δημοτών το σημερινό κακό πράγματι θα το μετατρέψει σε αυριανή τραγωδία.

ΥΓ3. Τί συμβαίνει με την ΕΒΖάχαρης μετά τις άστοχες κομματικές παρεμβάσεις; Οι προσπάθειες για ιδιώτη επενδυτή αποδείχτηκαν άκαρπες, τα χρέη της πάρα πολλά και εξετάζεται η ένταξή της σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης;

ΥΓ4. Πως και γιατί την γλύτωσαν από το NOVARTIS ο Κωστάκης και ο Γιωργάκης; και οι πρώην του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ υπουργοί;

Απάντηση