ΑΓΡΟΤΙΚΑΗΜΑΘΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών της ροδακινιάς Ο Καϊλιάνης Βασίλειος Τεχνολόγος Γεωπόνος ενημερώνει

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, πιστοί στο ραντεβού μας για ακόμη μία φορά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες οδηγίες για την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών της ροδακινιάς στη περιοχή μας*.
Έτσι λοιπόν, στις πεδινές περιοχές του νομού μας θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί για ΤΗΝ ΑΝΑΡΣΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ, ΤΗΝ ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (ΒΛΑΣΤΟΡΡΥΚΤΗΣ), ΤΟ ΦΥΛΛΟΔΕΤΗ, ΤΗΝ ΜΟΝΙΛΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ.

ΑΝΑΡΣΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ: Σύμφωνα με τα δεδομένα των παγίδων του τομέα φυτοπροστασίας των ΔΑΟΚ Ημαθίας και Πέλλας το χρονικό διάστημα 2-9 Ιουνίου υπήρξε συνεχής πτήση του εντόμου, με σημαντικές συλλήψεις. Οι ωοτοκίες υπολογίζονται απο 09 Ιουνίου έως 19 Ιουνίου ενώ οι εκκολάψεις απο 16 έως 26 Ιουνίου.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΕΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ: Σύμφωνα με τα δεδομένα των παγίδων του τομέα φυτοπροστασίας των πιο πάνω ΔΑΟΚ το χρονικό διάστημα 4-12 Ιουνίου υπήρξε αυξημένη πτήση των δύο αυτών εντόμων, με σημαντικές συλλήψεις. Οι ωοτοκίες υπολογίζονται απο 14 Ιουνίου έως 18 Ιουνίου ενώ οι εκκολάψεις απο 19 έως 23 Ιουνίου. Επίσης για την καρπόκαψα της δαμασκηνιάς που εμφανίζεται και στα γιγαρτόκαρπα, προηγούμενη εφαρμογή για την καρπόκαψα της μηλιάς καλύπτει και αυτη της δαμασκηνιάς.

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ: Σε παρόμοιες παγίδες διαπιστώθηκε η σταδιακή έναρξη της 2ης πτήσης του εντόμου. Οι ωοτοκίες υπολογίζονται απο 16 Ιουνίου έως 18 Ιουνίου ενώ οι εκκολάψεις απο 20 έως 22 Ιουνίου.
Ο ενδεικτικός χρόνος ταυτόχρονης αντιμετώπισης και για τα τρία έντομα είναι: Από 16 έως 18 Ιουνίου για φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών και από 20 έως 22 Ιουνίου φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες.
Συνίσταται μεγάλη προσοχή στις ημερομηνίες εφαρμογής των φαρμάκων ανάλογα με τις ημερομηνίες συγκομιδής των πρωίμων ποικιλιών που θα συγκομιστούν σύντομα.

ΜΟΝΙΛΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ: Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ήμερων ευνοούν την ανάπτυξη μολύνσεων οπότε προτείνεται η προστασία των καρπών που πλησιάζουν στην ωρίμανση ενώ αυτή η προστασία μειώνει και μετασυλλεκτικές σήψεις.

*Επισημαίνεται ότι το παρόν κείμενο αποτελεί κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους κατά τόπους αρμόδιους γεωπόνους.

(Επίσης επισημαίνεται ότι την ώρα που γραφόταν αυτές οι οδηγίες δεν είχε επιτελεστεί η έντονη βροχόπτωση – χαλαζόπτωση που προκάλεσε πολύ σοβαρά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας.)

Απάντηση