ΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Με αφορμή τις ‘μπόμπες’ – Το Κράτος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες και όχι να κρύβεται…

Η Βέροια απασχόλησε για μια ακόμη φορά με αρνητικό τρόπο, όχι στο σύνολό της, αλλά με μια είδηση που μεταδόθηκε και από κεντρικά ΜΜΕ και αφορούσε περίπτωση όπου σε κέντρο διασκέδασης εντοπίστηκαν ποτά-“μπόμπες”.

Η είδηση ήταν μια ακόμη αφορμή για να αναδειχθεί, ακόμη μια φορά, η ατολμία της Πολιτείας και η αδυναμία του Κράτους τα αγγίξει τις πραγματικές διαστάσεις των πραγμάτων και να λειτουργήσει ανάλογα. Μάλλον έπραξε το αντίθετο, σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος….

Η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας μιλούσε  για “κέντρο διασκέδασης στη Βέροια”.
Από τη στιγμή που δόθηκε η είδηση, τοπικά ΜΜΕ κατακλύστηκαν από μηνύματα διαμαρτυρίας πολιτών οι οποίοι δικαιολογημένα απαιτούσαν πιο συγκεκριμένη ενημέρωση.

Ταυτόχρονα μαγαζάτορες καταστημάτων διασκέδασης “κλήθηκαν” να αποδείξουν ότι δεν είναι…ελέφαντες, καθώς ο καθένας – σύμφωνα με τη γενικόλογη ανακοίνωση – ήταν εν δυνάμει “ύποπτος” κι έπρεπε να αποδείξει ότι δεν είναι “δηλητηριαστής”…

Με δυο λόγια, όπως δόθηκε η ανακοίνωση, εκείνο που επέφερε ήταν έναν πανικό στην τοπική κοινωνία και μια δίκαιη αγανάκτηση, η οποία στράφηκε κατά των καθ’ ύλην αρμόδιων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη, των δημοσιογράφων δηλαδή, απαιτώντας – δικαίως – σαφή και συγκεκριμένη ενημέρωση.

Μόνο που, στην προκειμένη περίπτωση, αυτό δεν είναι υπόθεση των ΜΜΕ, αλλά της ίδιας της Πολιτείας, του ίδιου του Κράτους, στο βαθμό που αντιλαμβάνεται το βαθμό της κοινωνικής του ευθύνης και λειτουργεί σαν προστάτης του κοινωνικού συνόλου και όχι σαν ευθυνόφοβος γραφειοκράτης.

Το τί σημαίνει “ποτά-μπόμπες” είναι γνωστό σε όλους. Υπήρξαν περιστατικά όπου νέα παιδιά έπαθαν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους, μέχρι που κινδύνεψε η ζωή τους.

Κι όλα αυτά επειδή κάποιο ασυνείδητοι καταστηματάρχες, για να βγάλουν περισσότερα λεφτά, δίνουν στους πελάτες να πιούνε “δηλητήριο”.

Ειδικά σε εορταστικές περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, ένα τέτοιο ζήτημα ανησυχεί ακόμη περισσότερο τον κόσμο.
Ο κάθε γονιός που έχει έτσι κι αλλιώς την εύλογη ανησυχία του όταν βγαίνει το παιδί του σε νυχτερινή έξοδο, θέλει τουλάχιστον να ξέρει ότι εκεί που θα πάει να διασκεδάσει, δεν θα κινδυνεύει από την ποιότητα του ποτού που θα πιεί.

Κάθε γονιός αγανακτεί όταν μαθαίνει ότι δώσανε στο παιδί του να καταναλώσει ακατάλληλα και επικίνδυνα είδη, επί πληρωμή μάλιστα!!! Μόνο και μόνο για να κερδίσει πιο πολλά λεφτά ο επιχειρηματίας.

Δηλαδή στο βωμό του κέρδους, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή νέων παιδιών!!!

Και εδώ έρχεται η τεράστια ευθύνη και ο ρόλος της Πολιτείας. Ο γραφειοκρατικός και υποκριτικός της χαρακτήρας.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση λέει: “Από την χημική ανάλυση και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψαν”. Δηλαδή είναι κατηγορηματική στις διαπιστώσεις που έγιναν και στα αποτελέσματα της διερεύνησης.

Κατά συνέπεια εδώ δεν έχεις να κάνεις με περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποια αμφιβολία, οπότε περιμένεις την τελική απόφαση μέχρι να κάνεις την τελική ανακοίνωση.

Από τη στιγμή που έγινε ανάλυση από τη Χημική Υπηρεσία και βγήκε το αποτέλεσμα, υπάρχει περίπτωση η αρμόδια υπηρεσία να έκανε λάθος; Δηλαδή υπάρχει περίπτωση η Χημική Υπηρεσία να ελέγξει και πάλι τα μπουκάλια και να αποφανθεί ότι δεν είχανε μέσα “μπόμπες”, αλλά είχανε “αγιασμό”; Σίγουρα όχι.

Αν δεν εμπιστεύεσαι τη Χημική Υπηρεσία, δεν βγάζεις καν ανακοίνωση.

Αν εμπιστεύεσαι την υπηρεσία, σημαίνει πως αποδέχεσαι ότι το πόρισμά της είναι οριστικό και αμετάκλητο, άρα εδώ δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αμφιβολίας.

Και όταν έχεις στα χέρια σου ένα πόρισμα αναμφισβήτητο, αν θες να λέγεσαι Κράτος και όχι ευθυνόφοβος, γραφειοκρατικός μηχανισμός, δεν βγάζεις μια γενικόλογη, ασαφή και αόριστη ανακοίνωση η οποία έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που νομίζεις ότι επιδιώκεις.
Δε γίνεται να λες στον καταναλωτή “πρόσεχε γιατί κάποιο μαγαζί πουλάει ακατάλληλα και επικίνδυνα προϊόντα”.

Αν δεν είσαι σίγουρος, δεν το λες. Αν είσαι σίγουρος, αναφέρεις συγκεκριμένα ποιο είναι το μαγαζί και ποια είναι τα ακατάλληλα προϊόντα. ‘Έτσι λειτουργεί ένα υπεύθυνο κράτος που ενδιαφέρεται και νοιάζεται για τον πολίτη.

Όταν έχεις συγκεκριμένο πόρισμα στα χέρια σου,  δε βγάζεις ανακοινώσεις αόριστες που προκαλούν εύλογα, κοινωνική ανησυχία, αλλά ταυτόχρονα ρίχνουν σκιές σε όλο το χώρο των μαγαζιών του ίδιου είδους.

Από τη στιγμή που υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, οι δημοσιογράφοι δε μπορούν να βγούνε έξω από το πλαίσιο που το Κράτος θέτει. Κι όταν ένα Κράτος κρύβεται πίσω από αοριστίες και δεν έχει την τόλμη και την ευθιξία να ενημερώσει συγκεκριμένα και υπεύθυνα του πολίτες, τότε έχουν κάθε λόγο οι πολίτες να αγανακτούν και να απαιτούν να έχουν πλήρη και σαφή ενημέρωση.

Σε τελευταία ανάλυση δεν έχει κανένα λόγο ο κάθε μαγαζάτορας να προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας και ο κάθε καταναλωτής έχει δικαίωμα να ξέρει… Συγκεκριμένα και χωρίς αοριστίες.

ΥΓ. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι “Για τις ως άνω περιπτώσεις, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων”

Μήπως μπορούνε να μας πούνε ποιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν πότε ενημερώθηκαν και ποιες είναι οι “διοικητικές κυρώσεις”…

Μήπως έτσι όπως λειτουργεί το σύστημα στην πραγματικότητα κλείνει το μάτι στην παρανομία; Πουλήστε “μπόμπες”, δηλητηριάστε τον κόσμο και μη φοβάστε…. Με ένα προστιματάκι “καθαρίσατε”…

Έχουν κάτι να απαντήσουν οι αρμόδιοι;

Verianet News

Απάντηση